Câștigătoare a premiului pentru „Cea mai bună teză de masterat în domeniul Științelor Exacte și Inginerie” în cadrul celei de-a șasea Gale a Premiilor Senatului, desfășurată la finalul anului 2022, Ana-Diana Popa a ales în prezent să îmbine cercetarea științifică cu munca propriu-zisă în domeniu.
Lucrarea câștigătoare, „Combinații complexe cu liganzi tripodali luminescenți”, a fost realizată sub coordonarea conf. univ. dr. Augustin Mădălan de la Facultatea de Chimie a Universității din București, un specialist care are ca domenii predilecte de interes științific materialele fluorescente cu potențiale aplicații bio-medicale, ingineria cristalină, chimia metalo-supramoleculară.
Lucrarea este cu atât mai importantă cu cât avem în vedere faptul că posibilele aplicații ale acestei cercetări în mai multe domenii, printre care și cel industrial și biomedical.
Despre provocările și dificultățile din spatele redactării unei lucrări de masterat notabile, pe o temă complexă, de actualitate, precum și despre ambițiile profesionale, ne va povesti chiar Ana-Diana Popa.
Reporter: Ați câștigat, în cadrul celei de-a șasea ediții a Premiilor Senatului Universității din București, premiul pentru cea mai bună teză de masterat în domeniul Științelor Exacte și Inginerie. Ce v-a motivat să vă înscrieți în competiția lansată de Senatul Universității din București?
Ana-Diana Popa: Domnul profesor coordonator m-a înscris în competiția lansată de Senatul Universității din București. Am fost onorată de încrederea acordată și de faptul că m-a nominalizat.
R.: Ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?
A.D. P.: Obținerea acestui premiu a însemnat o recunoaștere a efortului depus în elaborarea lucrării de disertație, dar și o motivație pentru viitorul meu profesional.
R.: Cum ați explica, într-un limbaj accesibil unui public nespecializat, definiția „liganzilor tripodali luminescenți”?
A.D. P.: Pentru a crea o viziune palpabilă, aș asemăna liganzii tripodali luminescenți cu o meduză sau cu o caracatiță (ligandul tripodal) care prinde între brațe o minge (ionul metalic).
R.: Vorbiți-ne despre lucrarea dumneavoastră de masterat, intitulată „Combinații complexe cu liganzi tripodali luminescenți”, și despre motivațiile care au stat la baza alegerii acestei teme. Ce v-a determinat să alegeți această temă de cercetare, una complexă și, potrivit coordonatorilor, cu un grad foarte ridicat de dificultate pentru un doctorand?
A.D. P.: În cadrul lucrării de master am sintetizat mai multe tipuri de liganzi tripodali și am testat capacitatea acestor molecule organice cu trei brațe de a recunoaște diverși ioni metalici. Am fost interesați, în principal, de liganzi tripodali luminescenți datorită potențialelor aplicații. Dacă legarea ionului metalic la molecula organică produce o modificare a proprietăților optice, astfel de compuși ar putea fi utilizați ca senzori pentru speciile chimice respective.
R.: Cât de mult timp a necesitat documentarea, agregarea și interpretarea datelor, și ce dificultăți ați întâmpinat în elaborarea lucrării, mai ales că ați inclus și o parte practică, de laborator?
A.D. P.: Documentarea, agregarea, realizarea practică a studiilor și interpretarea datelor au fost realizate pe perioada a doi ani universitari. Dificultățile au fost obținerea unor liganzi și compleși stabili care pot fi caracterizați ulterior.
R.: Lucrarea dumneavoastră a fost coordonată de conf. univ. dr. Augustin Mădălan de la Facultatea de Chimie a Universității din București, un profesor care are ca domenii predilecte de interes științific materialele fluorescente cu potențiale aplicații bio-medicale, ingineria cristalină, chimia metalo-supramoleculară și este un specialist cu rezultate și contribuții notabile în domeniile enumerate. Cum ați descrie colaborarea cu dumnealui?
A.D. P.: Colaborarea cu domnul profesor coordonator, conf. univ. dr. Augustin Mădălan, a fost uimitoare atât din punct de vedere al cunoștințelor în domeniu, cât și din punct de vedere al sprijinului acordat și atitudinii pozitive. A dat dovadă de energie, dar și răbdare pe parcursul stagiului de cercetare.
R.: Care sunt concluziile cercetării dvs. și în ce fel impactează acestea studiile în domeniu? Ce deschidere există spre acest domeniu în spațiul românesc, dar și în cel internațional, și cum ați putea explica pentru publicul larg posibilele aplicații ale acestei cercetări?
A.D.P.: Liganzii tripodali pot fi legați cu ușurință de ioni metalici și își pot schimba proprietățile luminescente în prezența acestora. Un alt rezultat interesant este legat de posibilitate modificării controlate a formei ligandului tripodal prin intermediul unei alte specii chimice (o moleculă de solvent sau un anion) care este legată concomitent la ionul metalic. Această modificare de formă poate fi descrisă ca deschiderea sau închiderea unei umbrele. Rezultatele studiilor realizate s-au concretizat în publicarea unui articol și sunt în curs de pregătire alte două articole. Există un interes deosebit pentru obținerea unor astfel de complecși care leagă puternic ioni metalici și au proprietăți luminescente atât în cercetarea din România, cât și la nivel internațional.
R.: Alegerea unei profesii pare din ce în ce mai dificilă în zilele noastre. Ce anume v-a determinat să vă dedicați acestui domeniu, mai ales că ați avut un parcurs educațional și profesional „fidel” domeniului pentru care ați optat după absolvirea studiilor liceale?
A.D.P.: M-am dedicat acestui domeniu pentru că în orice ne înconjoară este chimie, unul interesant, în permanentă evoluție.
R.: În opinia dvs., inițiativele precum Premiile Senatului Universității din București încurajează mediul academic spre inovare și spre obținerea de noi performanțe? Cum credeți că ar mai putea stimula excelența didactică și de cercetare Universitatea din București?
A.D.P.: Inițiativele precum Premiile Senatului Universității din București încurajează mediul academic spre inovare și spre obținerea de noi performanțe. Universitatea din București ar putea stimula excelența didactică și de cercetare prin proiecte de colaborare cu diverse companii care au nevoie de oameni într-un anumit domeniu, în urma cărora ar fi pregătiți studenți ce s-ar plia perfect pe acele domenii și prin practică plătită cu normă întreagă în care studentul să fie angajat trei luni într-un loc de unde să învețe să efectueze diverse sarcini nu doar să vadă cum fac alții acele lucruri.