Pe 11 februarie 2024, reprezentanți ai Facultății de Biologie a Universității din București au fost prezenți la „Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor în Știință”, eveniment organizat de către Școala Gimnazială Numărul 56 din București, în calitate de membră a Rețelei Școlilor Asociate pentru UNESCO (ASPnet).
Discuția a avut loc în format hibrid, atât la sediul instituției de învățământ, cât și online și a fost dedicat profesorilor și elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal.
Facultatea de Biologie a Universității din București a fost reprezentată la eveniment de asist. univ. dr. Maria Iasmina Moza, cadru didactic și mentor practică pedagogică, care a susținut o prezentare despre Facultatea de Biologie a UB și oportunitățile de studiu, cât și facilitățile de cercetare, și de expertul în proprietate intelectuală Camelia Ganță, studentă în anul al III-lea la Specializarea Biologie, care a realizat o prezentare inedită despre femeile cercetător.
Alături de organizatori și de participanți, pentru o prospectare a viitorului educației și a științei în România, la discuție au participat și dr. Madlen Șerban, Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, dr. Liana Sticlaru, medic primar, dr. Alina Daniela Marcu, cadru didactic asociat al Facultății de Medicină Veterinară București a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, Nicoleta Safca, președinta Asociației Femeilor în Inginerie, Știință și Tehnologie, prof. Maria-Cristina Radu, directoarea Școlii Gimnaziale Numărul 56 din București, precum și prof. Monica Popa, cadru didactic al Școlii Gimnaziale Numărul 56 din București.
La finalul evenimentului au fost prezentate proiecte realizate de către elevii de gimnaziu, având ca temă femei de știință de renume mondial.
Universitatea din București, inițiative de susținere și promovare a femeilor în știință
Pentru că remedierea dezechilibrului de reprezentare de gen în domeniile științei joacă un rol important în arhitectura planului de dezvoltare globală, Universitatea din București a lansat, de-a lungul anilor, o serie de inițiative menite să elimine această discrepanță.
Dintre acestea, amintim proiectul UB for Women in Science, care își propune să contribuie la promovarea contribuțiilor remarcabile ale femeilor din comunitatea științifică a Universității din București și să celebreze succesul acestora în domeniul științific în care activează. De asemenea, proiectul UB for Women in Science își propune și să contribuie la eliminarea barierelor invizibile de acces cu care se confruntă femeile din știință. Mai multe detalii cu privire la această inițiativă pot fi consultate aici.
De asemenea, din 2021, Universitatea din București a demarat colaborarea în proiectul ATHENA: Implementing gender equality plans to unlock research potential of RPOs an RFOs in Europe, prin care se urmărește întărirea dimensiunii de gen în cercetare, eliminarea unor posibile bariere existente la nivel de recrutare, promovare și/sau acces la fonduri și poziții de conducere. Proiectul se circumscrie obiectivelor dezvoltării Spațiului de Cercetare European (ERA-European Research Area) și are ca scop principal formularea și implementarea de Planuri de Egalitate de Gen (Gender Equality Plans-GEPs) adaptate la specificul fiecărei instituții, cu respectarea recomandărilor la nivelul Uniunii Europene. Pornind de la premisa că egalitatea (de gen) poate și trebuie să meargă mână în mână cu excelența în cercetarea academică, proiectul vizează deblocarea și stimularea potențialului de cercetare în țările partenere. Se dorește întărirea dimensiunii de gen în cercetare, eliminarea unor posibile bariere existente la nivel de recrutare, promovare și/sau acces la fonduri și poziții de conducere. Mai multe detalii cu privire la această inițiativă pot fi consultate aici.