Vineri, 8 decembrie 2023, a avut loc conferința de închidere a proiectului intitulat „Întărirea capacității de cercetare ecosistemică și biodiversitate a Universității București prin e-știință și tehnologie – Lifewatch România”, cofinanțat de Uniunea Europeană (UE) din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
Evenimentul, care a avut loc în Amfiteatrul „Ioan Mihăilescu” a Rectoratului Universității din București, a reunit membri ai conducerii UB, reprezentanți ai centrelor de cercetare din UB, precum și oficiali din Guvernul României, printre care Andrei Alexandru, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării; Dan Chiru, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor; Marisanda Pîrîianu, șef al Serviciului Managementul Fondurilor Europene din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor; reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie și ai Apelor Române, precum și ai Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.
În deschiderea evenimentului au luat cuvântul prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, prorector pentru Cercetare al UB și prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector pentru Proiecte de dezvoltare, Învățare continuă și Infrastructură educațională al UB, care au subliniat importanţa infrastructurii dezvoltate pentru activitatea de cercetare a Universităţii din Bucureşti.
Invitaţii speciali ai acestei întâlniri au fost Christos Arvanitidis, Michael Mirtl şi Werner L. Kutsch, coordonatorii reţelelor europene LifeWatch – LifeWatch, E-Science European Infrastructure for Biodiversity and Ecosystem Research (consorţiu european de infrastructură pentru e-ştiinţă pentru cercetare ecosistemică şi biodiversitate), respectiv eLTER şi ICOS. Aceștia au evidențiat importanţa includerii infrastructurii dezvoltate la UB în infrastructurile create la nivel european şi rolul pe care România îl are, din punct de vedere strategic, în cercetarea biodiversităţii şi a serviciilor ecosistemice asociate.
De asemenea, cercetătorii UB şi studenţii doctoranzi prezenţi au întregit lista de participanţi ai conferinței de închidere a proiectului, care şi-a propus, printre altele, să sublinieze eforturile întreprinse în cei aproximativ 3 ani de proiect şi rezultatele obţinute, precum şi oportunităţile de carieră și de cercetare deschise prin infrastructura dezvoltată.
Dezvoltarea unei rețele de calcul de înaltă performanță și infrastructură distribuită de generatoare de date
Așa cum a fost conceput, proiectul a răspuns necesității alinierii tehnologice ale infrastructurilor de cercetare din România la cele existente pe plan european. Scopul principal al proiectului LifeWatch a fost întărirea capacității de cercetare a stațiunilor Universității din București aflate de-a lungul Dunării (Orșova, Brăila, Sfântu Gheorghe), precum și a stațiunii zoologice Sinaia, prin dezvoltarea unor laboratoare noi sau dotarea suplimentară cu echipamente a celor deja existente.
Rezultatul principal al proiectului a constat în crearea unor entități deschise de cercetare care să permită asocierea Universității din București la infrastructurile de cercetare care acum se înființează – eLTER sau, așa cum este cazul LifeWatch şi ICOS, au fost deja constituite la nivel european.
În mod concret, infrastructura dezvoltată în cadrul proiectului oferă capacităţi avansate de analiză, integrare inter- şi transdisciplinară, şi modelare în sprijinul: dezvoltării cunoaşterii relaţiilor dinamice şi complexe dintre Biodiversitate / Capitalul Natural şi metabolismul social şi industrial; elaborării scenariilor de dezvoltare și fundamentării strategiilor şi politicilor de dezvoltare sustenabilă în spaţii şi pe intervale largi de timp.
Proiectul, cu o valoare totală de 50,8 milioane lei, s-a derulat în perioada noiembrie 2020-decembrie 2023 și a fost finanţat în cadrul apelului POC/488/1/1/Mari infrastructuri de CD, Secțiunea F – 2017-2018 – Proiecte de infrastructură de cercetare pentru instituții publice de CD/universități, cod apel POC/448/1/1/Mari infrastructuri de cercetare dezvoltare, contract de finanţare 327/390003/06-11-2020.
Valoarea totală a proiectului: 50.806.529,42 lei
Valoarea totală eligibilă: 50.652.305,42 lei
Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR: 43.054.459.61 lei
Valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Naţional: 7.597.845,81 lei
Mai multe detalii despre proiect pot fi consultate atât pe site-ul Universității din București, aici și aici, precum și pe paginile dedicate proiectului, aici și aici.