CIVIS, prin Institutul de Oceanografie al Aix-Marseille Université (AMU), anunță deschiderea înscrierilor pentru școala de vară interdisciplinară cu tema “Marine protected areas: current issues and challenges”.
Aflat la confluența mai multor domenii (Drept – Oceanografie – Geografie – Ecologie – Economie – Istorie), evenimentul se va desfășura în format fizic, la sediile AMU (Campusul Luminy) și ale stațiunii maritime Endoume din Marsilia pe parcursul a cinci zile, în perioada 19-23 iunie 2023. Școala de vară interdisciplinară se adresează masteranzilor și doctoranzilor CIVIS cu un nivel de cunoștințe de limba franceză și de limba engleză de cel puțin B2. Majoritatea cursurilor se vor desfășura în limba franceză.
În cadrul programului, pe lângă cursurile de la AMU, participanții vor lua parte la două excursii în Parcul Național Calanques, o plimbare cu barca și un curs practic cu privire la metodele de monitorizare a deșeurilor din plastic, susținut de specialiști cu renume în domeniu.
Școala de vară își propune să investigheze principalele provocări ale gestionării ariilor marine protejate, având ca studiu de caz Parcul Național Calanques, singurul parc național european care cuprinde zone terestre, maritime și urbane.
Persoanele interesante sunt rugate să completeze acest formular online până miercuri, 10 mai 2023, în care vor include un CV și o scrisoare de intenție. Cei 5 studenți selectați vor fi anunțați ulterior de către organizatori.
Principalele teme care vor fi abordate pe parcursul școlii de vară sunt următoarele:
- Prezentarea generală a Parcului Național Calanques și a problemelor legate de ariile maritime protejate;
- Vulnerabilități, riscuri și presiuni în contextul schimbărilor climatice;
- Managementul resurselor piscicole;
- Poluarea marină – managementul contaminării cu deșeuri din plastic;
- De la conflicte la compromisuri: activități de reconciliere în cadrul ariilor maritime protejate.
Acest curs este parte a European University of Ocean Sciences, un set coordonat de activități și programe din cadrul CIVIS menit să abordeze probleme esențiale pentru mediile marine și maritime ale Europei.Conferențiari în cadrul cursului sunt mai mulți profesori și cercetători de la Aix-Marseille Université, toți membri ai Institutului Mediteranean de Oceanografie.
Mai multe detalii despre programul Școala de vară interdisciplinară “Marine protected areas: current issues and challenges” sunt disponibile aici.
CIVIS este o Alianță Universitară Europeană care reunește 11 universități membre: Aix-Marseille Université (Franța), Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (Grecia), Universitatea din București (România), Université Libre de Bruxelles (Belgia), Universidad Autónoma de Madrid (Spania), Sapienza Università di Roma (Italia), Universitatea Stockholm (Suedia), Eberhard Karls Universität Tübingen (Germania), Universitatea din Glasgow (Marea Britanie), Universitatea Paris Lodron din Salzburg (Austria) și Universitatea din Lausanne (Elveția). Selectată de Comisia Europeană între primele 17 universități-pilot europene, Alianța CIVIS reunește aproximativ o jumătate de milion de studenți și peste 70 000 de membri ai personalului, inclusiv 37 400 de cadre universitare și cercetători.