Prof. univ. dr. Iulia Motoc, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și judecătoarea României la CEDO, își încheie în aceste zile mandatul ca judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, început la data de 18 decembrie 2013.
„În acești aproape 10 ani am reușit, împreună cu grefa românească, să înregistrăm cea mai mare scădere de cazuri din istoria CEDO. Cazurile românești au scăzut de la 12.000 la 4.000 de cazuri”, a anunțat Judecătoarea Motoc, într-o postare-bilanț pe pagina personală de Facebook. În martie, Iulia Motoc a câștigat selecția la nivel național pentru candidatura României la Curtea Penală Internațională.
„Prioritatea mandatului meu a fost protecția drepturilor persoanelor vulnerabile: problemele legate de violența împotriva femeilor (Balsan împotriva României), inclusiv violența cibernetică (Buturuga împotriva României), hărțuirea sexuală la locul de muncă (C. împotriva României), violența împotriva copiilor (DMD împotriva României), cazurile persoanelor cu handicap, în special handicap mental (N. împotriva României), drepturile minorităților naționale și sexuale”, a subliniat Iulia Motoc.
„Independența justiției a rămas o preocupare constantă a mea. Am condus 7 ani Grupul de lucru referitor la Statul Judecătorilor CEDO, care includea probleme de etică a judecătorilor”, a ținut să precizeze Iulia Motoc.
Magistratul a condus șapte ani Grupul de lucru referitor la Statul Judecătorilor CEDO, care includea probleme de etică a judecătorilor. În plus, în calitate de judecător în Marea Cameră, Iulia Motoc a făcut parte din complete care au decis cazuri emblematice pentru întreaga lume: situația din Nagorno-Karabakh, Ucraina și Olanda împotriva Rusiei (MH17), Jaloud împotriva Olandei referitoare la situația din Iraq, Ibrahim împotriva Marii Britanii.
În anul 2019, Iulia Motoc a fost invitată să predea la Academia de Drept Internațional de la Haga, fiind primul român invitat la această prestigioasă instituție, după căderea comunismului.
„În 2021 am fost aleasă membru al Institutului de drept internațional, fiind din nou al doilea român invitat, după ce, în perioada interbelică, a fost Demetrie Negulescu. […] Opinia mea separată în N. împotriva României a fost considerată de Strasbourg Observers cea mai bună opinie din 2021”, a punctat jud. prof. univ. dr. Iulia Motoc.
„Mulțumesc colegilor și mai ales juriștilor din grefa Românească și îi urez succes viitorului judecător CEDO, primului judecător internațional român diplomat la Oxford, Profesorul și avocatul Sebastian Rădulețu”, și–a încheiat mesajul Iulia Motoc.
În timpul mandatului, magistratul a avut o activitate editorială prolifică: a publicat opt cărți în calitate de editor și coeditor, dintre care două la Oxford University, una la Cambridge University Press, alta la Springer și una în limba franceză, la Pedone. În perioada următoare, urmează să lanseze un nou volum.
Jud. prof. univ. dr. Iulia Motoc candidează din partea României la Curtea Penală Internațională.
Alegerile pentru posturile vacante de judecător la Curtea Penală vor avea loc în luna decembrie 2023.
Sursă foto/text: Facebook/ Iulia Motoc