Prezentare
CAIPE este clinica universitară a Universității din București, afiliată Facultății de Psihologie și Științele Educației. Inființarea CAIPE a avut ca obiectiv principal întărirea parteneriatului universitate-comunitate prin oferirea de servicii psihologice și educaționale, care la rândul lor facilitateză educația și dezvoltarea profesională a actualilor și viitorilor profesioniști.
Misiune
Misiunea primară a clinicii este de a oferi servicii psihologice și educaționale de evaluare, asistență și consiliere psihologică și educațională studenților și personalului din cadrul Universității din București, precum și membrilor comunitații înconjurătoare. CAIPE vine în întâmpinarea studenților și tinerilor profesionești prin programe educaționale practice, de formare profesională și dezvoltare continuă pentru a asigura cele mai înalte standarde de pregătire a profesioniștilor în slujba comunității. Utilizând resursele umane și de infrastructură ale Universității dn București, CAIPE va oferi servicii psihologice și educaționale bazate pe dovezi, într-un mod suportiv și confidențial, mereu monitorizând eficiența serviciilor furnizate și nevoile profesioniștilor care le oferă.
Dincolo de misiunea primară de a oferi sevicii de suport psihologic și educațional, CAIPE are ca misiune crearea unei baze de formare și practică pentru studenții la programele de master și doctorat în psihologie și științele educației, precum și crearea unei baze de cercetare în aceste domenii.
Scop
Mai mult, clinica are ca scop și oferirea de servicii psiho-educaționale publicului larg, implementate prin intermediul unor programe de literație în domeniul sănătății mintale, destinate tinerilor. Aceste programe vor fi livrate de către masteranzi din Facultatea de Psihologie și Științele Educației și vor avea ca scop prezentarea unor noțiuni de bază legate de sănătate mentală, psihopatologie și igienă mentală, astfel încât să permită identificarea problemelor de sănătate mentală și prevenția timpurie la nivel de comunitate.
Pentru a facilita atingerea acestor scopuri, CAIPE va asigura atât pregătirea profesională a masteranzilor responsabili cu oferirea serviciilor, cât și evaluarea constantă a eficienței serviciilor furnizate.
În acest sens, o echipă formată din studenți masteranzi și cadre didactice din Facultatea de Psihologie și Științele Educației va oferi servicii precum evaluare psihologică de tip screening sau de tip comprehensiv pentru diferite condiții clinice, psihoterapie, consiliere psihologică sau educațională și asistență în situații de criză, îmbinând soluțiile online cu întâlnirile față în față. Serviciile oferite sunt integrate și bazate pe o paradigmă științifică, fiind asigurată aplicarea metodelor bazate pe dovezi, personalizate în funcțile de nevoile fiecărui client în parte.
Proiecte curente
- Suport psihologic de scurtă durată pentru situații de criză
Programul se adresează oricărui membru al comunității, cât și studenților și personalului Universității din București și oferă o intervenție de scurtă durată bazată pe dovezi pentru situații de criză. Programul are ca scop reducerea intensității reacției individuale la criză, revenirea la o funcționare sinilară cu cea de dinaine de criză, și îmbunătățirea modalitatăților de coping în perspectiva unor posibile dificultăți viitoare. De asemeanea, scurta evaluare pre-intervenție cuplată cu interviul psihologic pot conduce la trimiterea către alte servicii profesioniste.
Acest serviciu a fost pilotat la începutul pandemiei de COVID-19, iar acum face parte din gama seviciilor formative ale CAIPE, ceea ce însemnă că va fi livrat de masteranzi special instruiți pentru această activitate, și gratuit și fără nevoie de trimitere în cazul beneficiarilor.
Link: https://forms.gle/TM8d65Mhhk2PXiCV6
- Participarea în proiectul The WHO World Mental Health Surveys International College Student (WMH-ICS), o inițiativă a consorțiului WHO WMH Survey pentru a coordona implementarea și analiza studiilor epidemiologice privind tulburările mintale, consumul de substanțe și tulburările comportamentale în rândul studenților
Link: https://www.hcp.med.harvard.edu/wmh/college_student_survey.php
- Proiectul de screening pentru tulburarea de stres posttraumatică în rândul studenților
Inițiativa cuprinde un program de screening computerizat pentru PTSD și tulburări asociate, deja pilotat pe un lot mediu, urmat de evaluare psihologică unul-la-unul pentru persoanele identificate. Programul are ca scop identificarea persoanelor cu suferințe semnificative, evalurea acestora, oferirea de informații și trimiterea către serviciile profesioniste potrivite.
Acest serviciu face parte din gama seviciilor formative ale CAIPE, ceea ce însemnă că va fi livrat de masteranzi special instruiți pentru această activitate, și gratuit și fără nevoie de trimitere în cazul beneficiarilor.
Link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdi3jdGN786UhVVEbYG31e49fAbonUKEEpyT7K-w0iTUiNwRQ/viewform