În perioada 15-18 mai, Universitatea din București va găzdui ediția din 2024 a Forumului Global privind Democrația Directă Modernă. Evenimentul este co-organizat în parteneriat cu Europuls – Centrul de expertiză europeană, cu ONG-ul elvețian Democracy International, cu fundația elvețiană Swiss Democracy Foundation, precum și cu Primăria Municipiului București.
Participarea la forum este gratuită, însă condiționată de înscrierea prealabilă aici, unde persoanele interesate pot selecta evenimentele, dezbaterile sau workshop-urile la care își doresc să ia parte.
Evenimentul este patronat de Parlamentul European, Comisia Europeană și Președinția Belgiană Consiliului Uniunii Europene și va reuni la București o comunitate globală diversă de activiști, decidenți și experți care vor aborda, în cadrul unor dezbateri electorale de substanță, precum și în cadrul unor sesiuni paralele, multiple teme legate de nivelul de încredere în democrație și de problemele presante legate de drepturile directe de participare democratică și civică. Forumul va oferi participanților oportunitatea de a se informa cu privire la peisajul democratic al regiunii și de a pătrunde în istoria politică a Bucureștiului și a României.
Printre vorbitorii așteptați la ediția din 2024 a Forumului se numără E.S. John Cornet d’Elzius – Ambasadorul Regatului Belgiei în România, E.S. Ilhor Prokopchuk – Ambasadorul Ucrainei în România, E.S. Victor Chirilă – Ambasadorul Republicii Moldova în România, E.S. Massimo Baggi – Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Corina Crețu – europarlamentar și fost comisar european pentru Coeziune și reforme, Roxana Mînzatu – Secretar de Stat, Cancelaria Primului Ministru, Guvernul României, Ovidiu Cîmpean – Secretar de Stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. De asemenea, în cadrul evenimentului va lua cuvântul și prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.
Tema centrală a Forumului Global al Democrației se va concentra asupra conceptului de „încredere în democrație”. Vor fi dezbătute mai multe subiecte cheie, participarea tinerilor în cadrul procesului decizional, democrația directă și participarea la deciziile UE, legătura dintre mass-media și democrație, încrederea în reprezentanții politici, instituții și mass media sau implicațiile războiului din Ucraina și consecințele pe care acesta le are asupra României, Moldovei, regiunii Mării Negre.
Astfel, lista de vorbitori este completată de Radu Mihaiu – Primar al Sectorului 2, Municipiul București, Corina Ene – Primar al comunei Căbești, Daniela Vidaicu, Director Executiv al Fundației Soros Moldova, Raimar Wagner – Project Coordinator, Friedrich Naumann Foundation for Freedom Romania, Vladislav Cociu – Primar Ștefan Vodă, Republica Moldova, Ion Dogalniuc – Primar Colibași, raionul Cahul, Republica Moldova, Liliana Palihovici – Președintă a Institutului Virtutes Civilis Moldova, Mihail Sirkeli – Director Executiv Piligrim-Demo, Vitalie Cojocari – jurnalist Euronews, Cristian Pantazi – redactor-șef G4Media, Ionuț Adrian Foltea – redactor Times New Roman, Lucian Mîndruță și Dragoș Anastasiu.
De asemenea, în perioada 13-15 mai 2024, participanții sunt invitați la 3 tururi opționale: un tur istoric al orașului București, un schimb de experiență și un tur al Capitalei Tineretului din România 2024 – orașul Ploiești și o vizită de studiu la EFdeN – unde vor vizita casele solare EFdeN.
Programul complet al Forumului este disponibil aici.
Despre Forumul Global privind Democrația Directă Modernă
Forumul Global privind Democrația Directă Modernă, care a avut loc pe cinci continente încă din anul 2008, va reuni în București o comunitate globală diversă de activiști, decidenți și experți care vor aborda probleme semnificative la nivel internațional, acestea fiind strâns legate de drepturile directe de participare democratică și civică. Evenimentul va aloca un interes considerabil provocărilor pe care democrația le întâmpină în România, dar și fenomenelor la nivel global care remodelează constant lumea în care trăim. Obiectivul Forumului este de a furniza participanților cunoștințele necesare pentru a construi un viitor mai sigur, în care încrederea rămâne în centrul democrației.Ediția din 2024 a Forumului Global privind Democrația Directă Modernă este organizat cu sprijinul Mehr Demokratie, Aqua Carpatica, Friedrich Naumann Foundation For Freedom Romania and Moldova, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, Swiss Agency For Development and Cooperation SDC, ERSTE Stiftung, Soros Foundation Moldova, Webshop Solutions, Organizația Femeilor Antreprenor OFA UGIR, Konrad Adenauer Stiftung Romania.
Despre Forumul Eurosfat
Eurosfat este cel mai mare forum anual de afaceri europene din România. Bazat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis, forumul reprezintă oportunitatea de a dezbate subiecte actuale la nivel european, național și regional. În 2022, Forumul Eurosfat a câștigat Premiul Charlemagne Youth Prize la nivel național, premiu oferit anual de către Uniunea Europeană celor mai bune inițiative de tineret care contribuie la aducerea UE mai aproape de cetățeni. Fiecare dintre edițiile precedente a găzduit peste 600 de participanți, peste 50 de vorbitori, 30 de sponsori și parteneri.
Despre Europuls
Europuls – Centrul de Expertiză Europeană este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de experți români în afaceri europene. Scopul Europuls este de a promova procesul de integrare europeană în România, dar și de a contribui la dezvoltarea spațiului public european. Europuls își propune să stimuleze dezbaterile publice pe teme europene prin publicarea de articole și studii, precum și prin organizarea de dezbateri, ateliere de lucru și conferințe. Printre participanții la aceste evenimente se numără comisari europeni, europarlamentari români și străini, lideri politici, reprezentanți ai societății civile, experți și jurnaliști, care se întrunesc pentru a discuta teme relevante în cadrul Uniunii Europene.