Cursurile de vară de limba română, cultură și civilizație românească (21 iulie – 4 august 2024)

Formularul de înscriere poate fi accesat AICI.

Universitatea din București organizează, în perioada 21 iulie – 4 august 2024, Cursurile de vară de limba română, de cultură și civilizație românească (21 iulie și 4 august sunt zile destinate sosirii, respectiv plecării participanților; perioada efectivă a cursurilor: 22 iulie – 3 august 2024).

Școala de Vară a Universității din București reprezintă cea mai veche inițiativă a unei universități românești de a promova limba și cultura română în lume. De-a lungul a peste jumătate de secol, Cursurile de vară ale Universității din București și-au câștigat un binemeritat prestigiu prin participarea a numeroase cadre didactice universitare din țară și străinătate, precum și a unor distinși academicieni, oameni de cultură, artiști. Manifestările anuale datează din anii ’60, când marele lingvist Alexandru Rosetti a inițiat acest demers la Sinaia, continuat vreme îndelungată de profesorul Boris Cazacu.

Cursurile intensive de limba română pe care le oferim sunt concepute dintr-o perspectivă comunicațională, în sensul că învățarea elementelor de gramatică va fi permanent subordonată unor scopuri interacționale. Cu alte cuvinte, nu facem din cunoștințele teoretice de gramatică și de vocabular un scop în sine, ci punem accentul pe capacitatea cursanților de a se exprima în situații concrete de comunicare. Totodată, cursanții vor fi familiarizați cu principalele acte de vorbire (a formula mulțumiri, felicitări, complimente, scuze, a da un sfat, a exprima o emoție etc.) și cu stilul cultural de a vorbi al românilor. În conformitate cu Pașaportul Lingvistic European, cursurile noastre vizează formarea celor 4 competențe fundamentale: înțelegerea discursului oral, comunicarea orală, înțelegerea textului scris, comunicarea scrisă

Cursurile de limba română sunt ținute de profesori ai Universității din București, specialiști în lingvistică și comunicare, având o bogată experiență în predarea și testarea LRS (limbii române ca limbă străină) atât în țară, cât și în străinătate, în cadrul lectoratelor României din marile universități ale lumii. Cursanții vor fi împărțiți în 3 sau 4 grupe, în funcție de nivel, pe baza unui test inițial de limbă.

Director Cursurilor de vară
conf. univ. dr. Ionuț Geană
http://www.lingv.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=243%3Acv-ionut-geana&catid=34%3Adate-institut&Itemid=1


Director onorific al Cursurilor de vară
prof. univ. dr. Oana Chelaru-Murăruș
http://old.unibuc.ro/prof/murarus_i/

Cursurile de vară se adresează tuturor celor interesați de limba română, de cultura și civilizația românească.

Cursurile își propun să ofere participanților competențe lingvistice în limba română.

A. Cursuri intensive de limba română

  • Cursurile intensive de limba română pe care le oferim sunt concepute dintr-o perspectivă comunicațională, în sensul că învățarea elementelor de lexic și gramatică va fi permanent subordonată unor scopuri interacționale. Cu alte cuvinte, nu facem din cunoștințele teoretice de gramatică și vocabular un scop în sine, ci punem accentul pe capacitatea cursanților de a se exprima în situații concrete de comunicare. Totodată, cursanții vor fi familiarizați cu principalele acte de vorbire (a formula scuze, mulțumiri, felicitări, complimente, a da un sfat, a exprima o emoție etc.) și cu stilul cultural de a vorbi al românilor. În conformitate cu Pașaportul Lingvistic European, cursurile noastre vizează formarea celor 4 competențe fundamentale: înțelegerea discursului oral, comunicarea orală, înțelegerea textului scris, comunicarea scrisă.
  • Cursurile de limba română sunt ținute de profesori ai Universității din București, specialiști în lingvistică și comunicare, având o bogată experiență în predarea și testarea LRS (limbii române ca limbă străină) atât în țară, cât și în străinătate, în cadrul lectoratelor României din marile universități europene.
  • Cursanții vor primi ca suport de curs câte un manual, dar și numeroase alte materiale auxiliare (texte literare și nonliterare, ziare și reviste etc.), în funcție de nivel și, în măsura posibilităților, de opțiunile individuale. Vor fi folosite materiale audio-video, în special pentru orele de ascultare. Fiecare sală de curs este echipată cu un calculator, instalație de sonorizare, videoproiector și ecran.
  • Cursanții vor fi împărțiți în 3 sau 4 grupe, în funcție de nivel, pe baza unui test inițial de limbă.

