Facultatea de Științe Politice a Universității din București a lansat miercuri, 2 martie 2022, platforma uni4Ukraine, disponibilă la adresa http://uni4ukraine.unibuc.ro.
Proiectul își propune să identifice, să monitorizeze și să prezinte într-un singur loc și într-o formă ușor accesibilă inițiativele existente ce sprijină persoanele care au părăsit sau intenționează să părăsească Ucraina via România. Platforma se adaugă celorlalte acțiuni inițiate de cadrele didactice, studenții și personalul administrativ al Universității din București.
Paginile sunt actualizate permanent și, până în prezent, toate informațiile de pe platforma uni4Ukraine sunt disponibile atât în limba engleză, cât și în limba română. Sunt în pregătire mai multe versiuni lingvistice, precum și o secțiune despre cum ne putem proteja împotriva dezinformării.
Astfel, platforma include informații, resurse și detalii de contact relevante pentru cei care se refugiază din Ucraina în/via România, indiferent de cetățenie, lista și detaliile de contact ale tuturor inițiativelor din Universitatea din București (informare, cazare, recrutare de voluntari, colectare de donații, strângeri de fonduri, traduceri pentru autoritățile publice), precum și lista unor inițiative internaționale cu bună reputație pentru sprijinirea membrilor comunității academice care se află în dificultate sau situații de risc.
De asemenea, pentru cei care doresc să ofere sprijin ca voluntari, inclusiv pentru donarea de sânge, informații și date de contact ale autorităților publice și organizațiilor cu o bună reputație ce pot gestiona eficient resursele și care pot, de asemenea, identifica persoanele care ar putea profita/ abuza de situație, sunt disponibile pe platforma uni4Ukraine, la adresa http://uni4ukraine.unibuc.ro.
Pentru informații și resurse din afara Universității din București au fost și vor continua să fie selectate surse oficiale guvernamentale, precum și inițiative care s-au dovedit public utile pentru acțiuni rapide de asistență umanitară. Pentru fiecare din aceste resurse externe sunt indicate limbile în care sunt disponibile, precum și autorii lor, astfel încât potențialii beneficiari să poată decide în mod informat și să poată fi protejați de eventuale abuzuri.
Dacă doriți să sugerați includerea unei resurse sau inițiative, inclusiv alte apeluri la pace și solidaritate din partea mediului academic românesc, ori doriți să vă implicați ca voluntar în acțiuni alături de Universitatea din București, vă rugăm să ne contactați la uni4Ukraine@fspub.unibuc.ro.
Creată de o echipă de studenți și cadre didactice din cadrul programului Master Afaceri Publice Internaționale în limba engleză (MIPA) al Facultății de Științe Politice a Universității din București, platforma este gestionată administrativ de Centrul pentru Studii de Dezvoltare și Cooperare Internaționala (IDC) al aceleiași facultăți, sub coordonarea conf. univ. dr. Luciana Alexandra Ghica (luciana.ghica@unibuc.ro).
Platforma uni4Ukraine se adaugă celorlalte demersuri inițiate de cadrele didactice, studenții și personalul administrativ al Universității din București, fie că vorbim despre organizarea de puncte de colectare a donațiilor pentru refugiați, despre traducerea/ interpretarea documentelor puse la dispoziție de instituții ale statului român, despre amenajarea a peste 300 de locuri de cazare sau despre donațiile colectate în conturile Fundației „Virtute et Sapientia” a Universității din București.
Astăzi, 3 martie 2022, la ora 13:00, erau cazate în căminele Universității din București și la Casa de Oaspeți „Academica” 173 de persoane, studenți străini și cetățeni ucraineni. Acestora li se adaugă cele peste 60 de persoane găzduite de căminul Institutului Teologic Baptist, de Centrul Ruth, precum și în spațiile CEREFREA Villa Noël. Sunt așteptate să sosească în cursul acestei zile alte aproximativ 40 de persoane.
De menționat, studenții străini veniți din Ucraina se află în tranzit pe teritoriul României, aceștia îndreptându-se spre țările de proveniență. Astfel că, odată eliberate locurile de cazare de către cei aflați în tranzit, Universitatea din București va putea primi alte persoane aflate în nevoie.
Totodată, sprijinul agenților economici și al companiilor private contribuie la demersurile Universității din București de a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului, până în prezent fiind făcute donații în bani și produse alimentare în valoare de aproximativ 60.000 de lei.
Totodată, întreaga comunitate universitară s-a mobilizat pentru sprijinirea studenților și profesorilor ucraineni și internaționali de pe teritoriul țării vecine. Astfel, amintim atât inițiativa membrilor Centrului de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) din cadrul Facultății de Litere a Universității din București, care oferă mentorat și acces la resurse de cercetare, cursuri de limba română, dar și consiliere în a găsi alte locuri de cazare și în adaptarea refugiaților la viața din România, cât și acțiunile derulate de studenții programului Pedagogia învățământului primar și preșcolar (PIPP) din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, care au pregătit 50 de pachete cu alimente, dulciuri, produse de igienă personală și produse de uz curent pentru copiii familiilor cazate în spațiile puse la dispoziție de UB.