fbpx

„După ce am descoperit predatul la Facultatea de Matematică și Informatică, mi-am dat seama că aceasta este profesia pe care vreau să o practic toată cariera” – interviu cu Mihai Bucătaru

„După ce am descoperit predatul la Facultatea de Matematică și Informatică, mi-am dat seama că aceasta este profesia pe care vreau să o practic toată cariera” – interviu cu Mihai Bucătaru

Absolvent al Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității din București, Mihai Bucătaru și-a aprofundat studiile cu lucrarea de disertație intitulată „Finite-Difference Methods for Direct and Inverse Problems Associated with the 2D Anisotropic Diffusion-Transport Equation”, realizată sub îndrumarea profesorului Liviu Marin. Mihai, fost olimpic național la Matematică, a fost pasionat de când se știe de această disciplină pe care o definește acum drept „vocație”, a început să lucreze la elaborarea lucrării de cercetare imediat ce a terminat cu licența, iar acum, tânărul doctorand al UB elaborează o teză în același domeniu de cercetare: „Problemele inverse”, în paralel cu activitatea didactică.  

În cadrul celei de-a treia Gale a Premiilor Senatului Universității din București, desfășurată la finalul anului 2019, Mihai Bucătaru a câștigat premiul pentru „Cea mai bună lucrare de disertație în domeniul Științe exacte și Inginerie”. În cele ce urmează, ne va vorbi despre această provocare profesională, despre  planurile sale de viitor, dar și amintirile pe care le-a adunat după ce a participat la toate olimpiadele naționale de matematică, chiar Mihai Bucătaru. 

Reporter: Ce v-a motivat să concurați la Premiile Senatului Universității din București, mai ales că v-ați autopropus pentru această distincție?

Mihai Bucătaru: Este a doua oară când particip la această competiție, prima oară a fost acum doi ani, atunci când însuși coordonatorul lucrării mele de licență, prof. univ. dr. Liviu Marin, mi-a propus să candidez pentru cea mai bună lucrare de licență. Experiența anterioară și rezultatul bun obținut m-au motivat să concurez și la această ediție.

R.: Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?

M.B.: M-am bucurat mult, desigur, a fost o confirmare nu numai a faptului că am pornit pe o direcție bună de cercetare, dar și  o reconfirmare că domeniul meu de interes, matematica aplicată, este un domeniu de bază și cu impact în cadrul mai larg al știintelor exacte și inginerie.

R.: Cum credeți că ar mai putea stimula excelența didactică și de cercetare Universitatea din București?

M.B.: Evenimente precum aceste premii, ale Senatului UB, mi se par foarte utile întrucât reunesc oameni pasionați de munca lor de predare și cercetare din domenii foarte diverse. O astfel de lărgire a orizontului nu poate fi decât benefică, cred că ar fi o idee bună să avem mai multe astfel de evenimente pluridisciplinare.

R.: Cum ați descrie, pe scurt, domeniul dumneavoastră de cercetare?

M.B.: Abordarea standard în modelarea matematică a fenomenelor din jurul nostru este următoarea: observând cauzele unui proces, se studiază efectele produse de cauzele respective. În practică, întâlnim foarte multe cazuri când nu putem folosi această abordare, întrucât de cele mai multe ori noi putem observa doar efectele unui fenomen, neavând nicio informație despre cauzele acestuia. Domeniul meu de cercetare, „problemele inverse”, presupune o abordare diametral opusă față de cea clasică, inversă: observând efectele unui fenomen și folosind măsurători suplimentare alese potrivit, am încercat să identific cauzele problematicii expuse.  

R.: Lucrarea dumneavoastră de disertație reprezintă un studiu complex al aplicării metodei diferențelor  finite (FDM) la rezolvarea unor probleme directe si inverse asociate ecuației de difuzie-transport anizotropă în domenii 2D. Ce deschidere există spre acest domeniu în spațiul românesc, dar și în cel european sau chiar global și cum ați putea explica pentru publicul larg posibilele aplicații ale acestei cercetări?

M.B.: Problemele inverse sunt un domeniu popular la nivel global, am avut ocazia să prezint rezultatele obținute în lucrarea de disertație la un workshop internațional în  Belgia, unde am fost plăcut impresionat de comunitatea de cercetători pasionați de acest domeniu, util în modelarea matematică a unor probleme reale.

Pentru a ilustra o posibilă aplicație a rezultatelor obținute în lucrare, să ne imaginăm că vrem să determinăm temperatura în fiecare punct al unui corp alcătuit dintr-un material (an)izotrop (căldura se poate propaga diferit în funcție de direcție) și care conține o cavitate greu accesibilă sau chiar inaccesiblă. Rezolvarea problemei inverse ne ajută să obținem o aproximare a temperaturii plăcii în jurul cavității, la care nu avem acces, folosindu-ne doar de măsurători asupra temperaturii și a fluxului de temperatură făcute pe laturile exterioare ale corpului.