Solicitanții sunt rugați să specifice în fișa de înscriere nivelul de limbă la care consideră că se găsesc.

  • Nivelele de studiu sunt următoarele:

Nivelul A1-A2 (elementar) urmărește achiziționarea unor structuri fonetice, gramaticale și lexicale de bază, legate de arii tematice cotidiene (de ex. Să facem cunoștință!, Cât e ceasul?, Pe stradă, La supermarket, La piață, La restaurant, La bancă / La casa de schimb, Vremea. Clima, La gară, La hotel, La telefon, Taxi!, Casa mea, Familia, Programul zilnic, La poștă etc.). La sfârșitul cursului, cursantul va fi capabil să interacționeze în situații concrete și restrânse de comunicare.

Nivelul B1-B2 (mediu) urmărește aprofundarea elementelor de gramatică, extinderea și rafinarea vocabularului. Ariile tematice vor fi considerabil lărgite pe baza studierii unor texte literare de dificultate medie, a unor texte non-literare (în special jurnalistice), precum și prin exerciții de ascultare (fragmente de texte autentice de la radio și televiziune). Cursantul va trebui să devină un utilizator autonom al limbii, dezvoltându-și atât competențele de înțelegere a textelor, cât și pe cele productive.

Nivelul C1 (avansat) urmărește consolidarea și rafinarea cunoștințelor anterioare de gramatică, îmbogățirea vocabularului (sinonime, antonime, terminologii de specialitate, particularități ale românei vorbite), a frazeologiei, însușirea registrelor stilistice ale românei contemporane. Ariile tematice vor fi considerabil lărgite pe baza studierii unor texte literare de dificultate sporită, a unor texte non-literare (în funcție de interesele cursanților), precum și prin exerciții de ascultare (fragmente de texte autentice de la radio și televiziune). Cursantul va trebui să devină un utilizator experimentat al limbii române, capabil să se apropie de nivelul de performanță al vorbitorului nativ (C2).

La sfârșitul programului, cursanții vor primi un certificat de participare.

La cerere, aceștia pot da un examen de atestare a competențelor lingvistice, după modelul Pașaportului lingvistic european. Certificatul de atestare a competențelor lingvistice va fi eliberat de Universitatea din București. Costurile examenului sunt incluse în taxa de participare la cursuri.

Orarul cursurilor de limba română: 20 de ore / săptămână (4 ore pe zi), de la 9.00 – 13.30 (pauză de cafea 11-11:30). În România, durata unei ore didactice este de 50 de minute.

B. Conferințe pe teme de cultură și civilizație românească

Conferințele pe teme de cultură și civilizație românească sunt ținute în limba română de profesori universitari, oameni de cultură, artiști și sunt destinate numai cursanților avansați.

C. Ateliere

În funcție de nivel (grupă), cursanții vor fi distribuiți de 2 ori pe săptămână în vederea participării la unul dintre următoarele ateliere, desfășurate între 15.00 – 17.30 (orele pot suferi modificări în funcție de necesități):

  1. Listening intensiv (nivelul avansat): o activitate extrem de utilă pentru cursanții avansați și interpreții de conferință, ce urmărește perfecționarea abilității de înțelegere a unor texte orale autentice.
  2. Rădăcini românești în teatru și dansuri (tradiționale) (nivelul intermediar-avansat): un atelier cu adevărat creativ care vă ajută să vă exprimați prin gest și mimică și să vă apropiați de limba română prin joc și exerciții de improvizație.
  3. Obiceiuri și tradiții folclorice românești (nivelul intermediar): un atelier destinat celor interesați să cunoască cultura tradițională românească, aspecte folclorice și etnografice inedite.
  4. Atelier multimedia (începători): Atelierul este destinat începătorilor (nivel A1) ca o completare a cursului practic. Începătorii vor asculta înregistrări didactice, dar și fragmente din emisiuni radio sau televizate. Pe baza acestora, cursanții vor observa structuri lingvistice noi pe care le vor analiza și le vor asimila.

