fbpx

„În cadrul programului de masterat Modă, Publicitate, Consum s-au înscris, în primul an, peste 30 de masteranzi, ceea ce reprezintă o performanță notabilă” – interviu cu lect. univ. dr. Dan Podaru, prodecan al FJSC

„În cadrul programului de masterat Modă, Publicitate, Consum s-au înscris, în primul an, peste 30 de masteranzi, ceea ce reprezintă o performanță notabilă” – interviu cu lect. univ. dr. Dan Podaru, prodecan al FJSC

Universitatea din București i-a premiat în decembrie 2021, în cadrul celei de-a cincea ediții a Premiilor Senatului Universității din București, pe unii dintre cei mai valoroși membri ai comunității academice. Premiul la categoria „Cel mai inovator program universitar” în domeniul Științelor sociale a fost acordat programului de master „Modă, Publicitate, Consum”, din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, aflat sub coordonarea lect. univ. dr. Dan Podaru.

În rândurile care urmează, profesorul Dan Podaru ne va povesti despre ideea din spatele acestui proiect de succes, despre conceptul și structura acestui program, dar și despre oportunitățile de angajare oferite celor care îl urmează. Nu în ultimul rând, am vrut să aflăm de la unul dintre cei mai cunoscuți experți în semiotica modei care sunt tendințele actuale în domeniu, ce înseamnă trendsetter și ce modele îi influențează pe tineri în modul de a adopta anumite ținute vestimentare.

Reporter: Ați câștigat, în cadrul celei de-a cincea ediții a Premiilor Senatului Universității din București, premiul la categoria „Cel mai inovator program universitar” în domeniul Științelor sociale, fiind nominalizat chiar de către studenții dumneavoastră. Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?

Dan Podaru: Nominalizarea de către studenții facultății a acestui program de masterat a fost o surpriză plăcută, așa cum și nominalizarea de anul trecut, la Premiul Profesorul Anului, a fost o surpriză și o recunoaștere tot din partea studenților. Sincer, cred că orice proiect valoros academic atrage de la sine recunoașterea cuvenită din partea studenților. Studenții sunt coechipierii noștri, în permanență. Repet, am fost flatat și onorat de propunere și de premiul primit și am fost sincer emoționat că toate eforturile și munca depusă de mine și de colega mea, conf. univ. dr. Romina Surugiu, au fost înțelese, apreciate și răsplătite.

R.: Vă rugăm să ne descrieți pe scurt conceptul și structura acestui program. Care sunt componentele didactice pe care se pune accentul în cadrul lui?

D.P.: Trăim într-o societate dominată de valuri succesive de mode. Modele nu definesc doar vestimentația, ci întregul univers social contemporan. Acestea influențează inclusiv transmisiile TV sau, de ce nu, ariile curriculare existente la nivel academic. Nu cu mult timp în urmă, am citit că una dintre universitățile prestigioase din Statele Unite ale Americii a creat un curs care analiza identitatea și evoluția artistico-culturală a artistei Beyoncé. În acest context, am simțit nevoia de a pune bazele acestui program masteral care să îmbine ariile academice referitoare la semiotica modei, sociologia luxului, istoria costumului cu atelierele de specialitate cum ar fi Atelierul de modă și creativitate sau Elemente legislative în industria modei și a drepturilor de autor.

R.: De ce această alăturare modă-publicitate-consum? Care este legătura dintre elementele ce definesc această triadă?

D.P.: Cele trei sunt elemente ce definesc atât cultural, cât și economic domenii interconectate, care nu pot evolua într-o manieră singulară. Moda, în absența publicității, cu siguranță nu ar exista, iar publicitatea în absența consumului și-ar pierde sensul. În consecință, consider că cele trei elemente sunt distincte doar în aparență, ele, în realitate, reprezentând un tot unitar ce nu poate funcționa decât în mod sinergic.

R.: Programul a fost inaugurat în cursul anului universitar 2021-2022. Care este bilanțul după această perioadă, mai ales că de curând o primă generație de masteranzi a terminat primul an? Care a fost feedbackul primit din partea lor?

D.P.: Feedbackul din partea studenților a fost foarte bun, după primul an, peste 90% dintre masteranzi vor continua studiile. În cadrul acestui program de masterat s-au înscris, în primul an, peste 30 de masteranzi, ceea ce, din punctul meu de vedere, reprezintă o performanță notabilă. Am primit mesaje îmbucurătoare din partea studenților care au apreciat atât cursurile teoretice, cât și întâlnirile cu profesioniștii din industrie.

R.: Ce considerați că îi motivează pe absolvenții de facultate să se înscrie la acest program de masterat și în ce constă admiterea din sesiunea de vară a acestui an?

D.P.: Spre surprinderea mea, anul trecut am avut candidați care au terminat, la nivel licență specializări diverse, nu doar din domeniul comunicării sau al artelor plastice, dar și din domeniul studiilor economice, dreptului sau filologiei. Având în vedere profilul atât de divers al candidaților, consider că moda și comunicarea reprezintă arii de interes extrem de incitante și actuale. În acest an, avem printre înscriși o candidată ce a absolvit o facultate ce provine din zona militară.

Admiterea din acest an, ca și anul trecut, constă în două etape. Prima etapă presupune redactarea unui eseu motivațional care să cuprindă eventualele experiențe ale candidaților în zona modei sau a publicității, dar și în cadrul altor sfere conexe, iar cea de-a doua etapă constă în susținerea orală a propriului eseu și argumentarea pozițiilor critice pe care candidatul le are față de subiectele dezbătute.

