Cu o istorie de 160 de ani, Grădina Botanică „D. Brandza” a Universității din București, un mediu al interacțiunii active, un spațiu de cunoaștere și cercetare de profil, adăpostește peste 300.000 de specii de plante și are o întindere de peste 18 hectare.
Povestea Grădinii Botanice „D. Brandza” a UB începe în 1855, când doctorul Carol Davila, directorul Școlii de Medicină și Farmacie, solicită lui Știrbei Barbu Vodă, înființarea unei grădini botanice. Peste 5 ani, la data de 5 noiembrie 1860, Alexandru Ioan Cuza semnează decretul de înfiinţare a Grădinii Botanice din Bucureşti.
Aceasta avea alocat un buget de 1.000 de ducați și ocupa o suprafaţă relativ mică (7 ha), localizată între Facultatea de Medicină și Farmacie și Palatul Cotroceni. Amenajarea adecvată a acestui spaţiu, ca bază didactică şi de cercetare, a fost realizată sub conducerea priceputului botanist Ulrich Hoffmann, ca prim director al acestei instituţii.
Misiunea Grădinii Botanice „D. Brandza” a UB este una didactică, ştiinţifică, de conservare a diversităţii plantelor, de educaţie ecologică, de turism şi recreere. Astfel, Grădina Botanică „Dimitrie Brandza”, gestionează colecţii de plante (vii şi conservate) bine identificate, pe care le foloseşte în scopul instruirii studenţilor, cercetării stiinţifice, a conservării fitodiversităţii, educaţiei pentru mediu şi informării publicului.
Grădina poartă astăzi numele lui Dimitrie Brândză, în semn de recunoștință față de eforturile depuse pentru a muta grădina pe actualul amplasament, pentru implicarea și energia cu care a reușit să organizeze o nouă grădină botanică, pe care noi am primit-o ca prețioasă moștenire.
La sfârşitul anului 2016, colecţiile de plante vii adăpostite de diferitele sectoare cuprindeau circa 3.500 unităţi taxonomice, în timp ce Herbarul General adăposteşte peste 300.000 specimene, aflate în plin proces de re-inventariere şi introducere în baze de date care să faciliteze accesul mai uşor la informaţiile oferite de acestea. Colecţii mai mici de plante conservate sunt disponibile în Muzeul Grădinii Botanice. Cea mai importantă din Muzeu este colecţia Angiolina Santocono cu peste 2.400 acuarele.
Detalii despre zonele, programul de vizitare sau prețurile biletelor sunt disponibile cu doar un click aici: https://bit.ly/GrădinaBotanicăUB. De asemenea, clipul de prezentare al Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a UB cu doar un click mai jos.
Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” a UB – repere istorice
- În 1874 Grădina Botanică este mutată în centrul oraşului pe terenurile palatului Vasile Şuţu din faţa Universităţii. Începând cu această dată, Grădina Botanică funcţionează în cadrul Universităţii Bucureşti, pe lângă Facultatea de Ştiinţe, având la conducere pe prof. dr. D. Brândză.
- În 1884, în urma numeroaselor intervenţii ale prof. dr. D. Brândza, Grădinii Botanice i se alocă sumele şi terenurile necesare amenajării pe locul pe care şi astăzi îl ocupă.
- În 1891 au fost construite şi populate primele sere. A fost, de asemenea, construit Institutul Botanic în care au funcţionat, până la bombardamentul din 4 aprilie 1944, disciplina de biologie, herbarul şi muzeul.
- În 1960 în incinta Grădinii Botanice se construieşte noul Institut Botanic în care funcţionează în prezent Departamentele de Botanică & Microbiologie şi de Genetică; până în 2005 aici a funcţionat şi Herbarul General.
- Între 1973-1976 se construieşte sera de expoziţie cu o suprafaţă de aproximativ 2500 mp
- În 1978 se inaugurează Muzeul Grădinii Botanice, amenajat pe baze ecologice;
- În 1994, cu ocazia primei Sesiuni naţionale de comunicări ştiinţifice ale grădinii botanice se propune ca aceasta să poarte numele fondatorului ei, prof. dr. Dimitrie Brândză.
- Între 2007-2014 sunt reabilitate o serie de clădiri, printre acestea aflându-se şi un corp din Sera Veche şi şapte dintre cele opt compartimente ale Serelor de Expoziţie.
- Între 2016-2020 sunt realizate o serie de lucrări menite să îmbunătățească infrastructura şi peisajul (refacerea Grădinii Italiene, a cascadei, a aleilor, înlocuirea pergolelor pentru trandafiri, montarea de noi bănci etc.).
- În 2020 încep lucrările de reabilitare a clădirii administrative, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene.