Luni, 22 aprilie 2024, de Ziua Internațională a Pământului, seria „SKEPSIS” lansează cel de-al șaptelea episod, dedicat miturilor privind schimbările climatice. Alături de lect. univ. dr. Bogdan Antonescu, cadru didactic la Facultatea Fizică a Universității din București, și asist. univ. dr. Raisa-Gabriela Zamfirescu, cadru didactic la Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială a UB, vom descoperi care sunt amenințările pe care le aduce schimbarea climatică, precum și ceea ce putem face pentru a le combate.
Schimbările climatice și fenomenele meteorologice extreme
Impactul schimbărilor climatice asupra fenomenelor meteorologice extreme este un subiect complex și un domeniu de cercetare foarte activ.
În acest episod, lect. univ. dr. Bogdan Antonescu va explica o serie de mituri legate de schimbările climatice și fenomenele meteorologice extreme, precum furtuni, tornade, uragane sau grindină de mari dimensiuni.
Totodată, vom descoperi cum putem face distincția între două concepte importante în zilele noastre: vreme și climă. De asemenea, vom afla care sunt instrumentele tehnologice care ar putea rezolva problema schimbărilor climatice și ceea ce putem face noi, la nivel individual sau colectiv.
Episodul cu numărul VII al seriei „SKEPSIS” poate fi accesat aici:
Schimbările climatice și modelarea numerică
Uneori, se afirmă că modelele climatice utilizate pentru a prognoza schimbările climatice sunt nepotrivite pentru a face predicții precise. În realitate, modelele climatice sunt rezultatul a decenii de cercetare și dezvoltare, și sunt construite pe baza cunoștințelor fundamentale ale fizicii atmosferice, oceanografiei și altor științe conexe. Aceste modele sunt testate și validate utilizând date observate și sunt capabile să reproducă multe caracteristici ale climatului actual. Cu toate acestea, există întotdeauna incertitudini asociate cu modelele și limitele lor.
În episodul numărul VII, lect. univ. dr. Bogdan Antonescu, explică realitatea modului în care modelele climatice funcționează, ajutându-ne să înțelegem că acestea oferă un interval de predicții posibile, iar rezultatele lor nu sunt previziuni exacte despre ce se va întâmpla în viitor.
Modelele climatice iau în considerare atât factorii antropici, cât și cei naturali pentru a înțelege schimbările climatice, precum și variațiile solare, erupțiile vulcanice, schimbările în compoziția atmosferei și multe alte factori relevanți pentru a obține o imagine cât mai completă a sistemului climatic.
Vor distruge schimbările climatice planeta?
Termenul climate doomism se referă la perspectiva sau viziunea catastrofică asupra viitorului nostru în contextul schimbărilor climatice. Este adesea asociat cu o perspectivă fatalistă, sugerând că schimbările climatice vor avea consecințe dezastruoase și ireversibile pentru mediul nostru și societatea umană în ansamblu. Lect. univ. dr. Bogdan Antonescu aduce soluții practice pentru a combate această perspectivă pesimistă asupra viitorului.
Bogdan Antonescu este cadru didactic la Facultatea Fizică a Universității din București și expert în fizica atmosferei și în fizica fenomenelor meteorologice extreme.
Cartea sa, Tornadoes and Waterspouts in Europe: Depictions from 1555 to 1910, este disponibilă la acest link.
Mai multe detalii despre Bogdan Antonescu sunt disponibile aici.
Lansată în luna octombrie 2023, seria „SKEPSIS” este un proiect care se adresează publicului larg și în care cercetători UB analizează, din punct de vedere sociologic, adevărul științific și scepticismul public privind unele dintre cele mai controversate subiecte ale momentului. Seria va explora structurile profunde care ne influențează felurile de a privi și de a acționa, atunci când la mijloc se află sănătatea, identitatea sau viitorul nostru.
Invitații acestei serii, menită să explice evoluția încrederii și scepticismului privind subiecte de actualitate, sunt profesori, doctoranzi și cercetători din cadrul comunității academice a Universității din București.
Formatul episoadelor include prezentarea temei, urmată de un dialog între moderator și invitat.
Materialele video din această serie sunt realizate de Direcția Comunicare și Relații Publice a UB, iar rezultatele cercetării fac parte din proiectul „SKEPSIS – Fabricarea incertitudinilor privind vaccinarea și schimbarea climatică. Studiu comparativ al legitimării în două discursuri contra-științifice”, implementat în Universitatea din București și finanțat de Ministerul Inovației, Cercetării și Digitalizării, România, PN-III-P4-ID-PCE-2020-1589.
Materialul video despre la Mituri despre schimbările climatice a fost filmat în Centrul de Învățare al Universității din București al Universității din București.