Înființat la 29 iulie 1967, Muzeul Universității din București își propune să conserve și să promoveze o moștenire academică prestigioasă compusă din documente și obiecte cu profundă semnificație pentru istoricul acestei importante instituții de învățământ bucureștene.
Patrimoniul muzeului prezentat într-o formă recent modernizată recompune o istorie care coboară în timp până la momentul înființării la București a Academiei Domnești de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, instituție care a devenit un centru important de educație și cultură pentru spațiul sud-est european.
Muzeul Universității adăpostește aproape 2000 de piese originale şi facsimile, provenite atât din propria colecție a Universității, cât și din donații primite de la profesori și urmașii acestora. Tipologia acestor exponate este diversă: manuscrise, cărți rare, cursuri universitare, litografii, fotografii, planuri, medalii, plachete, insigne, drapele, picturi, sculpturi, pisanii și piese de mobilier, alte obiecte și documente, unele prezentate și în mediul digital.
Momentul fondator este marcat în cadrul muzeului prin decretele lui Alexandru Ioan Cuza cu privire la înființarea și funcționarea Universității din București, precum și prin piatra fundamentală a vechii clădiri a Universității, așezată la fundația edificiului pe data de 10 octombrie 1857.

Universitatea din București a fost strălucit reprezentată de-a lungul timpului prin profesorii și studenții săi, iar Muzeul adăpostește diplomele Doctor Honoris Causa ale Universităților Oxford și Paris primite de N. Iorga, diplome de doctor obținute la prestigioase universități din străinătate de către Al. Orăscu, Spiru Haret, Nicolae Măldărescu, precum și alte titluri și distincții.
Activitatea universitară în anii comunismului poate fi reconstituită printr-o serie de fotografii inedite, diplome sau foi matricole. Printre acestea, se află diploma Doctor Honoris Causa acordată lui Nicolae Ceaușescu în 1973, precum și fotografii și alte mărturii ale vizitelor făcute Universității și Muzeului.
Ultima parte a expoziţiei surprinde transformările prin care a trecut Universitatea din Bucureşti din 1989 până în prezent, urmărind dezvoltarea instituţională, vizibilitatea internaţională şi evoluţia vieţii studenţeşti.
Patrimoniul muzeului se dorește a fi extins prin donații, care vor constitui baza viitoarelor expoziții temporare.
Intrarea este liberă
Broșura de prezentare a Muzeului Universității din București
CONTACT
Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46, Sector 5, 050107 București
Telefon: +4021-312.25.82
E-mail: muzeul.universitatii@unibuc.ro