Înscrierea are 3 etape:

1. Trimiteți la petronela.popescu@unibuc.ro următoarele:

Formular de înscriere (în limba engleză)

2. După verificarea documentelor, veți fi contactați de Petronela Popescu pe adresa de e-mail cu care v-ați înregistrat și sunteți rugați să achitați taxa prin transfer bancar (dacă optați și pentru cazare la „Academica”, faceți un singur transfer cu toată suma). Pentru simplificarea procedurii, vă rugăm să trimiteți confirmarea plății (extras de cont, ordin de plată, captură de ecran din aplicația bancară) la petronela.popescu@unibuc.ro

3. După confirmarea plății, veți primi scrisoarea de invitație la Cursurile de vară, ediția 2024.

3 ECTS
La absolvirea cursurilor și promovarea testului final, studenții primesc 3 credite transferabile (ECTS).

750 EUR: Taxa de participare include: înregistrarea participanților, cursuri de limbi străine, prelegeri, ateliere de lucru, fișe de lucru pentru cursuri, două excursii de o zi, acces la muzee, cocktailuri de bun venit și la revedere, apă, cafea, ceai.

La cerere, participanții pot fi cazați la pensiunea Universității Academica
Opțiuni pentru cazare:
– pat de o persoană într-o cameră dublă; camera dispune de aer condiționat, minifrigider, baie proprie – 130 Euro/persoană pe toata durata cursurilor de vară

Cursanții au obligația:

  • să participe la cursurile de limba română
  • să audieze conferințele (cursanții de nivel C1)
  • să participe la ateliere

Petronela Popescu
petronela.popescu@unibuc.ro (administrativ)

Ionuț Geană
ionut.geana@litere.unibuc.ro (academic)

Testimoniale

Gemma Cervera (Spania)

Acest curs mi-a permis sa rememorez limba româna, puțin pierdută după mulți ani în care am auzit-o doar la televiziune. Pe de o parte, mi se pare ca acest curs a fost prea intensiv pentru a fi un curs de vară, dar, în același timp, cred că mi-a permis sa învăț mai mult decât am învățat în alte cursuri similare. A fost și un prilej de a întâlni persoane foarte interesante si m-am simțit foarte bine cu profesorii, care au fost deosebit de atenți și receptivi cu noi toți. Mi-a plăcut foarte mult vizita de duminică de la Muzeul Satului, cu acel ghid atât de entuziast. Fără îndoiala, acest curs va fi unul dintre amintirile plăcute ale vieții mele.

Costanza Galanti (Italia)

When I arrived I only knew a few words in Romanian; at the end, I was able to understand easy discourses and make basic conversation. I would say therefore that the school provided me with the grammar tools to continue my learning through independent study and informal interactions, and for this I am beyond grateful.

Rebecca Ebner-Landy (Marea Britanie)

I’ve just had the most wonderful two weeks at the Summer School, met such interesting people and have managed to acquire a relatively good grasp of Romanian in the short time I was there. The trip wouldn’t have been the same without the fabulous directors, Alexandru and Ionuț who went above and beyond the make sure all our needs were catered for, and who put so much time and effort into making sure everything was fabulous. The teaching was of the highest calibre and during the time we spent in class every day, I felt consistently engaged and stimulated. The programme of events that was put on for us was varied and thoroughly enjoyable. Some highlights were Razvan’s dance workshops, the multicultural evening and the Karaoke night. The day trips were also wonderful and allowed us a real insight into Romanian life, culture and religion. I would without a doubt recommend the course to those seeking an immersive cultural experience in Romania, or for those who simply want to acquire some language skills and I really hope I can go back again myself at some point in the future. Thank you so much to all the organisers, teachers and participants for the truly memorable experience.

Ana Elisa Gil Vodermayer (Spania)

Cursul de vară 2019 de la Facultatea de Litere din București a fost in opinia mea foarte complet, cuprinzând orele de curs teoretice și practice intensive și avansate, conferințe privind diferite domenii, ateliere, excursii, concerte etc. Apreciez și foarte mult promovarea unității grupului întreg, compus din persoane de toate vârstele si provenite din diferite țări (Franța, Italia, SUA, Rusia, Polonia, Spania, Canada, Turcia, Brazilia, Anglia, Germania, Elveția, Coreea etc.). Și activitățile extrașcolare au fost foarte distractive și bine coordonate, inclusiv când am mers cu toții la karaoke! Este un curs foarte recomandabil, intensiv, variat și bine organizat.

INTERNAȚIONAL

GALERIE FOTO

NOUTĂȚI

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services