Miercuri, 29 mai 2019, Constantin Vică, cercetător și doctor în filosofie, a susținut conferința „Inteligență artificială, roboți și etica viitorului”. Evenimentul, organizat de Universitatea din București în cadrul seriei conferințelor „Știința pe înțelesul tuturor”, a avut loc în Sala Media a Teatrului Național București începând cu ora 18:00.
Adresată publicului larg și pasionaților de științe, conferința „Inteligență artificială, roboți și etica viitorului” ne-a invitat să aflăm mai multe despre inteligența artificială, roboți și cum ne influențează acestea prezentul și mai ales viitorul.
Ce ne rezervă viitorul? Putem avea încredere în inteligența artificială și în roboți? Le vom acorda drepturi roboților sau vor fi sclavii noștri? Roboții și inteligența artificială vor ajunge să domine lumea? Vor avea aceștia conștiință? Ne vom îndrăgosti de ei, iar ei ne vor iubi? Pot fi agenții artificiali o formă a atenției și grijii pentru oameni sau un surogat nociv al afectivității umane care, de fapt, sporește alienarea? Oare noi, oamenii, vom deveni cyborgi? Sunt doar câteva dintre întrebările care configurează viitorul nostru și al întregii umanități. Un viitor care poate fi distopic, cu o omenire intrată în definitivă obsolescență, sub un risc existențial, sau unul utopic, în care vom fi eliberați de povara muncii și amenințarea morții, inclusiv distrugerea planetei noastre, viitorul poate fi drept sau plin de fracturi sociale și inegalități, totalitar sau democratic.
Roboții și Inteligența Artificială sunt deja în lumea noastră, în viața de zi cu zi. Mai puțin vizibili astăzi, mâine vor fi pretutindeni. Se hrănesc cu date și informații pe care noi le oferim, fac acțiuni pe care le dorim sau de care ne este frică. Trăim astăzi un proces de transformare a vieții în date, a proceselor și fenomenelor lumii în algoritmi, iar din această nouă structură se ridică un viitor incert. Pe internet, în războaie, în birouri și în fabrici, în bănci și pe bursă, în știință și în divertisment, în spitale și chiar în școli, agenții artificiali și Inteligența Artificială au și vor avea locul lor.
Arta de a face viitorul este arta virtuților și acțiunii morale. Viitorul nu este predeterminat, ci o construcție morală. Este rezultatul alegerilor și căutărilor noastre, al viziunii, imaginației și norocului, al criticii prezentului, al luptei pentru idei, resurse și tehnologii. Desigur, așa cum observa și un filosof revoluționar al secolului XIX, nu ne vom face viitorul în condiții alese de noi, iar progresul, atât de dorit, împingându-ne înainte ruinează trecutul, conform altui filosof, poate și mai profund, al secolului XX.
Constantin Vică este lector univ. dr. la Facultatea de Filosofie și cercetător la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată din cadrul Universitatea din București, predă și publică în domenii precum etica informației și computerelor, etica mașinilor, bioetică, filosofia informaticii și filosofie politică și socială. Până în prezent, a publicat mai multe articole și studii privind proprietatea asupra informației, tehnologiile asistive inteligente, politica și etica internetului, „pirateria” online etc. în reviste precum Science and Engineering Ethics, International Journal of Social Robotics sau Public Reason. De asemenea, a co-editat volumul colectiv Filosofia științelor umane. In memoriam Mihail Radu Solcan și este coautor al manualului de Etică și integritate academică , ambele apărute la Editura Universității din București și accesibile gratuit.
Conferințele UB – Știința pe înțelesul tuturor sunt organizate de Grupul de Comunicare a Științei din cadrul Universității din București în colaborare cu Direcția Comunicare, Relații Publice și Marketing a Universității din București și sunt susținute de ICUB – Institutul de Cercetare al Universității din București și Asociația Alumni Universității din București.