Doctoranzii și cadrele didactice ale Universității din București sunt invitați să reprezinte România în cadrul sondajului european de referință privind condițiile sustenabile de muncă pentru cercetători – STAIRCASE (Sustainable Working Conditions in Academia Survey) prin completarea formularului disponibil aici.
Sondajul poate fi completat în 15-20 minute, într-una dintre cele 6 limbi disponibile (engleză, germană, spaniolă, italiană, franceză, ebraică). Înainte de a începe să răspundă, participanții vor accesa acest link pentru a primi sondajul în limba selectată.
Rezultatele sondajului vor fi utilizate la nivel european pentru propunerea unor politici de sprijin al cercetătorilor și pentru obținerea de dovezi științifice solide cu privire la fenomenul investigat.
Universitatea din București, alături de instituții din alte 35 de țări, este reprezentată în cadrul acestei acțiuni de lect. univ. dr. Claudia I. Iacob, cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației.
STAIRCASE reprezintă o inițiativă a Researcher Mental Health Observatory COST Action (ReMO) care își propune să implementeze modificări la nivel individual, instituțional și politic, în ceea ce privește sănătatea cercetătorilor din mediul academic.
Mai exact, sondajul menționat are ca scop investigarea modului în care diferențele inter-organizaționale în politici și practici fac referire la sănătatea mintală individuală. Mai exact, specialiștii implicați în proiect vor evalua pe baza răspunsurilor obținute atât indicatori pozitivi, cum ar fi angajamentul în muncă și satisfacția în muncă, dar și indicatori negativi, cum ar fi dependența de muncă, depresia și epuizarea. Alături de acești indicatori, ei vor cerceta antecedentele contextuale ale sănătății mintale, pentru a răspunde la întrebarea cum variația în contextele departamentale, instituționale și de țară în care își au reședința cercetătorii se leagă de indicatorii de sănătate mintală.
Totodată, scopul ReMo este ca STAIRCASE să devină cel mai mare punct de referință pentru sănătatea mintală în mediul academic.
STAIRCASE a fost sprijinit și de comunitatea MCAA (Maria Curie Alumni Association), fiind diseminat în newsletter-ul lunii ianuarie 2024.
Persoanele interesate pot consulta mai multe informații despre STAIRCASE aici și aici. De asemenea, pentru nelămuriri privind completarea chestionarului, acestea îi pot scrie coordonatoarei UB din proiect la adresa de e-mail claudia-iuliana.iacob@fpse.unibuc.ro.