Miercuri, 25 aprilie 2018, Masteratul de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă din cadrul Facultății de Istorie a Universității din București, în parteneriat cu Asociația Culturală Raiden Dojo București organizează „o seară de primavară și animatie japoneză”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 17:00 în Amfiteatrul „Nicolae Iorga” al Facultății de Istorie (Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12).
Inițiativa face parte din seria de conferințe „Istorie, cultură și spiritualitate în perspectivă comparată”, organizate împreună cu Raiden Dojo București.
În cadrul evenimentului, dr. Alice Teodorescu va susține prezentarea Makoto Shinkai – singurătate, iubire și comunicare în cultura japoneză, urmată de o dezbatere în jurul temelor comunicării și iubirii în animația japoneză.
Dezbaterea va fi moderată de prof. univ. dr. Mirela-Luminița Murgescu, cadru didactic la Facultatea de Istorie a Universității din București.
Atunci când discutăm despre regizorul Makoto Shinkai, spunem imagini vii, culori puternice, ploaie, sakura, dar mai ales explorarea sinelui prin fiecare zbor al petalelor de cireș japonez, sondarea fără menajamente a trecutului traumatic japonez prin metafore ale singurătății și incapacității de a comunica, trăirile adolescenței, prima dragoste și nevoia de a-ți găsi propria voce. Makoto Shinkai devine, pentru lumea de astăzi, un regizor și maestru al animației, reprezentând tocmai contradicțiile contemporane existente în cultura japoneză, iar acest eveniment, ce pornește de la una dintre lucrările sale celebre – Kotonoha no niwa / Garden of Words (2013) – va încerca să exploreze subtilitățile, reprezentările culturale și temele mari, pe care Shinkai le atacă (singurătate, iubire, comunicare).
Ce înseamnă, de fapt, aceste teme în contextul lumii japoneze în intersecție cu lumea globalizată a “popular culture”? Unde ne întâlnim și unde ne diferențiem în această goană a descoperirii de sine, a refuzului maturizării, a nevoii de celălalt?
Alice Teodorescu este doctor în Științele Comunicării, absolvind în cadrul Școlii Doctorale în Științele Comunicării, la Universitatea din București summa cum laude cu teza „Identitatea de fan anime în spațiul cultural românesc. (Japanmania între local și global)” (2017). Interesele sale de cercetare înglobează popular culture, cu accent pe cea japoneză, fandom, culturi ale tinerilor și globalizare. A absolvit Facultatea de Litere, secția Comunicare și Relații Publice, cu lucrarea de licență „Paradigme mitice în popular culture: J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis – o abordare comparată” (2009) și teza de masterat „Animația japoneză între local și global: comediile romantice pentru fete și receptarea lor în România” (2013). A studiat timp de un an la Universitatea din Amsterdam, în cadrul Materatului de cercetare în Studii Media (2011-2012) și a participat la o serie importantă de manifestări dedicate culturii japoneze și fenomenelor culturii contemporane.