Fundația „Virtute et Sapientia” a Universității din București a dat startul înscrierii elevilor în programul SEED – Sprijin Educațional pentru Elevii Defavorizați
pentru anul școlar 2022-2023
Pentru al doilea an consecutiv, Fundația „Virtute et Sapientia” a Universității din București derulează, alături de Consiliul Național al Elevilor și de partenerii săi, programul SEED – Sprijin Educațional pentru Elevii Defavorizați.
Educația din România are nevoie de implicarea tuturor actorilor din societate, astfel încât intervențiile sistemice să răspundă celor mai grave probleme cu care se confruntă sistemul național: scăderea calității educației, menținerea inechităților și excluziunii educaționale, abandonul școlar și participarea scăzută în programele de educație.
Pornind de la această premisă, Fundația „Virtute et Sapientia” a Universității din București sprijină, prin programul UB SEED, elevii cu potențial proveniți din familii cu venituri mici, din medii defavorizate, și care nu se pot dezvolta educațional din cauza lipsurilor materiale și financiare. Elevii acceptați în programul UB SEED vor beneficia timp de 5 ani școlari de cursuri online, activități/evenimente, mentorat, sprijin material și/sau financiar.
Fundația UB selectează elevii, pregătește mentorii, stabilește activitățile și oferă cursuri de pregătire. Toate acestea sunt construite într-un cadru flexibil, astfel încât elevii să beneficieze de sprijinul voluntarilor implicați și să înregistreze un real progres educațional și în direcția dezvoltării personale.
Apelul la selecție se adresează elevilor care, în anul școlar 2021-2022, sunt în clasa a VII-a. Pentru a fi selectați în program, aceștia trebuie să își depună aplicația completând un formular online în perioada 11–31 mai 2022.
Ulterior, în perioada 11-20 iunie 2022, elevii vor fi invitați la o testare simplă pentru verificarea nivelului de cunoștințe și a potențialului și/sau la o discuție elev/elevi – coordonatori SEED.
Elevii selectați vor fi anunțați în perioada 21-23 iunie 2022 urmând să transmită, , la adresa contact.seed@unibuc.ro, în perioada 24-30 iunie 2022, dosarul complet prin care să facă dovada îndeplinirii condițiilor de eligibilitate.
Pentru a fi selectați în program, elevii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- transmiterea tuturor documentelor dosarului de concurs la termenele stabilite prin calendarul programului;
- obținerea mediei de minimum 7 în clasa a VII-a;
- obținerea mediei de minimum 8 la limba română și la matematică;
- participarea la o testare inițială pentru recunoașterea potențialului la limba română și matematică și/sau la 1-2 discuții (dialog) cu coordonatorii activităților SEED;
- să dovedească proveniența dintr-o familie dezavantajată care nu a realizat în cele trei luni, înainte de depunerea candidaturii pentru program, un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie.
Principalele forme de sprijin care pot fi oferite elevilor din programul SEED în format fizic sau online, în funcție de condițiile organizatorice, resursele și disponibilitatea participanților, sunt: cursuri susținute de profesorii Universității din București (alături de care vor putea participa studenți selectați de cadrele didactice universitare), în special la disciplinele care fac obiectul evaluării naționale, respectiv Matematică și Limba română, activități de mentorat, oferite/coordonate prin Centrul de Învățare al Universității din București, activități/evenimente de dezvoltare personală, furnizate/coordonate de Departamentul de Consiliere și Orientare pentru Carieră al Universității din București și sprijin material/financiar pentru elevi, precum rechizite, manuale, laptopuri, în funcție de nevoile elevilor corelate cu posibilitățile programului SEED, resursele și deciziile la nivel de program SEED și Fundație UB.
În prezent, programul SEED susține 36 de elevi prin cursuri, ateliere, mentorat și sprijin financiar. Dintre atelierele organizate pe parcursul anului 2021 amintim „Cariera mea – proiect de dezvoltare personală”, „Învață să înveți – optimizarea procesului de învățare, în raport cu dezvoltarea psiho-socială a elevilor”, „Managementul timpului și al resurselor personale” sau „Cum învățăm să gestionăm emoțiile?”, în timp ce anul 2022 a adus participanților ateliere despre „Poveștile diversității”, „Timp și implicare în activități singulare/ multiple” sau „Comunicare asertivă”.
De asemenea, au fost oferite, în funcție de nevoile elevilor, rechizite, materiale educaționale ( de exemplu, teste limba română pentru Evaluarea națională 2022 și teste matematică pentru Evaluarea națională 2022), cărți, echipamente tehnice etc.
Mai multe detalii cu privire la programul SEED – Sprijin Educațional pentru Elevii Defavorizați pot fi consultate atât pe site-ul http://fundatia.unibuc.ro/seed, cât și în Regulamentul programului, disponibil aici.