Joi, 30 martie 2023, ArchaeoSciences#RO din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB), în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, organizează conferința Who Built Lepenski Vir?, susținută de profesorul Clive Bonsall de la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie).
Evenimentul, parte a seriei ArchaeoSciences Seminars, #30, va avea loc fizic, începând cu ora 12:00, în Sala de Conferințe din cadrul Platformei de Cercetări Biologice și Ecologie Sistematică a Facultății de Biologie. (Splaiul Independenței, nr. 91-95, București).
Profesorul Clive Bonsall a studiat preistoria și arheologia la Universitatea Sheffield cu Colin Renfrew și Paul Mellars. Între 1974-1978 a ocupat un post de cercetare la British Museum, trecând la Universitatea din Edinburgh în 1978. După promovarea la funcția de Lector principal și apoi de Reader, Clive Bonsall a primit catedra de preistorie timpurie în 2009. În prezent, deține titlul de profesor emerit de preistorie timpurie la Universitatea din Edinburgh. Profesorul Bonsall este autor/coautor a 9 cărți și aproape 200 de articole științifice.
Cercetările sale se concentrează asupra societăților de vânătoare-culegători post-glaciari (mezolitic) și societăților agricole timpurii (neolitice) din Marea Britanie și Europa continentală. A desfășurat lucrări de teren în Marea Britanie, Slovenia și România – a lucrat în România din 1991 și a finalizat recent 12 sezoane de lucru pe teren la Schela Cladovei din SV România, cu Adina Boroneanț (Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române).
Seminarele ArchaeoSciences își propun să ofere un cadru pentru profesioniștii din domeniul Științelor Arheologice (Archaeological Sciences) din diferite părți ale lumii, pentru a-și împărtăși cunoștințele și pentru a transmite informații relevante referitoare la ultimele aspecte legate de metodele și abordările actuale utilizate pentru studierea trecutului. De asemenea, această inițiativă reprezintă o oportunitate pentru studenții români de a afla mai multe despre diversele aspecte interdisciplinare ale arheologiei.