În perioada 24-26 noiembrie 2023, Editura Universității din București – Bucharest University Press participă cu stand la Târgul de Carte Gaudeamus. Editura are planificate și patru lansări ale unor volume de mare interes pentru public, fiecare eveniment aducând în fața publicului invitați de marcă.
Ca și în cazul edițiilor anterioare, târgul are în incinta Complexului Expoziţional Romexpo (Bulevardul Mărăști 65-67, sector 1, București).
Astfel, publicul își poate achiziționa noile apariții editoriale, precum și o serie de cărți consacrate publicate la EUB-BUP.
Vineri 24 noiembrie 2023, în intervalul orar 16:00-16:45, în spațiul de evenimente „Mircea Sântimbreanu” (nivelul 7.70), se va da startul lansărilor cu volumul Idee și veșmânt, semnată de Sebastian Grama.
În cadrul evenimentului vor lua cuvântul, pe lângă autor, Bogdan Mincă și Alexandru Unguru, iar Remus Tite va modera reuniunea.
Lucrarea conţine atât texte prezentate la primele patru ediţii ale colocviului interdisciplinar omonim – Idee și veșmânt –, organizat de Asociaţia Hestunga, cât și texte elaborate, în preajma aceleiași constelaţii tematice, direct pentru tipar.
Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre volum aici.
Sâmbătă, 25 noiembrie 2023, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus vor fi lansate două cărți publicate la EUB. Astfel, în intervalul orar 12:00-12:45, va fi lansată cartea A fost odată la Radio (1928–1938), semnată de Monica Ghiță-Stoica, în spațiul de evenimente „Marin Preda” (nivelul 3.20). Autoarei i se vor alătura invitații Alexandra Crăciun, Ligia Maria Fodor, Andrei Novac, Răduţ Bîlbîie.
Volumul prezintă, din perspectivă diacronică, modul cum s-a realizat comunicarea de masă la începuturile radiofoniei, în unele ţări ale lumii, dar, mai ales, în România. O analiză detaliată, pe baza unor documente inedite, a activităţii editoriale a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), din perioada 1928–1938, şi un studiu, pe bază de interviu, despre modul cum a fost perceput radioul românesc de publicul interbelic, arată unde se situa România, în acea perioadă, pe palierul comunicării radiofonice internaţionale.
Moderatorii evenimentului vor fi Maria Ţoghină, jurnalistă, și conf. univ. dr. habil. Alexandru Nicolae, cadru didactic la Facultatea de Litere a UB și coordonator academic al Editurii Universității din București.
Mai multe informații despre volum pot fi consultate aici.
În continuare, în aceeași zi, sâmbătă 25 noiembrie 2023, în intervalul orar 14:00-14:45, în spațiul de evenimente „Mircea Sântimbreanu” (nivelul 7.70), publicul este invitat la lansarea volumului Antologia palatină. Cartea a V-a. Poemele iubirii = ta erotika, o ediție critică semnată de Simona Nicolae, Cristian Șimon, Margareta Sfirschi-Lăudat, Sorana-Cristina Man. Avându-i ca invitați pe Gabriela Creția, Simona Popescu, Liviu Franga, evenimentul va fi moderat de conf. univ. dr. habil. Alexandru Nicolae.
Cartea este o premieră în istoria traducerilor românești din literatura elină, fiind cea dintâi redare în distih elegiac (metru predominant în epigramele grecești) a întregului cuprins al cărții erotice din ciclul palatin. Adunate vreme de un mileniu și jumătate și rânduite în cincisprezece cărți, pe când Bizanțul, în plină renaștere macedoneană, își reînnoda legăturile cu tradiția elenistică, epigramele Antologiei Palatine transmit suflul Eladei întregi, și nu doar pe acela al corifeilor ei. Banalitatea, gestul mărunt, dedicația care își găsește locul pe obiectul dăruit celui drag, expresia iubirii caste și a celei vinovate, a lipsei de iubire sau a neputinței de a (mai) iubi și a (mai) fi iubit se regăsesc decantate în versurile Cărților a V-a și a XII-a ale acestei mirabile colecții.
Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre volum aici.
Duminică, 26 noiembrie 2023, în intervalul orar 11:00-11:45, va fi prezentat publicului volumul Trecute vieți de glume și glumeți: socio-istorii, semnat de Eugen Istodor. Evenimentul, care se va desfășura în spațiul de evenimente „Mircea Sântimbreanu” (nivelul 7.70), va fi de asemenea moderat de coordonatorul academic al Editurii Universității din București, conf. univ. dr. habil. Alexandru Nicolae.
Invitații acestui eveniment care încheie seria de lansări la EUB-BUP vor fi Oana Chelaru-Murăruș și Caius Dobrescu.
Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre volum aici.
„Se râde ı̂n vreme de război? De ce nu? A râs vreodată Iisus? Cum să nu? Napoleon, Hitler, Stalin, Ceaușescu glumeau? Ba bine că nu. Este cel mai bun prieten al tău ı̂ntins pe catafalc? Râzi de-o năzbâtie? Cum să nu. Mereu, mereu neliniște. Cum de pot să râd? Dar ce bine-i să mă prăpădesc de râs. Cică-i catharsis, apoi, nemulțumire. Apoi, cale deschisă sau rutină. Umorul nu schimbă lucrurile. Ți-arată călătoria sau te lasă-n rutină.Vrei s-o iei pe o cale a ezitărilor? O cale de ieșire din rutină, da? Bine, ia-o spre neliniște. Nu vrei? Nu-i problemă.
Oricare dintre drumuri rămâne deschis și asta dă neliniște”, sunt câteva dintre interogațiile de la care pornește autorul în realizarea acestei lucrări.
Mai multe informații despre evenimente vor fi actualizate pe pagina site-ul gaudeamus.ro și pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus.