Luni, 14 septembrie 2020, a avut loc lansarea primului volum din seria “The Routledge History Handbook of Central and Eastern Europe in the Twentieth Century”. Evenimentul de lansare a avut loc online, pe platforma Zoom, începând cu ora 17:00.
Primul dintr-o serie de patru volume pe tema Europei Centrale și de Est în secolul al XX-lea, volumul “Challenges of Modernity” oferă o relatare largă a istoriei sociale și economice a Europei Centrale și de Est în secolul al XX-lea, punând întrebări critice despre structura și experiența modernității în diferite contexte și perioade. Printre autorii volumului care își propune să fie resursa ideală pentru cei interesați de „provocările modernității” cu care se confruntă Europa Centrală și de Est în secolul al XX-lea se regăsește și prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prorector al Universității din București, care, împreună cu Jerzy Łazor, semnează capitolul “Economic Development”.
La evenimentul de lansare au luat cuvântul, pe lângă editorii volumului, Włodzimierz Borodziej, cadru didactic la Facultatea de Istorie a Universității din Varșovia, Stanislav Holubec, cercetător la Institutul de Istorie a Academiei Cehe de Științe, și Joachim von Puttkamer, cadru didactic la Facultatea de Istorie a Universității „Friedrich Schiller” din Jena și co-director al Imre Kertész Kolleg (Germania) și Joanna Wawrzyniak, cercetător în cadrul Institutului de Sociologie al Universității din Varșovia, precum și James Mark, cadru didactic al Universității din Exeter, care au discutat pe marginea capitolelor volumului. De asemenea, a existat și o sesiune de Q&A, în cadrul căreia participanții la eveniment au putut adresa gazdelor întrebări cu privire la volumul “Challenges of Modernity”.
Volumul urmărește să ofere răspunsuri la întrebări precum „Cum s-au manifestat diferitele aspecte ale modernității în regiune și care au fost limitele lor?”, „Cum a fost experimentată și percepută de subiecții istorici tranziția de la o societate preponderent agrară la o societate industrială și postindustrială?” sau „Europa Centrală și de Est a secolului al XX-lea a avut o viziune majoră a propriei contemporaneități, dincolo de răsturnările de situație, întârzieri și viziunile divergente?” prin structura cronologică și abordarea comparativă, oferind cititorului un studiu cuprinzător și nuanțat al istoriei sociale și economice a acestei regiuni complexe din trecutul recent.
Mai multe detalii cu privire la primul volum din seria “The Routledge History Handbook of Central and Eastern Europe in the Twentieth Century” pot fi accesate aici.