„În formarea mea, am încercat întotdeauna să prețuiesc și să cultiv influența tuturor oamenilor cu care am interacționat” – interviu cu Cristian-Ioan Dumitru

„În formarea mea, am încercat întotdeauna să prețuiesc și să cultiv influența tuturor oamenilor cu care am interacționat” – interviu cu Cristian-Ioan Dumitru

În cadrul celei de-a cincea Gale a Premiilor Senatului, desfășurată la finalul anului 2021, Cristian-Ioan Dumitru, absolvent al programului masteral Istorie și tradiție creștină din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, a câștigat premiul pentru cea mai bună lucrare de disertație în domeniul Științelor Umaniste, precum și Marele Premiu al categoriei. Lucrarea, intitulată „Fotie al Constantinopolului – Sentințe Morale (ΓΝΩΜΑΙ). Studiu introductiv, traducere, comentariu, note și indice”, a fost coordonată de prof. univ. dr. habil. Ionuț-Alexandru Tudorie, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București.

În argument, laureatul subliniază faptul că îi este profund recunoscător profesorului coordonator. „Răbdarea, îndrumarea și expertiza sa au fost de neprețuit în elaborarea lucrării de față, precum și în parcursul meu din acest ultim an”, precizează Cristian-Ioan Dumitru. De formație teolog, laureatul urmează în prezent Interdisciplinary School of Doctoral Studies-UB, precum și un stagiu la Universität zu Köln, Germania, ca bursier al fundației Brot für die Welt.

Despre provocările din spatele redactării unei lucrări de disertație notabile, cu o temă complexă, interdisciplinară precum și despre importanța provocărilor și a modelelor, ne vorbește chiar Cristian-Ioan Dumitru.

Reporter: Ați câștigat, în cadrul celei de-a cincea ediții a Premiilor Senatului Universității din București, distincția pentru cea mai bună lucrare de disertație în domeniul Științelor Umaniste, precum și Marele Premiu al categoriei. Ați fost nominalizată chiar de profesorul care v-a coordonat, prof. univ. dr. habil. Ionuț-Alexandru Tudorie. Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?

Cristian-Ioan Dumitru: Le sunt recunoscător domnului profesor Tudorie pentru nominalizare și membrilor juriului pentru votul lor. Obținerea acestui premiu a reprezentat o nespusă bucurie pentru mine și deopotrivă o încurajare de a continua cu și mai mult sârg munca de cercetare. Sunt onorat că am putut reprezenta Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București la un asemenea nivel și, de aceea, prefer să privesc premiul Senatului UB drept o mică mostră a recunoștinței mele pentru ceea ce am deprins în timpul frumoșilor ani petrecuți în această instituție.

 R.: Ce v-a apropiat de domeniul teologic și a studiului limbii greacă? Care sunt acei profesori care v-au marcat în mod deosebit în timpul studiilor și în ce mod au contribuit aceștia la evoluția dumneavoastră profesională și personală?

C.I.D.: Dorința de a-i sluji lui Dumnezeu m-a adus pe calea teologiei și chiar de la început am fost însoțit de un neîmpuținat entuziasm în aprofundarea acestui domeniu. Nu la fel însă au stat lucrurile și cu limba greacă; cel puțin nu de la început.

Deși am avut ocazia să intru în contact cu studiul limbilor clasice încă din timpul anilor de seminar, nu aș exagera spunând că am simțit un soi de adversitate față de aceste materii care-mi păreau pe atunci dificile și anacronice. Nu este cadrul potrivit pentru a face o pledoarie extinsă pentru învățământul clasic, însă constat cu durere că forma de opacitate culturală la care m-am referit anterior și căreia i-am dat și eu la un moment dat curs este tot mai des întâlnită în spațiul public. Sper ca într-un viitor deloc îndepărtat să conștientizăm că „pragmatismul școlar” atât de lesne contrapus astăzi instruirii clasice nu se susține, ba mai încă, poate reprezenta nimic altceva decât o scuză utilă pentru dezinteresul și comoditatea intelectuală care ne acaparează pe nesimțite. Revenind, lucrurile s-au schimbat în urma unui stagiu Erasmus la Institut Catholique de Paris, unde am descoperit cât de vital este studiul limbilor clasice și, în mod particular, al celei grecești pentru orice demers autentic de cercetare. Prin urmare, odată întors de la Paris, m-am înscris la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Departamentul de Limbi și Literaturi Clasice și Neogreacă, iar de atunci totul a căpătat o nouă direcție pentru mine. Aș dori să îmi exprim încă o dată recunoștința coordonatorului meu, domnul profesor Ionuț Tudorie, precum și doamnei conf. dr. Maria-Luiza Oancea, FLLS-UB, care m-au susținut în ultimii ani și cu mult tact au reușit să concilieze interesul meu pentru teologie și filologie.

