Joi, 19 ianuarie 2023, Universitatea din București a organizat, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, o masă rotundă prilejuită de vizita în România a doi experți americani de marcă în domeniul securității cercetării, dr. Glenn Tiffert și dr. Kevin Gamache.
Evenimentul face parte din seria de acțiuni inițiate de Biroul Federal de Investigații al Statelor Unite în 2021, prin Programul Academic Security & Counter Exploitation (ASCE). Acesta are în vedere lansarea unui dialog între universități și parteneri guvernamentali din România și Republica Cehă privind amenințările din mediul internațional asupra securității cercetării.
Dr. Glenn Tiffert a obținut titlul de doctor la Universitatea din California-Berkeley, este cercetător la Hoover Institution și specialist în istoria politică și juridică a Republicii Populare Chineze. Dr. Tiffert lucrează îndeaproape cu parteneri guvernamentali și reprezentanți ai societății civile pentru a documenta și construi strategii de contracarare a intervențiilor autoritariste în instituțiile democratice. În prezent, face parte din comitetul executiv al Programului de securitate și contra-exploatare academică, o asociație a universităților din SUA înființată pentru a sprijini creșterea gradului de conștientizare a importanței securității în mediul academic. A publicat studii în limbile engleză și chineză referitoare la construcția sistemului judiciar chinez modern, studii privitoare la redactarea Constituției Republicii Populare Chineze din 1954, precum și la moștenirile modernizării judiciare naționaliste și ale genealogiei suprimate a statului de drept în Republica Populară Chineză. Dr. Glenn Tiffert este, de asemenea, un pionier în integrarea metodelor de calcul extrase din știința datelor în studiul istoriei Chinei. Are în pregătire primul studiu de arhivă realizat vreodată despre preluarea și reconstituirea unui organ al statului chinez (instanțele de judecată) de către Partidul Comunist Chinez.
Dr. Kevin Gamache este licențiat în biologie la Angelo State University și deține funcția de ofițer șef de securitate a cercetării pentru Universitatea Texas A&M. Gestionează relațiile de securitate ale sistemului A&M cu Departamentele de Apărare și de Energie. Dr. Gamache s-a alăturat Texas A&M în anul 2005, după o carieră militară prestigioasă (24 de ani) în Forțele Aeriene ale Statelor Unite, carieră care a inclus misiuni de operațiuni nucleare, întreținere, logistică și contra proliferare. A fost comandant al Grupului 341 de întreținere, de unde s-a retras cu gradul de colonel. Deține titlul de Industrial Security Professional și este doctor în managementul apei și științelor hidrologice, la Texas A&M University. Deține, de asemenea, un masterat în strategia resurselor naționale, la Colegiul Industrial al Forțelor Armate și un masterat în managementul sistemelor de informații, la Universitatea Lesley. Dr. Gamache a obținut un certificat în strategie informațională, la Universitatea Națională de Apărare din Washington DC și un certificat în securitate internă la George Bush School of Government and Public Service și la Texas A&M University din College Station, Texas. Interesele de cercetare ale Dr. Gamache includ deficitul și securitatea resurselor de apă în sud-vestul Statelor Unite, pregătirea și răspunsul pentru situații de urgență, precum și rezistența infrastructurii critice.
Programul ASCE (Academic Security & Counter Exploitation) include peste 200 de instituții membre și 800 de membri individuali și susține integritatea și securitatea cercetării în instituțiile academice, atrăgând atenția asupra elementelor care pun în pericol cercetarea. Sunt vizate, în mod deosebit: utilizarea inadecvată a rezultatelor cercetării, cu încălcarea prevederilor legislației internaționale, ca și a eticii profesionale, utilizarea frauduloasă a datelor și tehnologiilor; nerespectarea valorilor și demersurilor academice; difuzarea de informații false și propagandistice; încălcări ale drepturilor omului și ale oricăror altor drepturi reglementate la nivel național și internațional.
Astfel, obiectivele principale ASCE sunt: creșterea gradului de conștientizare și aprofundarea dialogului dintre universitățile din statele partenere și aliate ale SUA cu privire la amenințările asupra cercetării, păcii și securității internaționale; schimbul de idei între părțile interesate, analiști din SUA și omologii lor străini; stabilirea unui dialog direct între universități, complementar eforturilor guvernamentale existente; identificarea celor mai bune practici comune și soluții țintite pentru securitatea cercetării și problemele de integritate; introducerea și adaptarea modelului ASCE de către părțile interesate.