R.: Care este raportul dintre teorie și practică la nivelul programului? Unde își desfășoară masteranzii stagiile de practică?

D.P.: Voi începe cu răspunsul la a doua întrebare, anume cu locurile și modalitățile în care studenții vor desfășura practica. Avem parteneri pentru aceste stagii de practică atât instituții, cât și ateliere sau persoane fizice ce activează în domeniul modei. Toate aceste entități ne vor sprijini cu elementele necesare practicii de specialitate. Atelierele creatorilor de modă Matei Corvin și Adrian Oianu, cât și ale altor specialiști, sunt deschise masteranzilor noștri. Avem, de asemenea, parteneriate atât cu reviste, cât și cu studio-uri TV, instituții mass-media care permit masteranzilor să realizeze materiale destinate universului modei într-un cadru profesionist. În consecință, așa cum se poate observa și din structura evolutivă a programelor de practică, relația dintre teorie și cadrul practic este una echilibrată, în cadrul acestui masterat punându-se accentul atât pe elementele teoretice, cât și pe aplicabilitatea lor la nivel practic, în industriile de specialitate.

R.: Dacă este cazul, ce îmbunătățiri și completări intenționați să aduceți acestui program educațional pentru a-l face mai performant?

D.P.: Momentan, până când prima generație de masteranzi va absolvi, asta la sfârșitul anului 2022-2023, consider că este prematur să vorbim despre modificări sau schimbări. Încă suntem la început, într-un proces de înțelegere și evaluare a interacțiunilor atât dintre cadrele didactice și masteranzi, cât și dintre masteranzi și mediul profesional.

R.: Care sunt oportunitățile de angajare ale absolvenților acestui program?

D.P.: O particularitate pe care acest program masteral a devoalat-o pe parcurs a fost faptul că studenții, în parte, lucrează deja în sfere creative, cursurile masteratului definindu-le conceptele teoretice pe care ei în practică le utilizează deja. Absolvenții masteratului „Modă, Publicitate, Consum” pot deveni o resursă importantă atât pentru agențiile de publicitate și de PR, cât și pentru atelierele creatorilor de modă sau pentru organizarea și realizarea evenimentelor din sfera prezentărilor de modă sau a altor evenimente conexe acestora, cum ar fi shootingurile foto. În consecință, posibilitățile de angajare pentru viitorii absolvenți ai acestui masterat ating o paletă largă de activități și profesii.

R.: În acest an, ați lansat împreună cu colega dumneavoastră, conf. univ. dr. Romina Surugiu, prodecan al FJSC, cartea omonimă programului de masterat „Modă, Publicitate, Consum”. Ați recomanda-o și publicului larg sau doar studenților și specialiștilor în domeniu?

D.P.: Volumul Modă, Publicitate, Consum reunește o serie de materiale deosebit de relevante pentru acest domeniu, scrise de colegii noștri din facultate și, pe această cale, aș dori să le mulțumesc în mod special domnului Marian Petcu, doamnei Adriana Ștefănel, domnului decan al FJSC, Antonio Momoc, doamnei Valentina Marinescu, domnului Daniel Nica, doamnei Mădălina Moraru, domnului Mihai Vacariu, precum și profesioniștilor Ana-Maria Șerbănescu și Corina Băcanu. Nu în ultimul rând, îi mulțumesc colegei mele, Romina Surugiu, care este autoarea unui material valoros la nivelul volumului dar și coordonatoarea acestui volum, alături de mine. Volumul este destinat tuturor profesioniștilor și iubitorilor de modă și de comunicare și reprezintă, în același timp, atât un manual valoros pentru studenții masteratului nostru, precum și o lectură interesantă și provocatoare pentru orice pasionat al universului modei. În consecință, este un volum destinat atât experților, cât și publicului larg.

R.: Cum credeți că ar mai putea stimula excelența didactică și de cercetare Universitatea din București?

D.P.: Publicarea la Editura Universității din București – Bucharest University Press (EUB-BUP) a lucrărilor de licență, disertație sau doctorat poate reprezenta o formă de stimulare a celor mai performanți studenți. De asemenea, consider că trebuie pus accentul pe premiile ce constau în stimulente financiare pentru performanțele remarcabile, atât ale studenților, cât și ale corpului didactic și de cercetare.

Totodată, în cadrul celei de-a patra Gale a Premiilor Senatului, desfășurată la finalul anului 2020, lect. univ. dr. Dan Podaru, prodecan al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a UB, a câștigat premiul pentru Profesorul anului în domeniul Științelor Sociale. Interviul poate fi consultat aici. Lect. univ. dr. Dan Podaru are o activitate științifică remarcabilă, fiind autorul a opt cărți de specialitate. În anul 2022, a publicat la Editura Tritonic volumul „Modă, Publicitate, Consum”, în colaborare cu prodecan al FJSC, conf. univ. dr. Romina Surugiu. Totodată, în anul universitar 2019-2020,  profesorul Dan Podaru a coordonat și a colaborat la realizarea a două volume: „Modă, Comunicare și Tehnologie” (Editura Tritonic), respectiv „România protestelor. 2017 – Piața Victoriei vs. Cotroceni” (Editura Meridiane Publishing). Pe lângă participarea la conferințe și workshop-uri, Dan Podaru s-a implicat activ și în organizarea a numeroase evenimente științifice, precum și în activitatea administrativă, fiind prodecan responsabil de activitatea studențească, burse și cămine în cadrul FJSC. Totodată, Dan Podaru a publicat și două volume de poezii.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services