Miercuri, 20 septembrie 2023, Universitatea din București va organiza conferința de deschidere a proiectului “Blue Justice and Just Transformation: far-fetched concepts for Romania’s marine protected sites?” (JUST4MPA).
Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul „Dimitrie Cantemir” al Rectoratului Universității din București (Șoseaua Panduri nr. 90, sector 5), între orele 09:30-13:30.
Proiectul urmărește să identifice modul în care principalele strategii de conservare propuse de România și de Uniunea Europeană au urmărit justiția socială, cu consecințe care pot împiedica efectele socio-ecologice benefice.
Astfel, JUST4MPA pornește de la premisa că din procesul de căutare a unor noi resurse naturale exploatabile a rezultat transformarea oceanelor în noi frontiere, dând naștere unor concepte precum Blue Economy și Blue Growth, care deseori elimină cerințele ecologice și sociale. Astfel, există un risc tot mai mare ca adoptarea necontrolată a acestor concepte să accentueze nedreptățile în modul în care este accesat mediul marin și beneficiile acestuia sunt împărțite.
Membrii comunității Universității din București sunt invitați la evenimentul de lansare a proiectului „JUST4MPA”. Persoanele interesate sunt rugate să confirme participarea la eveniment utilizând acest formular de înscriere online până cel târziu luni, 18 septembrie 2023.
Cuvântul de deschidere al conferinței va fi rostit de prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, prorector pentru Cercetare al Universității din București.
Invitația și agenda evenimentului pot fi consultate aici. Pentru clarificări, persoanele interesate sunt rugate să contacteze organizatorii la numărul de telefon 0722 266 174 sau la adresa de e-mail natasa.vaidianu@geo.unibuc.ro.
Coordonat de Priscila Fabiana Macedo Lopes, cercetător și cadru didactic al Departamentului de Ecologie al Universității Federale din Rio Grande do Norte (UFRN) din Brazilia, proiectul “Blue Justice and Just Transformation: far-fetched concepts for Romania’s marine protected sites? (JUST4MPA)” va fi implementat pe o perioadă de aproape trei ani, în perioada iulie 2023 – iunie 2026.
Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) Componenta C9 – Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare. Investiția 8. „Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare.