Doza UB de Știință continuă cu prezentarea „Poluarea, o amenințare continuă”, realizată de dr. Cristian Mihai Adamescu, cercetător și director al Centrului de Cercetare în Ecologie Sistemică și Sustenabilitate al Universității din București.
Pornind de la premisa că omul nu trăiește în afara naturii, ci în interiorul ei și, ca atare, are nevoie de o înțelegere holistă, sistemică a lumii, cercetătorul Cristian Mihai Adamescu arată că este necesar, printre altele, să analizăm și să înțelegem cât mai rapid toate efectele poluanților pe care noi îi introducem în natură asupra diverselor ecosisteme. Pentru a opri aceste efecte distructive ale poluării, avem nevoie atât de programe de cercetare extensive, la scară de timp și spațiu, cât și de implementarea rapidă a unor politici bine puse la punct.
Astfel, spune Cristian Mihai Adamescu, în această lume a interdependențelor, universitățile trebuie să-și asume un rol activ, dezvoltând și sprijinind entități care să se implice în programe și proiecte naționale sau internaționale care studiază tocmai relația complexă dintre sistemele naturale și sistemele dominate de om. Cel mai relevant exemplu în acest sens este proiectul Întărirea capacității de cercetare ecosistemică și biodiversitate a Universității din București prin e-știință și tehnologie – Lifewatch România, dezvoltat în cadrul UB cu scopul de a contribui atât la coagularea unor entități de cercetare transfrontaliere capabile să concentreze și să mobilizeze eforturi materiale și umane pentru rezolvarea unor probleme stringente de mediu, cât și la dezvoltarea cercetării fundamentale.
Al patrulea episod din Doza UB de Știință poate fi accesat aici.
Cristian Mihai Adamescu este cercetător și director al Centrului de Cercetare în Ecologie Sistemică și Sustenabilitate al Universității din București. Totodată, este responsabil cu coordonarea activității Stațiunii de cercetări ecologice Brăila. Domeniile lui de interes vizează, printre altele, ecologia cursurilor mari de apă, ecologie sistemică și sustenabilitate, dinamica și productivitatea ecosistemelor de apă dulce, rolul funcțional al zonelor umede, conservarea biodiversității și comunicarea științei. Mai multe detalii despre Cristian Mihai Adamescu sunt disponibile aici.
Lansată în octombrie 2021, Doza UB de Știință este un proiect ce propune o manieră concentrată și dinamică de a comunica informații științifice într-un format atrăgător, viu și expresiv, stabilind o platformă de dialog cu publicul larg interesat de știință.
Inițiată sub egida Conferințelor UB – „Știința pe înțelesul tuturor”, lansată de Universitatea din București în luna noiembrie a anului 2018, Doza UB de Știință se adresează publicului larg și încurajează conexiunea dintre mediul academic și cel neacademic, pe baza unor subiecte actuale și de interes.
Invitații acestei serii, menită să reprezinte o modalitate sintetică și captivantă de comunicare a diverselor domenii ale științei, sunt în principal profesori și cercetători din cadrul comunității academice a Universității din București.
Materialele din cadrul Dozei UB de Știință includ prezentări scurte și dinamice ale unor subiecte cu relevanță pentru societatea contemporană: poluare, schimbări climatice, pandemie, educație, digitalizare și altele. Astfel, pe lângă dimensiunea fundamentală de comunicare a unor informații validate științific, Doza propune și o importantă componentă de responsabilitate socială, reconfirmând rolul și misiunea Universității din București în cadrul societății și contribuind la conștientizarea unor probleme acute ale lumii actuale și la popularizarea unor posibile soluții pentru aceste probleme.