R.: Lucrarea dvs. urmărește să ofere prima traducere în limba română a Sentințelor morale (Γνῶμαι) ale patriarhului Fotie al Constantinopolului (anul 1869), însoțită de introducere și comentariu. Care au fost considerentele pentru alegerea acestei teme?

C.I.D.: Fotie al Constantinopolului este o personalitate cu totul fascinantă a istoriei bizantine. Alegerea temei a fost motivată în primul rând de un vechi interes pentru activitatea acestui patriarh. Un al doilea criteriu, însă la fel de important, a constant în identificarea unei teme inedite, lucru deloc simplu, întrucât opera fotiană a suscitat interesul multor cercetători occidentali, cu precădere începând cu a doua jumătate a secolului trecut. Asemenea altor scrieri gnomologice, Sentințele morale ale patriarhului Fotie sunt cvasi-necunoscute. Singurele ediții critice disponibile au fost elaborate în a doua jumătate a veacului al XIX-lea de cardinalul J. Hergenroether (anul 1869), respectiv de savantul polonez Leon Sternbach (anul 1893). În afară de prezenta ediție în română, mai există doar o traducere italiană publicată  în 2011 de către patrologul Lucio Coco.

R.: Care sunt principalele instrumente și resurse pe care le-ați utilizat în realizarea tezei de masterat?

C.I.D.: Pentru partea filologică am utilizat dicționarele grecești și edițiile de text disponibile, precum și platforma Thesaurus Linguae Graecae (TLG), iar în elaborarea studiului introductiv și a comentariului am folosit bibliografia relevantă pentru tema aleasă. De asemenea, în punctele în care edițiile prezentau ambiguități, am confruntat versiunea aleasă de editori cu textul conservat în manuscrise.

R.: Care sunt, în opinia dvs., cele mai importante concluzii pe care le-a evidențiat lucrarea dvs. cu privire la tema analizată?

C.I.D.: Sentințele morale ale patriarhului Fotie al Constantinopolului reprezintă un florilegiu sacro-profan, adică o culegere de aforisme care cuprinde atât extrase din operele unor autori profani, cât și extrase biblice sau cugetările unor Părinți ai Bisericii. În studiul introductiv am încercat să precizez importanța fundamentală a literaturii gnomologice pentru cultura bizantină și, în egală măsură, să plasez colecția fotiană în cadrul acestei tradiții milenare. Ceea ce m-a interesat în mod particular a fost stabilirea aportului ideatic al ierarhului la conținutul crestomației de față. Prin compararea atentă a Sentințelor cu alte opere fotiene, am putut avansa anumite concluzii în legătură cu paternitatea și orientarea tematică a scrierii. Totuși, dincolo de implicațiile mai degrabă tehnice ale temei, îndrăznesc să spun că principală contribuție a lucrării constă în traducerea textului și în valorificarea bogăției lui spirituale. Aforismele patriarhului Fotie sunt superbe și oferă povețe utile pentru fiecare dintre noi.

R.: Ce ne puteți povesti despre traseul dvs. de după finalizarea studiilor masterale? Care sunt cele mai importante proiecte la care lucrați în momentul de față?

C.I.D.: După încheierea programului de master, am început studiile doctorale în cadrul Interdisciplinary School of Doctoral Studies-UB sub coordonarea domnului profesor Ionuț-Alexandru Tudorie. Proiectul meu de cercetare presupune editarea critică, traducerea în engleză și evaluarea a trei tratate teologice elaborate de polemistul bizantin Iosif Bryennios (anii 1350–1431/38). De asemenea, în aprilie 2022, am primit o bursă de studiu din partea Bisericii Evanghelice din Germania care îmi va permite să urmez un master în Bizantinologie și Filologie Bizantină la Universitatea din Köln. Direcția mea de cercetare presupune dobândirea unor cunoștințe temeinice de paleografie și critică textuală, iar Departamentul de Bizantinologie de la Köln este locul ideal pentru atingerea unui asemenea deziderat.

R.: Aveți un model care v-a influențat în evoluția parcursului dumneavoastră profesional?

C.I.D.: Am avut șansa de a cunoaște profesori și oameni extraordinari de la care am avut enorm de învățat. De aceea, în formarea mea, am încercat întotdeauna pe cât posibil să prețuiesc și să cultiv influența tuturor oamenilor cu care am interacționat.     

 R.: După părerea dvs., ce credeți că ar mai putea face Universitatea din București pentru a stimula excelența în domeniul cercetării?

C.I.D.: Premiile Senatului UB, bursele de studiu, parteneriatele Erasmus și CIVIS sunt modalități admirabile de a stimula cercetarea. Universitatea noastră, îmi pare, nu a dus niciodată lipsă nici de cadre didactice dedicate și temeinic pregătite, nici de studenți înzestrați. Mi-aș dori ca în viitor și infrastructura universitară (biblioteci, cămine, amfiteatre, săli de lectură) să se ridice prin investiții guvernamentale și europene la înălțimea potențialului uman remarcabil al comunității noastre academice. 

 

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services