Sâmbătă, 25 noiembrie 2023, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București a avut planificate două lansări ale unor volume de mare interes pentru public la Târgul de Carte „Gaudeamus Radio România”.
Ambele evenimente, care au adus în fața publicului invitați de marcă, au avut loc la Complexul Expoziţional Romexpo (Bulevardul Mărăști 65-67, sector 1, București).
Astfel, începând cu ora 12:00, la standul Editurii Mega (Pavilionul Central – A), persoanele interesate au fost invitate la evenimentul de lansare a volumului Simfonia Cetății. Note despre actualitatea și modelul peren al Antichității (Editura Mega, Cluj-Napoca, anul 2023), semnat de prof. univ. dr. emerit Liviu Franga, cadru didactic la Departamentul de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă al FLLS.
În cadrul evenimentului au luat cuvântul, pe lângă autor, prof. univ. dr. acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, prof. univ. dr. emerit Ana-Cristina Halichias, fost director al Departamentului de Filologie Clasică și Neogreacă al FLLS, și Radu Voinescu, președinte al Filialei București-Critică, Eseistică și Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România.
Mai multe informații despre volum pot fi consultate aici.
În continuare, în aceeași zi, sâmbătă, 25 noiembrie 2023, în intervalul orar 14:00-14:45, în spațiul de evenimente „Mircea Sântimbreanu” (nivelul 7.70), publicul a fost invitat la lansarea volumului Antologia palatină. Cartea a V-a. Poemele iubirii = ta erotika.
Lucrarea, apărută sub egida Institutului de Studii Sud-Est Europene și a Societății Române de Studii Bizantine, în colecția Scriptores Byzantini, XIII a Editurii Universității din București – Bucharest University Press, în anul 2023.
Volumul, reprezentând o ediție critică remarcabilă – prima, de fapt, la nivel național, și una dintre rarele, la nivel internațional –, a fost coordonat de conf. univ. dr. Simona Nicolae, cadru didactic la FLLS, și reunește traducerea, integrală, a cărții a V-a, a așa numitelor Poemele iubirii aparținând culegerii epigramatice intitulate Antologia Palatină.
Cartea este o premieră în istoria traducerilor românești din literatura elină, fiind cea dintâi redare în distih elegiac (metru predominant în epigramele grecești) a întregului cuprins al cărții erotice din ciclul palatin.
Adunate vreme de un mileniu și jumătate și rânduite în cincisprezece cărți, pe când Bizanțul, în plină renaștere macedoneană, își reînnoda legăturile cu tradiția elenistică, epigramele Antologiei Palatine transmit suflul Eladei întregi, și nu doar pe acela al corifeilor ei. Banalitatea, gestul mărunt, dedicația care își găsește locul pe obiectul dăruit celui drag, expresia iubirii caste și a celei vinovate, a lipsei de iubire sau a neputinței de a (mai) iubi și a (mai) fi iubit se regăsesc decantate în versurile Cărților a V-a și a XII-a ale acestei mirabile colecții.
Traducerea și notele au fost realizate de un grup de tineri filologi clasici, toți absolvenți ai secției de Filologie Clasică a Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UB: Simona Nicolae, Cristian Șimon, Margareta Sfirschi-Lăudat și Sorana Man. Epilogul este semnat de prof. univ. dr. emerit Liviu Franga.
Avându-i ca invitați pe prof. univ. dr. emerit Gabriela Creția, conf. univ. dr. Simona Popescu, prof. univ. dr. emerit Liviu Franga, alături de coordonatoarea volumului, conf. univ. dr. Simona Nicolae, toți cadre didactice la UB, evenimentul a fost moderat de conf. univ. dr. habil. Alexandru Nicolae, coordonator academic al Editurii Universității din București.
Persoanele interesate pot afla mai multe detalii despre volum aici.
Mai multe informații despre evenimentele de lansare vor fi actualizate pe pagina site-ul gaudeamus.ro și pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus.