Luni, 17 august 2020, Institutul de Cercetare al Universității din București a organizat conferința online „Experiență și expertiză în domeniul patrimoniului cultural imaterial. Educație și formare în domeniul patrimoniului cultural imaterial”. Evenimentul, care s-a desfășurat în intervalul 10-15, și-a propus să ofere exemple concrete, din experiența proprie, cu privire la abordări ale culturii populare tradiționale, specifice unei anumite specializări. Toți participanții au avut posibilitatea de a interveni în cadrul sesiunilor de dezbateri de la finalul fiecărui panel.
Durata intervenției a fost de 10-15 minute pentru fiecare participant. Conferințele au fost deschise tuturor participanților înscriși: specialiști, specialiști în formare, reprezentanți ONG din România și Republica Moldova. Organizarea intervențiilor a fost stabilită în funcție de numărul participanților care au confirmat susținerea prezentările și de intervalul orar dedicat evenimentului.
Programul evenimentului, ordinea intervențiilor și alte detalii organizatorice pot fi consultate aici și aici.
Conferința a fost ultima dintr-un ciclu de trei evenimente online dedicate specialiștilor – cercetători, cadre didactice universitare – dar și specialiștilor în formare (studenți, masteranzi, doctoranzi, absolvenți) sau membrilor ONG care activează în domeniul patrimoniului cultural imaterial.
Toate cele trei evenimente din această serie fac parte din proiectul Please, Touch the Intangible Cultural Heritage, susținut de către Administrația Fondului Cultural Național în cadrul sesiunii II proiecte culturale 2020 și cofinanțat de Universitatea din București, care are ca obiectiv principal constituirea unei structuri digitale de comunicare intitulate „Rețeaua de specialiști în domeniile patrimoniului cultural imaterial din România și Republica Moldova”. Scopul creării acestei structuri îl reprezintă creșterea vizibilității specialiștilor, a cercetării din domeniile științelor etnologice și a instituțiilor implicate în studierea și cercetarea patrimoniului viu. Proiectul își propune să ofere totodată o alternativă complementară sistemului instituțional guvernat de legislația specifică în vigoare și care să permită realizarea unor facilități de colaborare, acțiune, intervenție a persoanelor cu expertiză specifică din domeniile științelor etnologice, în scopul: studierii, cercetării, conservării diverselor elemente, documente, procese privitoare la patrimoniul cultural imaterial de pe teritoriul României și al Republicii Moldova. Se urmărește ca, în acest fel, specialiștii români și moldoveni să poată activa într-un cadru permeabil și cu mai mare vizibilitate față de cel actual, depășind „granițele” instituționale ale propriei afilieri, dar rămânând atașați principiilor acesteia.