Marți, 6 septembrie 2022, s-a desfășurat, în cadrul Facultății de Geografie a Universității din București, evenimentul de lansare a rezultatelor studiului: The access of refugees and migrants to essential social services (health care and education) in Romania / Accesul migranților și refugiaților la servicii de sănătate și educație în România.
Studiul ale cărui rezultate au fost prezentate în cadrul evenimentului a fost realizat printr-un proiect Civis Open Lab intitulat Transnational Project on Migration and Civic Engagement in CIVIS Universities, la care au participat șase universități CIVIS: National and Kapodistrian University of Athens, Aix-Marseille Université, Sapienza Università di Roma, Universitatea din București, Universidad Autónoma de Madrid și Université Libre de Bruxelles.
Acest proiect Civis Open Lab are ca scop crearea unui cadru comun de colaborare între universitățile CIVIS și a unei platforme de dezvoltare a unor inițiative menite să contribuie la conectarea părților interesate, a entităților locale, a profesorilor și studenților cu migranții aflați în situații vulnerabile (refugiați, solicitanți de azil etc.).
Scopul evenimentului a fost acela de a aduce împreună reprezentanți ai mediului academic și ai unor organizații guvernamentale sau nonguvernamentale care prin activitatea lor sprijină integrarea migranților și refugiaților în România, cercetători și studenți, pentru a discuta din perspective diferite problemele cu care se confruntă migranții și refugiații din țara noastră, respectiv dificultățile pe care le întâmpină pentru a beneficia de asistență medicală și educație.
În cadrul evenimentului au luat cuvantul prof. dr. Magdalena Platis – prorector al Universității din București, lect. dr. Mioara Clius – prodecan al Facultății de Geografie a UB, Dana Gavril – AIDRom (Asociația Ecumenică a Bisericilor din România), Simona Marin și Georgiana Ilinca – OIM (Organizația Internațională pentru Migrație), Simona Popa – CNRR (Consiliul Național Român pentru Refugiați), Mihaela Pripici – Asociația Aluziva și Widad Al-Taha – studentă a Facultății de Geografie a UB.
Rezultatele studiului au fost prezentate de prof. Liliana Dumitrache, coordonator al proiectului din partea Universității din București și membrii echipei de cercetare: dr. Alina Mareci, dr. Anca Tudoricu, drd. Alexandra Cioclu și masteranda Alexandra Velicu.
La eveniment au participat cadre didactice, cercetatori, studenți, reprezentanți ai ONG-urilor și imigranți.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Facultății de Geografie și al Asociației Studenților Geografi.