Luni, 16 mai 2022, Departamentul de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a inaugurat Centrul de Resurse pentru Studiul Limbii și Culturii Spaniole „Federico García Lorca”, în prezenţa ES Domnul Manuel Larrotcha Parada, ambasadorul Spaniei în România, însoţit de dl. Javier Menéndez Sánchez, atașat pentru Educație al Ambasadei Spaniei.
Din partea Universităţii din Bucureşti au participat rectorul UB, prof. univ. dr. Marian Preda, alături de conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector al UB pentru Rețele universitare și Relații publice, și conf. univ. dr. Mugur Zlotea, prorector al UB pentru Studenți şi Internaţionalizare.
Au fost invitați, de asemenea, reprezentanți ai Institutului Cervantes la Bucureşti: Jorge Jiménez Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes, şi Alina Cantacuzino, responsabil de programe culturale.
Totodată, inaugurarea Centrului s-a făcut cu participarea conducerii Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine: conf. univ. dr. Laura Sitaru, decan al FLLS, conf. univ. dr. Ileana Ratcu, prodecan şi responsabil de programele Erasmus şi de Relaţiile internaţionale, conf. univ. dr. Oana Balaş, prodecan şi coordonator al practicii profesionale şi pedagogice, precum și a prof. univ. dr. Mianda Cioba, director al Departamentului de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă și a profesorilor secţiei de Spaniolă, a doctoranzilor, absolvenților şi masteranzilor de la Masterul de Studii de Hispanistică şi a studenţilor.
În cadrul întâlnirii, rectorul UB, prof. univ. dr. Marian Preda, a evidențiat faptul că este „o oportunitate și o onoare ca Universitatea din București să găzduiască un astfel de centru. „Destinat atât studenților de la toate nivelurilor, cât și cadrelor didactice, Centrul de Resurse pentru Studiul Limbii și Culturii Spaniole “Federico García Lorca” înseamnă pentru UB o mare responsabilitate și presupune eforturi susținute pentru o funcționare eficientă”, a punctat profesorul Preda. În același timp, rectorul și sociologul Marian Preda a amintit faptul că a doua cea mai mare comunitate de români din lume se află în Spania, aceasta reprezentând o importantă resursă pentru economia spaniolă și un element de puternică legătură între cele două state.
În același timp, ES Domnul Manuel Larrotcha Parada, ambasadorul Spaniei în România a arătat că proiectul a început acum câțiva ani că numele lui Federico García Lorca a fost ales „pentru că este un nume-reper, potrivit pentru un centru dedicat celor care vor să se apropie de limba și cultura spaniolă. (…) Îi invit, pe toți cei care au curiozitatea intelectuală, să investigheze personalitatea fascinantă a lui Lorca nu doar ca literat, ci și ca portretist. (…)”. Totodată, ES a mai arătat că „spaniola este o limbă internațională, vorbită de aproximativ 500 de milioane de oameni pe întregul glob și că „legătura dintre comunitatea românească și cea spaniolă nu este doar de natură economică, ci și culturală, cu contribuții la dezvoltarea Spaniei, iar această oportunitate de a lucra în Regat deschide o nouă fereastră pentru cetățenii români”.
„Proiectul Centrului, deschis cu sprijinul Ambasadei Spaniei, reprezintă o bază pentru promovarea limbii și culturii spaniole și îi va aduce laolaltă pe studenții care studiază limba spaniolă și pe specialiști, precum și pe pasionații de limbă spaniolă. E un public care are nevoie de mai multă informație decât ceea ce poate obține în prezent, prin alte resurse, iar centrul le pune acestora la dispoziție foarte multe materiale”, a punctat prof. univ. dr. Mianda Cioba, director al Departamentului de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă, subliniind faptul că centrul pune la dispoziție peste 3000 de materiale audio-video și tipărite.
În continuare, conf. univ. dr. Mugur Zlotea a accentuat că „nimic nu se compară cu a citi o carte în formă tipărită”, posibilitate pe care centrul o pune la dispoziția celor interesați. „Este important pentru studenții noștri să știe că Spania nu înseamnă doar mâncare bună, vin de calitate și telenovele, Spania înseamnă mai ales Cervantes, Calderón de la Barca, Lorca”, a încheiat profesorul.
În intervenția sa, conf. univ. dr. Laura Sitaru, decan al FLLS, a amintit de faptul că s-au împlinit 65 de ani de la înființarea Catedrei de Spaniolă la Universitatea din Bucureşti, exprimându-și totodată dorința facultății de a diversifica programele academice, precum și comunicarea cu societatea în general, în ciuda dificultăților logistice din ultima perioadă. În același timp, decanul a catalogat cultura spaniolă ca fiind „frumoasă și de-a dreptul fascinantă”, iar colaborarea dintre Departamentul de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă și Ambasada Spaniei în România – „una strânsă, un act natural”.
Evenimentul s-a desfășurat în Amfiteatrul „Maiorescu” (Edgar Quinet, nr. 5-7, Sector 3) al Facultății de Litere a UB și a fost un prilej de a celebra, de asemenea, Ziua Latinității (15 mai) și împlinirea a 5 ani de existență pentru programul de Master de Studii Hispanice.