Muzeul Universității din București a participat, ca în fiecare an, la evenimentul Noaptea Muzeelor, organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membră a Network of European Museum Organisations (NEMO).
Astfel, sâmbătă, 13 mai 2023, membrii comunității academice a UB și publicul larg au fost așteptați la Muzeul Universității din București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46, sector 5, București) cu un program special de weekend și intrare gratuită la expoziția permanentă, cât și la expoziția temporară dedicată celor 85 de ani de învățământ de Științe de la Universitatea din București.
Muzeul Universității din București a fost între orele 12:00-20:00.
Pentru anul 2023, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, ajuns la cea de-a XIX-a ediție, organizatorii au pregătit expoziția cu titlul O călătorie prin istoria învățământului de Științe de la Universitatea din București (1863-1948). Prin aceasta, Muzeul UB și-a propus să ofere vizitatorilor o incursiune în lumea fascinantă a științelor: matematică, fizică, chimie, biologie, geologie, inclusiv geografie.
În documentarea acestei expoziții au fost folosite mai multe lucrări ale profesorilor din perioada analizată, diferite periodice și alte lucrări, inclusiv documente scrise din mai multe fonduri arhivistice, multe inedite, și fotografii sau alte tipuri de obiecte.
Expoziția fizică, completată de un bogat material documentar care poate fi accesat digital, a prezentat detalii importante și inedite pentru știința și învățământul românesc de profil: reconstituiri ale comunității academice bucureștene (corp didactic, corp didactic auxiliar, corp nedidactic auxiliar și absolvenți) și ale complexei structuri în jurul căreia Facultatea de Științe s-a dezvoltat.
Au fost ilustrate, printre altele, disciplinele de studiu, orarul studenților de la diferitele specializări, patrimoniul imobiliar, precum și contribuțiile personalităților feminine la știința și învățământul românesc. Subiectele atinse de expoziție privesc personalitățile remarcabile ale științei românești, viața studențească și alte aspecte care compun învățământul superior de Științe (și nu doar cel bucureștean).
„Vom descoperi împreună care au fost principalele personalități românești remarcabile în aceste științe și care a fost contribuția Universității din București în tot acest progres științific, prin intermediul Facultății de Științe, inițial Școala Superioară de Științe, creată în anul 1863. […] Vom prezenta pentru prima oară detalii importante pentru știința și învățământul românesc de profil: reconstituiri ale comunității academice bucureștene (corp didactic, corp didactic auxiliar, corp nedidactic auxiliar și absolvenți) și ale complexei structuri pe care Facultatea de Științe a avut-o”, a fost mesajul transmis de organizatori.
Mai multe informații despre eveniment pot fi consultate pagina de Facebook a Muzeului Universității din București. Totodată, persoanele interesate pot accesa mai multe detalii despre expoziția „O călătorie prin istoria învățământului de Științe de la Universitatea din București (1863-1948)” aici.