Fizicianul Ioan Stamatin, profesor universitar doctor la Facultatea de Fizică a Universității din București și director al Centrului 3Nano-SAE. Nanoștiințe – Surse Alternative de Energie al UB, ne-a prilejuit, în cadrul unui nou episod al seriei „microSCOP: cercetător UB la microfon”, o incursiune în lumea fizicii și a zonelor de întâlnire dintre fizică, chimie și biologie.
Al cincilea episod al seriei microSCOP: cercetător UB la microfon poate fi accesat aici.
Propunându-și să realizeze o scurtă istorie a Centrului de cercetare 3NanoSAE. Nanoștiințe – Surse Alternative de Energie al UB, acest episod al seriei microSCOP urmărește Centrul de la înființare, definirea ariilor de cercetare și identificarea principalelor sale obiective până la activitățile sale prezente și interacțiunea dintre cadrele didactice și cercetătorii Facultății de Fizică cu studenții de profil ai Universității din București. Astfel, profesorul Ioan Stamatin ne-a vorbit despre principalele realizări ale Centrului de la înființarea sa până în prezent, despre proiecte naționale și internaționale, unele materializate în brevete.
Astfel, profesorul Ioan Stamatin ne conduce printr-o călătorie provocatoare în lumea energiilor regenerabile și a pilelor de biocombustie, a gastroboților, a utilizării microorganismelor în cadrul pilelor de biocombustie pentru recuperarea metalelor platinice, dezvăluind totodată detalii despre o nouă direcție de cercetare a Centrului, și anume utilizarea nanoparticulelor în studiul plantelor.
Gândit ca un spațiu de întâlnire între studenți, profesori și cercetători, Centrul a devenit acel punct interdisciplinar de învățare și experimentare care le permite studenților să aibă un contact mai aprofundat cu diverse tehnologii. Astfel, experimentând, „jucându-se”, cum spune profesorul Ioan Stamatin, ei reușesc să înțeleagă felul în care cercetarea și studiile au implicații directe în realitatea cotidiană și cum pot ei contribui în mod direct la identificarea acelor soluții care să vină în întâmpinarea provocărilor cu care societatea se confruntă.
Mai multe informații despre Centrul 3Nano-SAE. Nanoștiințe – Surse Alternative de Energie al UB sunt disponibile aici.
Prof. univ. dr. Ioan Stamatin este cadru didactic și coordonator de doctorate la Facultatea de Fizică a Universității din București și director al Centrului 3Nano-SAE. Nanoștiințe – Surse Alternative de Energie al UB. Este autorul a numeroase lucrări de specialitate.
Domeniile sale de cercetare vizează în principal energiile regenerabile și sursele alternative de energie. În cadrul Centrului 3Nano-SAE coordonează și desfășoară activități cu convertoare electrochimice de energie (fuel cells, baterii, supercapacitori), stocare și conversie de energie, econanotehnologii și sinteza nanomaterialelor. Totodată, este specializat în polimeri, biopolimeri, bionanotehnologii, caracterizări de materiale și rapid prototyping.
Mai multe detalii despre profesorul Ioan Stamatin sunt disponibile aici și aici.
Parte a programului de comunicare a științei dezvoltat de Universitatea din București, seria „microSCOP: cercetător UB la microfon” își propune să prezinte într-o manieră dinamică și succintă informații despre rezultatele concrete ale unor demersuri de cercetare notabile din cadrul UB.
Prin format și obiective, seria microSCOP: cercetător UB la microfon vine să completeze programul de comunicare a științei din cadrul Universității din București, care mai include Conferințele UB – Știința pe înțelesul tuturor și Doza UB de Știință.
Seria are ca obiectiv promovarea acelor proiecte de cercetare (brevete, articole și cărți) care, prin contribuția majoră adusă domeniului din care fac parte, au ajuns să beneficieze de recunoaștere internațională, încurajând astfel conexiunea dintre UB și diverse universități și instituții de cercetare din afară.
Microscopul, ai cărui invitați sunt în primul rând cercetători din cadrul UB premiați pentru rezultatele lor în cercetare, își propune să contribuie la informarea mediului academic românesc, dar și a altor categorii de public interesat, cu privire la principalele proiecte de cercetare desfășurate în interiorul UB, stimulând în acest fel dezvoltarea unor inițiative colaborative viitoare.