Joi, 24 noiembrie 2022, studenții Cercului Științific de Planificare Urbană și Rurală din cadrul Facultății de Geografie a Universității din București au avut o nouă întâlnire dedicată unor subiecte care vizează domeniul dezvoltării urbane. Astfel, discuțiile au evidențiat importanța și actualitatea unor subiecte precum conceptul de regenerare urbană, mobilitate urbană, smart city și coridoarele de mobilitate urbană.
Evenimentul a avut două părți principale. În prima parte, invitatul special, prof. univ. dr. Marcel Ioan Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a prezentat proiectele de succes implementate la nivelul orașelor Cluj-Napoca și Oradea, precum și la nivelul altor orașe din cadrul regiunii de Nord-Vest. În acest context, el a expus principalele modele de dezvoltare urbană occidentală, subliniind dimensiunile practice ale noțiunilor pe care studenții le studiază în cadrul specializării Planificare Teritorială la nivelul Facultății de Geografie.
Un alt subiect din cadrul întâlnirii a vizat domeniile principale de finanțare în contextul transformărilor verzi și digitale și numeroasele exemple de bună practică din România. În continuare, invitatul a vorbit despre modul în care se pot realiza proiectele și care este rolul specialiștilor în procesul de pregătire și implementare a acestora, inclusiv din perspectiva accesării finanțărilor din fonduri europene. Oficialul a încurajat studenții să își dezvolte aptitudinile din domeniul planificării teritoriale și să aibă curajul de a participa la elaborarea documentațiilor tehnice și studiilor ce stau la baza obiectivelor de investiții din domeniile regenerării și mobilității urbane.
În a doua parte, studenții au avut ocazia să îi adreseze întrebări invitatului și au descoperit că există foarte multe oportunități când vine vorba de planificarea teritoriului și ce impact au proiectele de dezvoltare asupra unei comunități. Totodată, studenții au avut ocazia să afle mai multe lucruri practice despre administrația publică din România, gestionarea fondurilor europene și implementarea de proiecte din domeniul dezvoltării urbane.
Mai multe detalii despre activitățile derulate de Cercul Științific Studențesc de Planificare Urbană și Rurală al Facultății de Geografie a UB pot fi accesate aici.