The Heritage Conceptualisations: A Multifaceted Approach
Proiectul The Heritage Conceptualisations: A Multifaceted Approach a fost conceput și realizat în cadrul Institutului de Studii Africane al Universității din București. Finanțat în cadrul CIVIS, proiectul este rezultatul colaborării între mai multe universități partenere în cadrul consorțiului (Universitatea din București, Universitatea Sapienza Roma, Universitatea Autonoma Madrid, Universitatea din Glasgow), universitățile cu statut de partenere privilegiate (Universitatea Hassan II Casablanca-Maroc, Universitate din Sfax – Tunisia, Universitatea Cheikh Anta Diop Dakar-Senegal) și alte universități (Universitatea din Pau-Franța) și institute de cercetări (Institutul Național al Patrimoniului) cu care membrii Institutului au lucrat de-a lungul timpului.
Din echipa care a realizat proiectul, coordonată de Simona Corlan-Ioan (director al Institutului de Studii Africane), fac parte profesorii: Alexandra Lițu și Alexandru Vasiliu (Departamentului de Istorie Antică Arheologie și Istoria Artei din cadrul Facultății de Istorie a UB), Javier Salido Domínguez (Universitatea Autonomous Madrid), Carlo Giovani Cereti (Universitatea Sapienza Roma) și Jelmer Vos (Universitatea din Glasgow).
Mai multe detalii cu privire la proiect pot fi accesate aici.
Proiectul s-a desfășurat în trei etape:

Organizat la 7 aprilie 2022 în format online din cauza condițiilor sanitare incerte generate de pandemia de Covid, colocviul a fost prilej de întâlnire pentru profesorii și cercetătorii care au inițiat proiectul. Lor li s-au alăturat studenți în programele de master și doctorat de la cele trei universități membre CIVIS partenere în proiect.
Au avut intervenții colegii de la Universitatea din București și de la Muzeul Național de Arheologie din Constanța, de la Universitatea Autonoma Madrid, Universitatea din Pau, Universitatea din Sfax Tunisia, Universitatea Hassan II Casablanca, de la Scoala de Arhitectură din Rabat-Maroc, Universitatea Cheikh Anta Diop Dakar și de la Université Félix Hophuët Boigny din Abidjan- Coasta de Fildeș.
Citește mai mult…

Al doilea eveniment organizat în cadrul proiectului CIVIS, seminarul s-a desfășurat la Casablanca în perioada 8-12 iunie 2022. Întâlnirea interdisciplinară a reunit profesori de la Universitatea din București (Institutul de Studii Africane, Departamentul de Istorie Antică, Arheologie, Istoria Artei al Facultății de Istorie și Facultatea de Științe Politice), Universitatea din Atena, Universitatea Sapienza Roma și Universitatea Hassan II din Casablanca.
Dezbaterile s-au articulat în jurul problematicilor complexe legate de conceptualizarea identității, un proces dialectic care include o varietate de aspecte impunând abordări transdisciplinare și rolului pe care patrimoniul material și imaterial îl joacă în construcțiile identitare.
Citește mai mult…

Cel de-al treilea eveniment din cadrul proiectului, școala de vară a fost organizată de Institutul de Studii Africane din cadrul UB în perioada 28 iunie – 2 iulie 2022. Cursurile au fost susținute de profesori de la universitățile CIVIS partenere în proiect (Universitatea din București, Universitatea Autonoma de Madrid și Universitatea din Glasgow) și de cercetători de la Institutul Național al Patrimoniului, cărora li s-au alăturat colegi de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu și de la Muzeul Țăranului Român.
Școala de vară a prilejuit schimbul de idei și expertiză între specialiști pe problematici foarte diverse legate de patrimoniu, teme de interes atât în spațiul academic european cât și african, într-un moment în care păstrarea moștenirii culturale a devenit mai mult ca niciodată o prioritate.
Citește mai mult…
Institutul Interdisciplinar de Studii Africane al Universității din București
Instituția cu vocație interdisciplinară, creată în 2017 ca parte a Universității din București reunește profesori și cercetători din mai multe facultăți și colaborează cu alte centre cu vocație similară din universitățile din țară, din Europa, din Africa și din Statele Unite ale Americii. Institutul desfăşoară activități de cercetare științifică, organizează conferințe, colocvii şi alte manifestări ştiinţifice publice în domeniul studiilor africane. De asemenea, se implică în programele de predare pentru masterat și contribuie la integrarea în cadrul activităţilor de cercetare a doctoranzilor care se formează în domenii conexe.
Mai multe detalii legate de institut pot fi accesate aici.