O universitate pentru generațiile viitoare! 4-9 noiembrie 2024, Săptămâna Sustenabilității la Universitatea din București

O universitate pentru generațiile viitoare! 4-9 noiembrie 2024, Săptămâna Sustenabilității la Universitatea din București

O universitate pentru generațiile viitoare!” este sloganul care va uni, în perioada 4-9 noiembrie 2024, comunitatea Universității din București pentru același scop: sustenabilitatea.

Am pregătit ateliere, cursuri, workshop-uri și concursuri, le-am aliniat demersului la nivel internațional al Organizației Națiunilor Unite privind implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă și a rezultat a doua ediție a proiectului Săptămâna Sustenabilității la Universitatea din București. Programul complet al evenimentelor este disponibil aici.

Ce ne propunem?

Creșterea conștientizării și implicării comunității universitare în practici sustenabile, pornind de la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, prin activități educative și de conștientizare, sportive și socio-culturale: promovarea educației pentru dezvoltare durabilă, creșterea gradului de incluziune și reducerea inegalităților, promovarea stării de bine și a unui stil de viață sănătos și responsabil, creșterea conștientizării și implicării privind protecția mediului și utilizării responsabile a resurselor și dezvoltarea spiritului de responsabilitate socială a comunității academice.

Cum?

Vă puteți alătura la una sau mai multe activități, în funcție de interesele și disponibilitatea dumneavoastră, prin completarea formularului disponibil aici. Confirmările pentru activitățile cu număr limitat de participanți vor fi transmise începând cu 1 noiembrie 2024. De asemenea, vă invităm să urmăriți pagina de Facebook asociată evenimentului pentru știri și actualizări relevante și desigur, pentru a învăța cât mai mult despre inițiativele UB din sfera sustenabilității.

Când?

Seria evenimentelor dedicate sustenabilității va debuta luni, 4 noiembrie 2024, la ora 9:30, cu o serie de ateliere de formare care vor avea loc în Sala Consiliului de Administrație a Rectoratului Universității din București (șoseaua Panduri, nr. 90). În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Magdalena Iordache-Platis, prorector pentru Studenți, managementul calității, sustenabilitate și responsabilitate socială al UB, va prezenta agenda săptămânii și va evidenția proiectele care au poziționat Universitatea din București în primele 200 de universități din lume în ceea ce privește implicarea în activități specifice dezvoltării durabile.

Marți, 5 noiembrie 2024, în intervalul 14:30 – 17:30, comunitatea Universității din București este invitată de Centrul de Învățare la atelierul „Colaj climatic”, o combinație între artă, știință și activism, unde fiecare piesă adăugată dezvăluie mai mult din povestea climatică complexă.

Tot marți, 5 noiembrie 2024, studenții UB sunt invitați în Sala Consiliului de Administrație a Rectoratului să-și prezinte lucrările în cadrul sesiunii de comunicări științifice „Antreprenoriat sustenabil în contextul industriei 4.0”. Înscrierea în vederea suținerii unei prezentări se poate face prin completarea formularului disponibil aici.

Miercuri, 6 noiembrie 2024, cadre didactice și studenți ai Facultății de Istorie a Universității din București vor organiza, începând cu ora 14:00, turul ghidat „ Universitatea din București și Palatele sale pe axa modernității urbane”. Cu o durată de aproximativ 90 de minute, turul va începe de la statuia lui Gheorghe Lazăr din Piața Universității și se va desfășura pe următorul traseu: Universitate – Bulevardul Regina Elisabeta – Primăria Capitalei – Parcul Cișmigiu – Piața Mihail Kogălniceanu – Palatul Facultății de Drept.

Tot miercuri, 6 noiembrie 2024, vom organiza, împreună cu prietenii de la PAWZ – The Golden Retriever Land, un eveniment dedicat interacțiunii cu animalele de companie, începând cu ora 12:45, eveniment bazat pe interacțiunea cu animalele de companie, o excelentă oportunitate de a cultiva spiritul de comunitate și de a genera starea de bine. Activitatea propusă îmbină elemente de relaxare, educație și joc, oferind astfel o experiență plăcută și reconfortantă. La acest eveniment sunt disponibile 10 locuri, iar punctul de plecare va fi curtea Clădirii Rectoratului UB, deplasarea realizându-se cu microbuzul universității. Aceeași activitate va fi organizată și joi, 7 noiembrie 2024.

Joi, 7 noiembrie 2024, începând cu ora 10:30, Grădina Botanică „Dimitrie Brandză” va găzdui o acțiune de plantare de arbori, iar de la ora 14:00, cadre didactice și studenți ai Facultății de Istorie a Universității din București vor organiza turul ghidat „Intersecții culturale bucureștene: Universitatea și Calea Victoriei” pe traseul Universitate – Palatul CEC – Grand Hotel du Boulevard – Cercul Militar Național – fostul Teatru Național – Palatul Regal (MNAR) – Ateneul Român. Cu o durată de aproximativ 90 de minute, turul va începe la statuia lui Gheorghe Lazăr din Piața Universității.

Vineri, 8 noiembrie 2024, vom organiza, cu sprijinul Asociației Naționale a Surzilor din România, un curs de formare inițială pentru membrii comunității academice, pentru a îmbunătăți interacțiunile cu persoanele cu deficiențe de auz. Cursul „Elemente de bază ale deficienței de auz. Mituri și comunicare” va fi susținut de Bogdan Anicescu, interpret în limbaj mimico-gestual în cadrul Asociației Naționale a Surzilor din România, și va avea loc în Sala C2 din Clădirea CREDIS (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46, corp C, etaj 2) în intervalul 9:00-13:00. Această activitate este susținută prin proiectul CNFIS-FDI-2024-F-0274 UB – o comunitate academică modernă, incluzivă și echitabilă (UB-ACCEPT).

