Marți, 23 martie 2021, a avut loc webinarul internațional Entre déconfinement et vaccinations: L’Europe centrale et orientale face à la deuxième vague du Covid 19 („Între deconfinare și vaccinare. Europa Centrală și de Est față de cel de-al doilea val de Covid-19”), organizat de CEVIPOL–Université Libre de Bruxelles (Belgia) și Université Charles (Cehia), în parteneriat cu CEREFREA Villa Noël.
La eveniment a luat parte și prof. univ. dr. Cristian Preda, decal al Facultății de Științe Politice a UB, cu o lucrare cu titlul La renaissance du nationalisme en temps de pandémie. Les élections roumaines de 2020.
Evenimentul științific, primul dintr-o serie de întâlniri, a avut loc exclusiv online, în intervalul orar 8.30-15.00. Reuniunea, prezidată de către prof. univ. dr. Jean-Michel De Waele, cadru didactic la Université Libre de Bruxelles, care a propus o interogare de ordin global și va servi pentru a evidenția teme mai precise, care vor lua în considerare și evoluția situației sanitare din fiecare țară.
Accesul la eveniment s-a făcut pe bază de înscriere, persoanele interesate fiind rugate să trimită un e-mail la una dintre adresele: Jean-Michel.De.Waele@ulb.be și/sau perottino@fsv.cuni.cz , după care au primit un link de participare.
Webinarul a fost organizat sub forma a două paneluri, urmate de câte o sesiune de dezbateri.
Mai multe informații despre webinar
Europa Centrală și de Est a fost grav afectată de cel de-al doilea val al pandemiei de Covid-19, încă din toamna anului 2020. Acest lucru continuă sau se transformă într-un al treilea val, în momentul în care campania de vaccinare debutează cu dificultate și cu îndoieli. În timp ce această regiune a fost mai puțin afectată de primul val decât alte state din Europa, America de Nord sau de Sud, astăzi, mai multe țări din această zonă ocupă locuri deloc dezirabile în clasamentul numărului de decese pe cap de locuitor. (…)
„Ce ne învață această criză despre Europa Centrală și de Est? Care sunt punctele slabe ale societății care sunt astfel evidențiate? Cum a fost experimentată, explicată și gestionată sosirea bruscă a celui de-al doilea val în diferite țări? Ce ne spune această criză despre relația cu Statul a diferitelor popoare? Vedem aici, ca și în alte zone ale globului, dar cu diferențe specifice, o cerere puternică din partea cetățenilor ca statul să protejeze, să trateze, să intervină, inclusiv din punct de vedere economic, dar, în același timp, măsurile luate sunt văzute de anumite sectoare ale populației ca o ucidere a libertății. Care este semnificația acestui apel către Stat după decenii de slăbire sistematică a acestuia?
Cine sunt cei împotriva măsurilor de protecție? Care este discursul lor? Prin ce forță politică sau religioasă sunt susținuți? Ce tip de restricții au existat și cum a aderat sau aderă populația la acestea? Cine este responsabil pentru situația dramatică sanitară? Totodată, webinarul va chestiona o serie de măsuri ce au fost luate în regiune în timpul crizei sanitare sau care se profilează la orizont. Ce efecte asupra campaniilor electorale, asupra organizării votului, asupra programelor electorale și asupra rezultatelor? Cum modifică această criză echilibrele politice interne? Ce raport s-a dezvoltat între majoritatea de la putere și opoziție? Ce relații au apărut între autorități și experții mobilizați pentru a consilia autoritățile? În cele din urmă, webinarul se va interesa de raportul cu străinătatea. Cu cine ne comparăm pentru a ne clasa printre elevii buni sau răi? Ce țări sunt luate drept model? Ce legătură are acest lucru cu Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii sau cu Rusia?”, au fost numai câteva dintre temele de analiză și de dezbatere ale acestui eveniment.
Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre evenimentul științific, program și conferențiari, accesând acest link.