Universitatea din București organizează miercuri, 5 martie 2025, conferința-eveniment „Numitorul Comun”, un dialog între actrița Maia Morgenstern și prof. univ. dr. habil. Liviu P. Dinu, expert în lingvistică computațională și cadru didactic al Facultății de Matematică și Informatică, UB. Evenimentul va avea loc începând cu ora 16:00 în Amfiteatrul „Spiru Haret” al Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București (Str. Academiei nr. 14, parter, Sectorul 1, București).
Discuția, inițiată de prof. univ. dr. habil. Liviu P. Dinu, are loc în cadrul seminarului „Solomon Marcus” organizat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și continuă seria de manifestări consacrate personalității marelui matematician cu ocazia centenarului din 2025, aniversat de cele 194 de state membre ale UNESCO.
Maia Morgenstern a avut privilegiul de a-l cunoaște pe Solomon Marcus datorită părinților săi, absolvenți ai Facultății de Matematică a Universității din București, despre care își amintește că spuneau adesea că „matematica este regina artelor”.
În cadrul conferinței, actrița va împărtăși amintiri din dialogurile sale cu academicianul, evidențiind profunzimea gândirii lui și felul în care ideile sale au modelat-o, atât profesional, cât și personal. De asemenea, Maia Morgenstern va propune o reflecție asupra relevanței viziunii lui Solomon Marcus în lumea contemporană și a modului în care interdisciplinaritatea poate contribui la înțelegerea mai profundă a artei și a științei.
Seminarul „Solomon Marcus” la Universitatea din București
Academicianul Solomon Marcus a fost un pionier al lingvisticii matematice și computaționale, însă contribuțiile sale se extind mult dincolo de aceste domenii. Personalitate polivalentă, el a influențat semnificativ analiza matematică, informatica teoretică, semiotica, dar și discipline aparent îndepărtate de matematică, precum antropologia culturală, biologia, istoria și filosofia științei sau educația. Dar cuvântul care definește cel mai bine activitatea sa este interdisciplinaritatea. Marcus însuși făcea trimitere la acest lucru: „La universitate mi-am dat seama că m-am apropiat de matematică cu ochii literaturii și teatrului, și, pe urmă, am abordat lingvistica prin prisma matematicii”.
În acest context, Centrul de Tehnologii ale Limbajului din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București organizează o serie de evenimente dedicate centenarului nașterii academicianului, includerea aniversării în calendarul oficial UNESCO 2025 confirmând recunoașterea internațională a contribuțiilor sale. Prin aceste manifestări, comunitatea științifică reafirmă relevanța și impactul ideilor sale în peisajul academic global.
Evenimentele organizate de Universitatea din București în acest context nu reprezintă doar un omagiu adus lui Solomon Marcus, ci și o platformă de dialog și schimb de idei între cercetători din întreaga lume. Printre viitorii invitați se numără specialiști de renume, precum cercetătorul Oliviero Stock, prof. univ. dr. Andrea Sgarro, prof. univ. dr. Alexandra Cornilescu, prof. univ. dr. Rada Mihalcea și prof. univ. dr. Carlos Martin Vide, care vor discuta despre impactul cercetării și gândirii academicianului în diverse domenii științifice. Primul seminar din această serie, intitulat „Povestind despre matematică și literatură: amintiri despre Solomon Marcus”, l-a avut ca invitat pe scriitorul Bogdan Suceavă.
Universitatea din București a fost înființată prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Succesoare a structurilor de învățământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din București a contribuit și contribuie în mod decisiv la dezvoltarea și modernizarea învățământului, științei și culturii românești.
Universitatea are astăzi 19 facultăți care oferă 95 de programe de licență, 223 de programe de masterat, 23 de școli doctorale pe domenii specifice și o școală pentru studii doctorale interdisciplinare, peste 50 de centre și nouă stațiuni de cercetare.
Începând cu anul 2019, UB face parte din Universitatea Civică Europeană CIVIS alături de alte zece universități europene de prestigiu, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea „Sapienza” din Roma, Universitatea din Stockholm, Universitatea „Eberhard Karls” din Tübingen, Universitatea din Glasgow, Universitatea din Lausanne, și Universitatea „Paris Lodron” din Salzburg.