R.: Fiind o lucrare de disertație complexă, atât cu o parte teoretică solidă, cât și cu una practică, aplicativă, a necesitat destul de mult timp pentru documentare și pentru a fi adusă la forma finală. Când ați început să lucrați la această teză și ce dificultăți ați întâmpinat?

M.B.: Lucrarea de disertație a fost o continuare naturală a rezultatelor obținute în lucrarea de licență, aș putea spune că am început să lucrez la ea de îndată ce am terminat lucrarea de licență și am început masterul. Au fost multe momente dificile în obținerea rezultatelor din teză, însă adevărata provocare a fost organizarea acestora într-o lucrare bine structurată și intuitivă, dificultate peste care am reușit să trec cu bine până la urmă mai ales mulțumită sfaturilor, corecturilor și răbdării profesorului îndrumător.

R.: Lucrarea dumneavoastră cu titlul „Finite-Difference Methods for Direct and Inverse Problems Associated with the 2D Anisotropic Diffusion-Transport Equation”, realizată sub îndrumarea profesorului Liviu Marin, a avut parte de o receptare pozitivă. De exemplu, coordonatorul dvs. a specificat că reprezintă „primul studiu de acest de acest fel, cu un potentțial foarte mare de publicare într-o revistă  din fluxul științific  internațional, cu o mare oportunitate de extindere  în diverse direcții. V-ați gândit deja la o posibilă continuare a acesteia sau chiar la o viitoare lucrare doctorat?

M.B.: Desigur, lucrarea este trimisă spre publicare și momentan sunt înscris în cadrul Școlii Doctorale de Matematică din cadrul Universității din București, unde lucrez sub îndrumarea domnului profesor Liviu Marin la o teză de doctorat pe tema problemelor invese, dezvoltând rezultatele obținute până acum.

R.: Pe lângă sesiunile de comunicări și conferințele la care ați participat în timpul studiilor de licență, ați fost, în timpul liceului, și la Olimpiada Națională de Matematică organizată anual, la care ați câștigat, numeroase premii, cât și al concursuri internaționale. Cât de important a fost pentru dumneavoastră, personal, dar și profesional, faptul că ați participat la toate aceste competiții ?

M.B.: Olimpiadele și concursurile au fost printre cele mai frumoase experiențe din timpul liceului, prin intermediul lor am vizitat mare parte din orașele țării și am interacționat cu oameni deosebiți de peste tot, legând prietenii care și astăzi stau în picioare. Pot spune că această experiență a avut un rol decisiv în alegerea facultății și a carierei viitoare.

R.: Ce ați recomanda unui viitor student al Facultății de Matematică? Ce v-ar fi plăcut să știți înainte să urmați această facultate?

M.B.: Este o facultate care te învață să lucrezi cu concepte cât se poate de generale, concepte care pot fi transmise mai departe viitoarelor generații printr-o carieră în învățământ, pot fi dezvoltate printr-o carieră în cercetare, sau pot fi cu ușurință transpuse în numeroase domenii din industrie precum IT-ul sau finanțele. Un viitor student al Facultății de Matematică are o paletă destul de largă de opțiuni. Prin urmare îmi este greu să ofer o altă recomandare generală în afară de cea de a fi deschiși și dispuși să experimenteze toate oportunitățile oferite de această facultate. De exemplu, în momentul în care m-am înscris la Matematică, eram ferm convins că voi lucra în industrie, însă după ce am descoperit predatul, mi-am dat seama că aceasta este profesia pe care vreau să o practic toată cariera.

R.: Aveți mentori printre profesorii dvs.? În ce fel ați reușit să dezvoltați o astfel de legătură și cât de importantă este existența modelelor în viața unui tânăr?

M.B.: Da, indubitabil, da! Găsirea unui mentor care să mă introducă în lumea cercetării și a predatului a fost una din așteptările mele principale de la facultate și pot spune că mi-a fost îndeplinită din plin prin intermediul îndrumătorului meu,  prof. univ. dr. Liviu Marin.

R.: În încheiere, vă rugăm să ne spuneți ce planuri aveți în viitor legate de parcursul profesional, continuarea studiilor și propria dezvoltare intelectuală. Un număr foarte mare de studenți și masteranzi aleg să își continue studiile în universități prestigioase din afara țării. Dumneavoastră, în schimb, ați ales, până în acest moment, doar spațiul românesc. Ce v-a motivat să vă aprofundați studiile la Universitatea din București? V-ați gândit și la posibilitatea de a studia în străinătate, având în vedere că matematica reprezintă un limbaj universal în cele din urmă?

M.B.: Desigur, studiul și colaborarea cu oameni din afara țării mi se pare esențial pentru dezvoltarea mea atât profesională cât și personală, experiențele dobândite prin intermediul bursei Erasmus+, vizitele de cercetare și conferințele m-au ajutat foarte mult până acum și doresc în continuare să particip la cât mai multe astfel de evenimente. Am ales să aprofundez studiile la Universitatea din București motivat profesional de faptul că Facultatea de Matematică și Informatică mi-a oferit mentorii necesari pentru a mă putea dezvolta pe plan academic și personal. În plus, România este o țară în care mă simt foarte bine.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services