Egalitatea de gen în Universitatea din București
„Egalitatea de gen este o valoare fundamentală a Uniunii Europene. Universităţile și instituţiile de cercetare din Spaţiul European al Cercetării (ERA) și din Spaţiul European al Învăţământului Superior (EHEA) sunt ferm angajate să se afirme ca spaţii de învăţare și cercetare incluzive, în care excelenţa să fie promovată simultan cu orientarea atenţiei spre egalitatea de șanse și oportunităţi în general, precum și spre egalitatea de gen în particular.
Excelenţa, eficienţa, inovaţia, calitatea merg mână în mână cu respectarea principiilor egalităţii, echităţii, non-discriminării. Promovarea de măsuri în domeniul egalităţii de gen s-a dovedit deja a fi un stimulator al dezvoltării instituţiilor care și-au asumat asemenea strategii” (extras din Planul de egalitate de gen, Universitatea din București).
Elaborat în contextul proiectului European HORIZON „ATHENA Gender equality to unlock research potential – Implementing gender equality plans to unlock research potential of research performing organizations (RPOs) and research funding organizations (RFOs) in Europe”, Planul de egalitate de gen conține obiective și activități concrete conforme cu cerințele Uniunii Europene prin care Universitatea din București își explimă angajamentul ferm la nivel institutional privind promovarea egalității de gen și politicilor incluzive (pagina conține planul în limba engleză și posibilitatea de traducere automată în limba engleză a conținutului). Planul corespunde unei diagnoze prealabile, este asumat de un Comitet de Implementare cu largă reprezentare și este din 2023 derulat prin intermediul Biroului de Incluziune, Echitate și Egalitate de Șanse din UB .
Începând cu luna ianuarie 2024, Universitatea din București are avizată o Procedură privind incidentele de hărţuire sexuală și discriminare de gen în care se regăsește formularul privind raportarea unui caz de hărţuire sexuală și discriminare de gen, dar și același formular ce poate fi completat în varianta online.
În vederea prevenirii și combaterii oricăror forme de hărțuire sexuală, în materialul următor realizat de Centrul Filia găsiți exemple privind diferite forme de hărțuire, iar dacă vă aflați într-una dintre aceste situații prin care o persoană din cadrul universității are un astfel de comportament față de dumneavoastră, vă rugăm să raportați această situație folosind formularul dedicat.
Serviciu ce își desfășoară activitatea în cadrul Direcţiei de Orientare Strategică, Evaluare, Monitorizare şi Politici Publice al Universității din București. Una dintre principalele atribuții este dezvoltarea de mecanisme instituționale interne menite să sprijine integrarea studenților.
Dezvoltarea Planului de Egalitate de Gen în Universitatea din București a început în cadrul proiectului ATHENA. La finalul acestuia, instituţiile partenere vor avea elaborate, implementate și trecute printr-o primă fază de monitorizare Planuri de Egalitate de Gen (PEG).
Planul este un document strategic care articulează angajamentul la nivel instituţional al UB faţă de promovarea egalităţii de gen și implicit a unor politici incluzive în toate activităţile din cadrul instituţiei. Este realist-răspunde unei diagnoze prealabile și dinamic- permite schimbări și dezvoltări ulterioare.
