Joi, 6 octombrie 2022, va avea loc lansarea volumului Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești, semnat de prof. univ. dr. Tudor Dinu, cadru didactic la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București.
Evenimentul va avea loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 38, sector 5, București), începând cu ora 19:00.
În cadrul întâlnirii, alături de autor, vor lua cuvântul E.S. Sofia Grammata, ambasadorul Republicii Elene în România și Georgeta Filitti, redutabil istoric. Întâlnirea va fi moderată de către Radu Garmacea, redactor-șef al Editurii Humanitas.
Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe.
„În manualele noastre de istorie, Eteria și Revoluția Greacă începută în Principate apar doar ca o simplă paranteză la mișcarea lui Tudor Vladimirescu. Iar aceasta din urmă, la rândul ei, este tratată mai degrabă prolix și confuz, deși, în mod paradoxal, figura celui care s-a visat domn al Țării Românești stă la loc de cinste în panteonul istoric național. Evenimentele anului 1821 sunt, astfel, unul dintre episoadele prea puțin cunoscute de pasionații de istorie de la noi, în pofida consecințelor pe care le au până azi: ele reprezintă mișcarea tectonică ce a pus spațiul românesc pe orbita modernității – momentul auroral al evoluției noastre europene. Tudor Dinu, bine-cunoscut prin explorările sale monografice în lumea fanariotă, a cercetat exhaustiv izvoarele istorice, atât românești, cât și grecești – majoritatea, inaccesibile istoricilor de la noi –, precum și sursele în alte limbi, și a trecut prin toate locurile care au fost martorele intrigilor, luptelor și masacrelor acelui an cumplit. A reușit astfel să contureze, la aniversarea a două veacuri de la mișcările revoluționare, o imagine unitară și credibilă, neviciată de agende naționaliste sau partizanate ideologice. Insurecția pandurului gorjean capătă acum un sens istoric, ca secvență a luptei de eliberare a grecilor și, într-o perspectivă mai largă, a popoarelor creștine din Balcani. Aducându-ne în fața ochilor, ca într-un vast platou cinematografic, sute de personaje și de întâmplări, Tudor Dinu recompune pentru prima dată epopeea eteristă, în care se împletesc tragicomicul, sordidul și cel mai autentic eroism.”
Mai multe informații despre autor
Profesor de limba, literatura şi civilizaţia greacă, clasicist și specialist în studii neoelene, autorul Tudor Dinu este doctor Honoris Causa al Universității Democrit a Traciei din Grecia. A susţinut prelegeri şi conferinţe ca profesor invitat la universitățile din Atena, Tracia, Cipru, Berlin, Hamburg, Lund, Kiev, Brno, Sofia și Plovdiv, precum şi la mai multe foruri ştiinţifice din Grecia.
În ultimii ani, profesorul Dinu a participat la cele mai importante congrese internaţionale de studii neoelene (Atena, Salonic, Ioannina, Chania, Chios, Paros, Komotini, Nicosia, Paris, Granada, Lund, Veliko Tîrnovo, Tbilisi). În anul 2014 a fost ales și în anul 2018 reales secretar general al Societăţii Europene de Studii Neoelene. Lucrările sale dedicate unor chestiuni de filologie, istorie, civilizație greacă veche, bizantină şi postbizantină, dar şi elenismului din Țările Române au fost tipărite în România, Grecia, Cipru, Franţa, Cehia, Letonia, Ucraina şi Georgia. Totodată, Tudor Dinu a publicat traduceri atât din autori antici (Aristofan, Plutarh, Iamblichos, Seneca, Plinius Maior), cât şi moderni (Iannis Ritsos, Nikos Engonopoulos, Andreas Embirikos, Hristos Yannaras etc.).
Este fondatorul şi redactorul-şef al primei reviste româneşti de studii neoelene, Neograeca Bucurestiensia. La Editura Humanitas a publicat volumele Mihai Viteazul, erou al eposului grec (anul 2008), Dimitrie Cantemir şi Nicolae Mavrocordat – rivalităţi politice şi literare la începutul secolului XVIII (anul 2011), Bucureștiul fanariot. Biserici, ceremonii, războaie (anul 2015), Bucureștiul fanariot. Administrație, meșteșuguri, negoț (anul 2017), Oamenii epocii fanariote. Chipuri din bisericile Țării Românești și Moldovei (anul 2018), lucrare distinsă, în varianta greacă, cu premiul Academiei din Atena.
În anul 2018, profesorul Dinu a fost înnobilat la Constantinopol de către Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, care i-a acordat titlul bizantin de archón hypomnematógraphos.
Mai multe informații despre eveniment pot fi accesate aici.