Universitatea din București a acordat joi, 4 aprilie 2019, titlul onorific de Doctor Honoris Causa specialistului Malcolm Payne, profesor emerit al Universității Metropolitane din Manchester, pentru întreaga sa activitate didactică, științifică și practică. Prin această distincție, acordată la propunerea Facultății de Sociologie și Asistență Socială, profesorul Malcolm Payne, profesor emerit al Universității Metropolitane din Manchester, docent al Universității din Helsinki, profesor la Universitatea Kingston și la Universitatea din Chichester a devenit membru al comunității academice a Universității din București.
În Laudatio Domino, prof. univ. dr. Doru Buzducea, decanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, a subliniat că, având numeroase publicații de referință în domeniu și cercetări fundamentale realizate în cei peste 30 de ani de activitate, Malcolm Payne a influențat domeniul asistenței sociale ca știință și profesie, dovadă fiind cele peste 12.000 de citări înregistrate de Google Scholar Citations, precum și cele 71 de intrări în Web of Knowledge. Portofoliul științific al profesorului Malcolm Payne conține numeroase realizări în diverse arii ale cunoașterii sociale. A publicat cărți, studii și articole la edituri prestigioase (Routledge, Policy Press, Palgrave Macmillan etc.), care au contribuit substanțial la dezvoltarea educației în domeniului asistenței sociale la nivel internațional. Cea mai renumită dintre ele, Modern Social Work Theory, a ajuns la cea de-a cincea ediție, fiind tradusă și în spaniolă, chineză, estonă, greacă, sârbo-croată, coreeană, portugheză, suedeză, daneză, rusă, română, persană și indoneziană.
Totodată, profesorul Payne este unul dintre cei mai prestigioși activiști ai științei, fiind keynote speaker la zeci, chiar sute de conferințe internaționale în domeniul asistenței sociale din întreaga lume (Australia, Anglia, Canada, Finlanda, Suedia, Spania, Slovacia, Portugalia, Cehia, Turcia, Polonia, Danemarca, Scoția, Japonia, SUA, Islanda, Coreea, Bulgaria, Norvegia, Rusia, Ungaria etc.), iar printre zecile de instituții organizatoare se numără și prestigioasa London School of Economics.
În plus prof. univ. dr. Doru Buzducea a arătat că profesorul Malcolm Payne este un colaborator apropiat al mediului științific și profesional din România, contribuind la dezvoltarea academică și instituțională a asistenței sociale, iar cărțile și studiile domniei sale constituie o resursă bibliografică fundamentală pentru studenții de la facultățile de specialitate. Este membru de onoare în Boardul Revistei de Asistență Socială, o revistă cu tradiție în domeniu ce contribuie la diseminarea cercetărilor și politicilor în domeniul asistenței sociale, fiind indexată în multe baze de date internaționale și a participat în ultimii ani la numeroase întâlniri și conferințe de asistență socială organizate în România.
Prof. univ. dr. Marian Preda, președintele Senatului Universității din București, i-a înmânat diploma de Doctor Honoris Causa domnului Malcolm Payne în semn de recunoaștere pentru contribuția sa remarcabilă în asistență socială, prin cercetare, activitate didactică și editorială, dar și pentru influența sa pozitivă asupra mediului academic britanic și internațional.
În discursul său de mulțumire, profesorul Malcolm Payne și-a exprimat recunoștința față de Universitatea din București, subliniind că este cu atât mai emoționat cu cât anul 2019 nu reprezintă doar anul în care i se conferă această importantă distincție, ci reprezintă și anul în care împlinește 50 de ani de la calificarea ca specialist în domeniul asistenței sociale. În continuare, el a subliniat că, de-a lungul carierei sale, a dezvoltat o bună colaborare cu mediul academic românesc și că se consideră privilegiat de faptul că decernarea acestui titlu întărește apartenența sa la comunitatea academică românească.
Totodată, în discursul său, profesorul Payne a arătat că misiunea unui practician al asistenței sociale nu este niciodată ușoară, pentru că asistența socială nu este doar un domeniu științific, ci exprimă grijile societății privind relațiile sociale și solidaritatea socială, fapt evidențiat și de activitatea sa profesională, împărțită între mediul academic și diverse agenții de asistență socială. El a arătat că studierea sociologiei și a asistenței sociale poate releva nu doar ceea ce oamenii gândesc, valorile lor, grijile și teoriile lor, ci și modurile în care ei acționează, cum procedează și intervin în societate, permițând utilizarea fundamentelor intelectuale din științele sociale în vederea îmbunătățirii societăților noastre.
Prin oferirea titlului de Doctor Honoris Causa specialistului Malcolm Payne, Universitatea din București celebrează o personalitate prestigioasă a comunității științifice internaționale, o personalitate ce a marcat decisiv istoria gândirii și a practicii în domeniul asistenței sociale
Broșura integrală a ceremoniei de acordare a distincției Doctor Honoris Causa domnului Malcolm Payne poate fi consultată aici.