Echipa responsabilă de Planul de Egalitate de Gen
Prof.univ.dr. Laura Grünberg — Directoare de Proiect
Lect.univ.dr. Corina Ilinca — Coordonatoare Cercetare Cantitativă, Coord. Platforma pentru Studii de Gen (ICUB)
Drd. Ștefania Chihaia — Coordonatoare Comunicare
Drd. Bianca Mihăilă — Asistentă Coordonare și Monitorizare PEG-UB
Drd. Alexandra Dimofte — Bursă extracurriculară doctorală UB, Asistentă de cercetare
Filuța Ioniță — Directoare Financiară
Colaborări în cadrul Athena pentru realizarea și implementarea Planului de Egalitate de Gen:
Dr. Irina Costache, expert de gen (2022)
Conf.univ. dr. Anca Dohotariu, coordonatoare cercetare calitativă, cadru didactic la
Facultatea de Științe Politice (2021-2022)
Comitetul de Implementare al Planului de Egalitate de Gen
Reprezentantul României în Consorțiul proiectului ATHENA
Prof.univ.dr. Adrian Curaj — Director General, UEFISCDI
Membrele și membrii Comitetului de Egalitate de Gen (GEPI-UB)
Drd. Mirabela Amarandei — Directoare, Direcţia Orientare Strategică, Evaluare, Monitorizare şi Politici Publice; Președinta Comitetului GEPI-UB
Prof.univ.dr. Carmen Chifiriuc — Prorector Cercetare; Directoare ICUB
Daniela Popa — Directoare, Resurse Umane
Oana Sârbu — Directoare, Secretariat
Conf.univ.dr. Romina Surugiu — Decană, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării
Conf.univ.dr. Claudiu Tufiș — Director de departament, Facultatea de Științe Politice
Prof.univ.dr. Mircea Dumitru — Facultatea de Filosofie; fost Rector al Universității
Prof.univ.dr. Cosima Rughiniș — Directoare, Școala Doctorală de Sociologie, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială
Isabel Șelaru — Șefă Serviciu, Serviciul Administrare Personal
Prof.univ.dr. Romiță Iucu — Președinte, Consiliului de Orientare și Analiză Strategică a Universității din București; Facultatea de Psihologie și Științele Educației
Drd. Dragoș Obreja — Facultatea de Sociologie și Asistență Socială
Planul de Egalitate de Gen
În graficul de mai jos se pot vedea care sunt domeniile prioritare ale Planului, pe fiecare dintre ele fiind prevăzute o serie de inițiative și activități ce urmează să fie realizate până la finalul proiectului Athena (ianuarie 2025). Acestea sunt:
- Leadership pentru egalitate de gen
- Guvernanţă pentru egalitate de gen
- Resurse Umane (Recrutare, Promovare, Retenție)
- Integrarea dimensiunii de gen în cercetarea academică interdisciplinară
- Integrarea dimensiunii de gen în conținuturile programelor academic
- Echilibru viață profesională- viață privată, responsabilități de îngrijire
- Prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și a discriminării de gen
- Comunicare instituțională pentru promovarea egalității de gen
Sursa: Planul de Egalitate de Gen
Pe site-ul PEG pot fi urmărite activitățile și rezultatele din cadrul acestui proces de implementare a primului ciclu. Tot aici se pot găsi o serie de informații utile privind proiecte și activități similare din alte universități europene, statistici relevante, evenimente importante în domeniu.
În cadrul acestui prim ciclu de implementare sunt deja realizate parțial sau total o serie de activități importante precum (selecție)
– Lansarea unei platforme de studii de gen în cadrul Institutului de Cercetări al Universității din București. Este o oportunitate de coagulare a intereselor interdisciplinare în domeniu și de creștere a calității cercetării;
– Formări pe tematici sensibile la gen pe diverse grupuri țintă din UB (resurse umane, studenți, cadre didactice);
– Module informative privind egalitatea de gen accesibile direct online pe pagina dedicată modulelor de pe Planul de Egalitate de Gen.
– Procedură privind abordarea în UB a cazurilor de hărțuire și discriminare;
– Elaborarea unui ghid de statistici sensibile la gen;
– Revizuirea unor documente importante din UB-de exemplu modificări în Codul de etică sau introducerea unei anexe la dosarul de înscriere pentru studenți și la dosarul de concurs pentru viitori angajați prin care iau la cunoștință de resursele existente.
La finalul proiectului ATHENA, pe baza rapoartelor de monitorizare și a consultării comunității UB va fi propus spre aprobare ciclul următor PEG (2024-2028) și formula organizatorică aferentă derulării acestuia.
Egalitatea de gen în România
România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește:
– Legislația în domeniul egalității de gen
– Cadrul instituțional pentru abordarea tematicilor din domeniu (de exemplu prin înființarea Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați- ANES), Con- CNCD, dar și a organizațiilor nonguvernamentale de profil (Centrul FILIA, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația Front, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen și Asociația E-Romnja)
– Profesionalizarea domeniului prin dezvoltarea cercetării specifice și prin introducerea de studii/masterate de profil (ca de exemplu la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, Master în Politicile Egalității de Șanse) și un Centru pentru Politicile Egalității de Șanse.
Pentru detalii privind progresele realizate în domeniu, puteți consulta Barometrul de gen, 2018 și Raportul de sustenabilitate al Universității din București, 2022.
Graficul de mai jos redă indicii de egalitate de gen, iar punctajul general al României este de 56.1 din 100 de puncte posibile.
E-mail:
incluziune@unibuc.ro
plan.egalitate@unibuc.ro
Tel: 0786.786.280