Recompensăm interesul pentru sustenabilitate

În perioada 4-10 noiembrie 2024, membrii comunității UB sunt invitați să participe la concursul „Sustenabil zi de zi” și să exemplifice cum, în viața de zi cu zi, sunt mai sustenabili.

Fie că vorbim despre utilizarea transportului în comun, fie de crearea propriilor grădini urbane sau de reducerea consumului de plastic, toate activitățile trebuie imortalizate în fotografii încărcate pe Facebook folosind hashtag-ul #sustenabilZIdeZI și o descriere despre modalitatea în care aceste acțiuni contribuie la un mediu mai sustenabil.

Primele trei fotografii care obțin cele mai multe reacții la momentul încheierii competiției (11 noiembrie 2024, ora 10:00) vor fi recompensate cu câte un joc de societate.

Testăm cunoștințele despre sustenabilitate

Pe toată durata săptămânii, membrii comunității UB sunt invitați să descopere Universitatea din București printr-un quizz durabil. Inițiativa este o invitație pentru studenți, cadre didactice și personal administrativ să își testeze cunoștințele și să învețe lucruri noi despre UB și despre activitățile conexe Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă propuse prin Agenda ONU 2030. Quizz-ul interactiv creat pe platforma Kahoot este disponibil aici.

Săptămâna pașilor la UB, premii în valoare totală de 1.800 de lei

Tot în perioada 4-10 noiembrie 2024, organizăm a doua ediție a concursului „Săptămâna pașilor la UB” și invităm toți membrii comunității UB să se întreacă în… pași. Oferim la schimb, premii în valoare totală de 1.800 de lei pentru primele 9 persoane care, în perioada concursului, reușesc să facă cei mai mulți pași înregistrați în aplicația Pacer, ca membri ai grupului „Sustenabilitate la UB – 2024”. Mai multe detalii cu privire la înscrierea în competiție sunt disponibile în regulamentul disponibil aici.

Campanie de donații pentru Fundația „Virtute et Sapientia” a Universității din București

Profităm de inițiativa „Săptămânii sustenabilității” să readucem în atenția comunității UB activitățile desfășurate de voluntarii Fundației „Virtute et Sapientia” a Universității din București pentru elevii din medii defavorizate. Prin proiectul SEED – Sprijin Educațional pentru Elevii Defavorizați, voluntarii Fundației UB ajută, an de an, elevi defavorizați să obțină rezultate mai bune la școală. Le puteți fi alături printr-o donație în contul RO57BRDE410SV69608784100 cu mențiunea „Susțin SEED”.

Fit & green în sala de sport din campusul din Panduri

În perioada 5-7 noiembrie 2024, membrii comunității UB sunt invitați la o „pauză de sport” în care să învețe câteva exerciții utile mai ales în cazul în care activitatea desfășurată este sedentară. Organizate cu sprijinul Departamentului de Educație Fizică și Sport, sesiunile de sport vor avea loc în intervalul 12:00 – 13:00 în sala de sport din campusul din Panduri (șoseaua Panduri, nr. 90).

Săptămâna fără lift

Pe parcursul întregii săptămâni, membrii comunității UB sunt invitați să descopere beneficiile mișcării zilnice și să se alăture demersului „Săptămâna fără lift”. Ardem calorii, nu electricitate!

Schimbare prin reciclare – campanie de colectare textile

În perioada 4-9 noiembrie 2024, sala 412 a Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București se transformă în punct de colectare a materialelor textile pe care membrii comunității UB nu le mai utilizează. Prin această inițiativă, ne propunem nu doar să reducem impactul deșeurilor textile asupra mediului, ci să promovăm responsabilitatea socială, toate donațiile fiind ulterior distribuite unor organizații caritabile.

Despre Săptămâna sustenabilității la Universitatea din București

După succesul înregistrat la prima ediție, organizată în 2023, și din dorința de a fi o universitate pentru generațiile viitoare – o instituție modernă, inovativă și eficientă, continuăm demersurile pentru crearea și consolidarea unui climat sustenabil pentru generațiile viitoare. Anul trecut, sute de membri ai comunității Universității din București au participat la prima ediție a „Săptămânii sustenabilității”, despre care puteți consulta mai multe informații aici.

De altfel, în ultimii ani, rezultatele obținute ca urmare a inițiativelor comunității Universității din București au permis recunoașterea instituțională la nivel național și internațional, ca instituție activă în urmărirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Astfel, Universitatea din București se regăsește printre universitățile cu cea mai mare implicare în activități specifice dezvoltării durabile, conform ediției din 2024 a Times Higher Education Impact Rankings, unul dintre cele mai cunoscute clasamente din spațiul academic internațional. Universitatea din București este poziționată în primele 101 – 200 universități din lume, din 1.963 de instituții care au fost incluse în clasamentul ajuns la a șasea ediție în acest an.

La nivel național, dintre cele 19 universități incluse în clasament, Universitatea din București se află pe primul loc, urmată de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și de Academia de Studii Economice din București, ambele situate în intervalul 401 – 600 la nivel internațional.

Programul complet al evenimentelor organizate la nivelul Universității din București ca parte a proiectului „Săptămâna sustenabilității” este disponibil aici.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services