În perioada 11-16 august 2024, cadre didactice și cercetători ai Facultății de Geografie a Universității din București au participat la un workshop în cadrul proiectului „CIVIS LIVEMOUNT – Living in the mountains today and in 2050”, la care UB este partener principal. Întâlnirea a avut loc la Centrul Interdisciplinar de Cercetare a Muntelui – CIRM Sion al Universității din Lausanne (UNIL), localizat în cantonul elvețian Valais.
La manifestarea științifică au participat, din partea Universității din București, prof. univ. dr. Bogdan Andrei Mihai, cadru didactic la Departamentul de Geomorfologie-Pedologie-Geomatică al Facultății de Geografie a UB, și prof. univ. dr. Liliana Zaharia, cadru didactic la Departamentul de Meteorologie-Hidrologie al aceleiași facultăți. Profesorul Bogdan Andrei Mihai a prezentat o sinteză a rezultatelor din ultimul deceniu în tematica montană – carpato-subcarpatică, publicate în literatura internațională. Colega sa, profesoara Liliana Zaharia, a susținut o prezentare privind cercetarea resurselor de apă din regiunea Carpaților Curburii, cu rezultate publicate de asemenea în colaborare cu doctoranzi și post-doctoranzi.
Ambii participanți au fost integrați în echipele internaționale care au inițiat și prezentat tematici pentru două potențiale proiecte de cercetare aplicată. Acestea vizează provocări actuale și probleme practice legate de tematica montană, cum ar fi munții mijlocii cu cea mai veche și mai intensă antropizare și exploatare a resurselor naturale, precum și resursele de apă și durabilitatea utilizării lor pe fondul schimbărilor climatice. S-au evidențiat, de asemenea, aspecte legate de riscurile naturale asociate cu apele și fenomenele extreme, subliniindu-se importanța rezilienței comunităților montane potențial afectate.
În cadrul workshopului au fost stabilite și etape pentru publicarea și diseminarea unor manuale sau metodologii practice derivate din aceste cercetări.
Prof. univ. dr. Emmanuel Reynard de la Universitatea din Lausanne, gazda reuniunii științifice
Coordonatorul și inițiatorul proiectului LIVEMOUNT, prof. univ. dr. Emmanuel Reynard, cadru didactic la Institutul de Geografie și Durabilitate al Universității din Lausanne, profesor Honoris Causa al Facultății de Geografie a UB din anul 2015, și director fondator al CIRM din anul 2018, a fost gazda manifestării științifice. El a fost însoțit de o echipă remarcabilă de profesori-cercetători cu experiență recunoscută internațional – dr. Christophe Randin și dr. Iago Otero, postdoctoranzi – dr. J. Bussard – și doctoranzi-colaboratori.
Întâlnirea a continuat pe teren, având ca scop identificarea problemelor reale ale mediilor montane și a dinamicii acestora pe fondul schimbărilor climatice și noilor provocări sociale și economice.
Aspectele menționate au fost integrate în discuții și aplicații de teren cu tematici complementare, cum ar fi: identitatea locală/regională, peisajul montan și exploatarea resurselor muntelui, biodiversitatea și schimbările climatice, dezvoltarea durabilă a satelor de munte între agricultura tradițională, infrastructură, energie și turism, geosituri, turism, educație și dezvoltare durabilă.
Workshopul a inclus și prezentări și întâlniri cu reprezentanți ai unor autorități locale
Au avut loc prezentări și întâlniri cu reprezentanți ai unor autorități locale (primari și consilieri locali) din comune montane importante prin complexitatea teritoriilor administrate, care au devenit parteneri în proiectele Centrului de Cercetare Interdisciplinară a Muntelui, sprijinind proiecte de mare interes pentru comunități, inclusiv știință cu participare cetățenească. Exemple de asemenea localități includ Orsières în Val de Bagnes și Saint Martin în Val d’Herens, Cantonul Valais.
Participanții la manifestarea științifică au reprezentat universitățile integrate nucleului rețelei CIVIS – Universitatea din București și Universitatea din Lausanne, precum și parteneri CIVIS din nordul Africii (Universitatea din Casablanca), la care s-au alăturat cadre didactice și cercetători invitați din Tunisia (Universitatea din Tunis), Nepal (Universitatea din Kathmandu) și Argentina (un postdoctorand UNIL, colaborator al unui institut specializat în gestiunea resurselor, energie și dezvoltare durabilă la nivel local și regional de la poalele Anzilor).
Programul a urmărit, pe de o parte, prezentarea rezultatelor cercetărilor și a provocărilor actuale în cunoașterea mediilor și spațiilor montane, evidențiind aspectele aplicative după publicarea rezultatelor în reviste științifice de prestigiu. Pe de altă parte, sesiunea de comunicări a fost prelungită prin organizarea unor sesiuni de lucru zilnice tematice, la finalul celor trei aplicații de teren (Champex le Lac la grădina botanică alpină; Evolène – St. Martin, în zona rurală și turistică Val d’Herens, unde geografi ai UB sunt colaboratori din anul 2022 într-un proiect de cercetare, și zona Sitului UNESCO Ghețarul Aletsch din Alpii Bernezi, obiectiv emblematic pentru turismul mondial aflat direct sub influența efectelor încălzirii climei).
Obiectivul principal: structurarea unor potențiale propuneri de proiecte de cercetare
Scopul discuțiilor a fost orientat către structurarea unor potențiale propuneri de proiecte de cercetare cu evidente valențe aplicative. S-a urmărit, de asemenea, o complementaritate a problematicilor abordate, de la dinamica mediului montan în contextul schimbărilor climatice până la utilizarea resurselor muntelui, inclusiv a celor agricole, energetice, turistice etc., și la valorificarea experienței tradiționale a locuitorilor muntelui și a realizărilor științifice pentru a asigura echilibrul natural și socio-economic al acestor regiuni.
„Prin diversitatea și complementaritatea temelor prezentate, dar mai ales prin acoperirea în teren a celor mai reprezentative problematici de mediu și socio-economice ale muntelui, în zone rurale tradiționale, în areale turistice cu ghețari, în spații cu biodiversitate mare și adaptare multiplă la schimbările climatice, cu resurse de apă intens exploatate, întâlnirea a fost considerată un succes. Mai mult, aici s-au conturat idei și chiar structuri ale unor proiecte comune de cercetare, precum și editoriale (un volum în colaborare), care vor fi în continuitate cu programul CIVIS BIP TRANSMOUNT – Transitions on Mountain Environments, care se va derula în perioada octombrie 2024 – februarie 2025, sub coordonarea Universității din București, cu o etapă de teren la Sinaia”, au transmis participanții UB la reuniunea științifică.
Din luna iunie a anului 2024, Universitatea din București, prin Facultatea de Geografie, este partener principal în cadrul proiectului CIVIS LIVEMOUNT, inițiat de către Universitatea din Lausanne, Elveția, prin intermediul CIRM. Proiectul intitulat Living in the Mountains by 2050 este destinat inițierii unor propuneri de colaborare privind cercetarea aplicată, cu valențe economico-sociale, care vizează dezvoltarea durabilă a regiunilor și comunităților montane din diverse arii montane complementare la nivel global și continental – Alpi, Carpați, Atlas, Rif, inclusiv Himalaya.
Mai multe informații despre reuniunea științifică și proiectul „CIVIS LIVEMOUNT – Living in the mountains today and in 2050” pot fi consultate aici.