Contractul de cercetare al proiectului „INstrumente de modelare a proceselor de inTERfață Apă – Sol – Plante – Aer pentru administrarea inteligentă şi durabilă a bazinelor hidrografice şi a ecosistemelor dependente de apa subterană – INTER-ASPA „Radu Lăcătușu”, proiect nr. 34PCCDI/2018, finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării – UEFISCDI, la care Universitatea din București este partener organizațional, este un exemplu de bune practici pentru parteneriatele complexe. Evaluatorii raportului final al contractului l-au evaluat cu calificativul „excelent”.
Din punct de vedere științific și tehnic, proiectul deține o resursă umană valoroasă și în creștere, inter și trans-disciplinară (7 entități științifice și academice), cu expertiza și experiența necesară, cu o infrastructură de cercetare adecvată realizării lui, cu potențial crescut de colaborare internațională.
„Gradul de noutate îl reprezintă crearea unei baze solide în cercetarea românească a unei construcții instituționale a managementului integrat al resurselor de apă, sol și diversitate biologică/ecologică. De asemenea, proiectul, prin realizările lui pune bazele implementării legislației existente cu privire la managementul resurselor de apă, consolidând potențialul de răspuns al României la cerințele europene din domeniu. Rezultatele proiectului și diseminarea acestora vor avea un impact important prin dezvoltarea unor organizații de cercetare performante, capabile să devină operatori regionali şi globali în domeniu. (…) Rezultatele științifice și tehnice obținute recomandă echipa de cercetare să devină un factor cheie (leadership) în luarea unor decizii importante în spațiul european integrat. Un obiectiv important, crearea de noi locuri de muncă a condus la consolidarea resursei umane, urmărind fidel complementaritatea cu echipele existente și creșterea capacității de cercetare. Portofoliul de teme de cercetare fundamentală și aplicativă va permite în viitor colaborarea și accesarea de fonduri europene (Horizon Europe) și creșterea vizibilității în plan internațional.
Rezultatele obținute, indicatorii de realizare, diseminarea rezultatelor demonstrează viabilitatea și reușita de implementare a acestui proiect”, au fost concluziile evaluatorilor.
Din consorțiul care a derulat și implementat proiectul, pe lângă UB, fac parte Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Institutul de Statistică Matematică și Matematică Aplicată al Academiei Române „Gheorghe Mihoc – Caius Iacob”, Universitatea „Valahia” din Târgoviște și Institutul de Biologie București al Academiei Române.
Raportul final al proiectului poate fi descărcat de aici, iar documentul de evaluare a raportului final de aici. Mai multe detalii despre proiectul „INTER-ASPA” pot fi accesate aici, precum și pe pagina de Facebook a proiectului.