Jeffrey Sachs (Columbia University), Rick Fawn (St. Andrews University) și Luciano Saso (Sapienza University of Rome & președinte UNICA), printre cei prezenți la congresul reunit BSUN-BUA
În perioada 12-15 octombrie 2022, Universitatea din București va fi gazda unuia dintre cele mai importante evenimente în zona colaborării inter-universitare și a cooperării în regiunile Mării Negre și a Balcanilor, respectiv Congresul Internațional BSUN-BUA, intitulat „Dialog și Cooperare în Regiunile Mării Negre și a Balcanilor”.
Organizat de Rețeaua Universităților de la Marea Neagră (BSUN) și de Asociația Universităților Balcanice (BUA), congresul reunește la București peste 100 de experți globali în teme de interes strategic, reprezentanți ai Guvernului României, rectori, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice și private din domeniu.
Una dintre misiunile universității este aceea de a fi profund conectată la transformările socio-economice locale și globale și la nevoile societății și ale comunităților pentru a putea veni cu răspunsuri și soluții la marile probleme cu care acestea se confruntă. Prin urmare, ediția din acest an a congresului internațional BSUN-BUA propune mediului academic, decidenților politici, specialiștilor și întregii opinii publice o serie de dezbateri pe teme de interes actual și strategic, cum ar fi relansarea discuției cu privire la dialogul și cooperarea în zona Mării Negre și a Balcanilor, internaționalizarea, rețelele universitare și rolul învățământului superior în vremuri de criză, energie și dezvoltare sustenabilă în regiune, dar și fake news, propagandă și alte provocări de natură societală.
Sunt invitați să contribuie la aceste dezbateri reputați specialiști internaționali, printre care profesorii Jeffrey Sachs (Columbia University), Rick Fawn (St. Andrews University) și Luciano Saso (Sapienza University of Rome & președinte UNICA), Nicolaos Theodossiu (Chair UN Sustainable Development Solutions Network – SDSN), Garry Jacobs (President of World Academy of Art and Science & Executive Chair of HS4A) și Dragoș Aligică (George Mason University & Universitatea din București).
Lor li se alătură profesorul Marian Preda, Rectorul Universității din București, doamna Ligia Deca, Ministrul Educației, domnul Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, și domnul Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe. Totodată, sunt așteptați să participe și alți reprezentanți ai Guvernului României și ai Ministerului Apărării.
Vor mai participa la discuții domnul Karin Markides, Președintele Universității Americane din Armenia și Președintele Rețelei Universităților de la Marea Neagră, profesorul Mircea Dumitru, Președintele Asociației Universităților Balcanice, Erol Özvar, Președintele Consiliului Învățământului Superior din Turcia, precum și domnul Pericles Mitkas, Președintele Autorității pentru Învățământul Superior din Grecia.
La rândul lor, ambasadorii Franței, Italiei, Greciei, Poloniei, Turciei și Ucrainei în România vor avea intervenții pe temele aflate în discuție. Adjunctul Secretarului General al NATO, domnul Mircea Geoană, va transmite un mesaj video în deschiderea Congresului Internațional „Dialog și Cooperare în Regiunile Mării Negre și a Balcanilor”.
Ceremonia de deschidere a congresului va avea loc miercuri, 12 octombrie 2022, ora 9:30, în Amfiteatrul „Ioan Mihăilescu” al Facultății de Sociologie și Asistență Socială (str. Panduri 90, Sector 5, București).
Evenimentul se va întinde pe durata a trei zile în perioada 12-15 octombrie 2022. Dezbaterile sunt deschise, iar toți cei interesați să participe se pot înscrie pe site-ul evenimentului (https://unibuc.ro/bsun-bua-2022/).
Reprezentanții mass-media interesați de ceremonia de deschidere și de dezbaterile din cadrul Congresului Internațional „Dialog și Cooperare în Regiunile Mării Negre și a Balcanilor” sunt rugați să confirme participarea prin intermediul formularului disponibil aici până marți, 11 octombrie 2022, la ora 18:00.
Congresul internațional reprezintă o noutate în peisajul colaborării academice în regiunile Mării Negre și a Balcanilor, fiind pentru prima dată când Rețeaua Universităților de la Marea Neagră (BSUN) și Asociația Universităților Balcanice (BUA) își desfășoară congresele într-o formulă reunită. Această premieră este prilejuită și de faptul că Universitatea din București deține în prezent președinția BUA și urmează să preia în curând președinția BSUN.
Programul complet al Congresului Internațional „Dialog și Cooperare în Regiunile Mării Negre și a Balcanilor” poate fi consultat aici.
Rețeaua Universităților de la Marea Neagră (Black Sea Universities Network – BSUN) reprezintă cadrul de cooperare pentru Instituțiile Academice din Regiunea Mării Negre. BSUN intenționează să faciliteze cooperarea inter-universitară și generarea de sinergii între educație, cercetare științifică, inovare și cooperare culturală. În prezent, Rețeaua include 120 de universități din cele 12 țări membre ale Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră, inclusiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Serbia, Federația Rusă, Turcia și Ucraina.
Asociația Universităților Balcanice (Balkan Universities Association – BUA) cuprinde în prezent 78 de universități din regiunea Balcanilor, din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Turcia. Asociația își propune să fie o platformă academică colaborativă, încurajând cooperarea între universitățile și țările din Balcani, să susțină studiile balcanice și să ofere expertiză academică în regiune.
Congresul a fost sponsorizat de: Booking Holdings – Centers of Excellence, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Aqua Carpatica, Avincis, Stoica și Asociații, Enterprise și Green Village.
Partenerii evenimentului sunt: British Council, New Strategy Center, Black Sea Economic Cooperation (BSEC), World Academy of Art and Science, World University Consortium și Asociația Alumni a Universității din București.