CIVIS anunță deschiderea înscrierilor pentru cursul de scurtă durată cu titlul “Climate Change and Cultural Heritage: from theory to practice”. Programul se va desfășura exclusiv online pe parcursul a opt săptămâni în perioada 2 noiembrie-21 decembrie 2021. Activitățile se vor desfășura în fiecare marți între orele 15:00 și 17:00 (CET).
Cursul își propune să investigheze relațiile dintre patrimoniul cultural tangibil și schimbările climatice și să contribuie la înțelegerea metodelor de conservare și a planurilor de adaptare care vizează impactul schimbărilor climatice asupra patrimoniului cultural.
Programul se adresează masteranzilor și doctoranzilor CIVIS cu un nivel de cunoștințe de limba engleză de cel puțin B2 și cu un interes în domeniile științelor sociale și umaniste, științelor naturale și matematicii, mediului și agriculturii. Persoanele interesate sunt rugate să trimită o scrisoare de intenție (de nu mai mult de 300 de cuvinte) și un scurt CV (de maximum 2 pagini), care să includă atât informații cu privire la parcursul educațional, cât și la nivelul de cunoaștere a limbii engleze. Pentru a obține certificarea, studenții trebuie să participe la cel puțin șapte din cele opt prelegeri și să treacă un test final alcătuit din întrebări cu mai multe variante de răspuns.
Termenul-limită pentru trimiterea documentelor la adresa courses-clima@phys.uoa.gr este 20 septembrie 2021, iar răspunsul va fi comunicat până în data de 1 octombrie 2021.
Schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa patrimoniului cultural. Pentru a recunoaște, monitoriza și pentru a încerca identificarea unor soluții în acest sens, este necesară angajarea unui număr mai mare de discipline, precum: științe ale mediului, fizică, chimie, biologie și arheologie. Acest curs implică utilizarea unei solide abordări transdisciplinare, cu obiective care includ înțelegerea riscurilor climatice, studiul noilor metode care vizează degradarea materialelor, investigarea impactului climatului de interior asupra obiectelor de patrimoniu (de exemplu, în muzee) și, în final, conceptul planurilor de adaptare la schimbările climatice. În cadrul discuției asupra impactului schimbărilor climatice asupra patrimoniului cultural vor fi abordați și parametri critici precum expunerea, sensibilitatea, capacitatea adaptativă și vulnerabilitatea la schimbările climatice.
Coordonatorii cursului “Climate Change and Cultural Heritage” sunt: Constantinos Cartalis, directorul Departamentului de Fizică Mediului și coordonatorul Centrului de Excelență “Climate Change – Adaptation and Mitigation” din cadrul Universității Naționale și Capodistriene din Atena, Gabriele Favero, președinte al consiliului didactic în științe aplicate pentru patrimoniul cultural la Universitatea Sapienza din Roma, și Delia-Laura Popescu, prodecan al Facultății de Chimie a Universității din București.
Mai multe detalii despre cursul intensiv “Climate Change and Cultural Heritage: from theory to practice” sunt disponibile aici.
Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianță academică ce reunește nouă dintre cele mai importante universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University, Eberhard Karls Universität Tübingen și University of Glasgow, în calitate de partener asociat. CIVIS reunește o comunitate de aproximativ 450.000 de studenți și 65.000 de angajați, dintre care peste 30.000 sunt cadre universitare și cercetători.