În cel de-al șaselea episod al seriei „SKEPSIS”, prof. univ. dr. Cosima Rughiniș, cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a UB, și drd. Diana Moga, doctorandă a Școlii Doctorale de Sociologie a UB, ne propun o discuție sociologică despre atitudinile privind vaccinarea.
Care sunt cauzele principale ale reticenței privind vaccinarea, atât în România, cât și în alte țări?
Vaccinarea a devenit un subiect foarte controversat în multe părți ale lumii, iar dezbaterile referitoare la această temă sunt intense. Astfel, în episodul de astăzi din „SKEPSIS”, prof. univ. dr. Cosima Rughiniș ne invită să înțelegem mai bine felul în care atitudinile privind vaccinarea sunt construite în societate. Sunt controversele din jurul acestui subiect recente, influențate de pandemia Covid-19? Sau sunt mai vechi? Totodată, ce momente istorice au influențat atitudinile privind vaccinarea?
Care sunt cauzele principale ale reticenței privind vaccinarea?
De asemenea, în episodul de astăzi vom afla care sunt argumentele pe care le aduc persoanele ezitante sau sceptice față de vaccinare, dar și cum influențează social media și internetul atitudinile privind vaccinarea. În final, prof. univ. dr. Cosima Rughiniș și drd. Diana Moga discută ce politici publice ar putea combate scepticismul asociat vaccinării, fără a încălca libertatea individuală.
Tipologia încrederii în vaccinuri, Uniunea Europeană (EU27), 2021
Sursă: Rughiniș, Cosima, Simona-Nicoleta Vulpe, Michael G. Flaherty, and Sorina Vasile. “Shades of doubt: Measuring and classifying vaccination confidence in Europe.” Vaccine 40, no. 46 (2022): 6670-6679.
Cu răspunsuri la aceste întrebări și la multe altele vine episodul cu numărul 6 al seriei „SKEPSIS”, care poate fi accesat aici:
Cosima Rughiniș este profesoară în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București. În cadrul acestei facultăți, predă cursuri despre modul în care clasificările sociale contribuie la construcția realității. Interesele sale de cercetare includ atât aspecte ce țin de formarea reprezentărilor de gen și vârstă în spațiul public, cât și de formarea anumitor modele culturale în medii dintre cele mai variate, de la software social și jocuri digitale până la romane grafice și manuale școlare. Mai multe detalii despre Cosima Rughiniș sunt disponibile aici.
Lansată în luna octombrie 2023, seria „SKEPSIS” este un proiect care se adresează publicului larg și în care cercetători UB analizează, din punct de vedere sociologic, adevărul științific și scepticismul public privind unele dintre cele mai controversate subiecte ale momentului. Seria va explora structurile profunde care ne influențează felurile de a privi și de a acționa, atunci când la mijloc se află sănătatea, identitatea sau viitorul nostru.
Invitații acestei serii, menită să explice evoluția încrederii și scepticismului privind subiecte de actualitate, sunt profesori, doctoranzi și cercetători din cadrul comunității academice a Universității din București.
Formatul episoadelor include prezentarea temei, urmată de un dialog între moderator și invitat.
Materialele video din această serie sunt realizate de Direcția Comunicare și Relații Publice a UB, iar rezultatele cercetării fac parte din proiectul „SKEPSIS – Fabricarea incertitudinilor privind vaccinarea și schimbarea climatică. Studiu comparativ al legitimării în două discursuri contra-științifice”, implementat în Universitatea din București și finanțat de Ministerul Inovației, Cercetării și Digitalizării, România, PN-III-P4-ID-PCE-2020-1589.
Materialul video despre la Atitudinile privind vaccinarea a fost filmat în Laboratorul de Biochimie al Facultății de Chimie a Universității din București.