Știai că Pământul are o vechime de 4,6 miliarde de ani? Ai încercat vreodată să îți imaginezi acest interval de timp? Te-ai întrebat cum ai putea călători în timp și spațiu și cum ai putea interpreta o asemenea călătorie? Noi am aflat răspunsurile la toate aceste întrebări și multe alte lucruri interesante despre planeta noastră alături de geologul Alexandru Andrășanu în cadrul Conferințelor UB.
Geologul Alexandru Andrășanu, expert în geoconservare și geoeducație cu recunoaștere internațională, cofondator și director al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, inițiator al Geoparcului Ținutul Buzăului, membru în structurile de coordonare ale Rețelei Globale a Geoparcurilor și expert UNESCO pentru geoparcuri, a susținut miercuri, 27 februarie 2019, conferința Ce ai făcut în ultimii 4.600.000.000 de ani? la Sala Media a Teatrului Național București. Evenimentul, organizat de Universitatea din București în cadrul seriei conferințelor „Știința pe înțelesul tuturor”, s-a adresat atât publicului larg, cât și pasionaților de științe.
Conferința Ce ai făcut în ultimii 4.600.000.000 de ani? a deschis o poartă a timpului care a oferit publicului oportunitatea de a privi în trecut, în istoria de miliarde de ani a Pâmântului. În această călătorie în timp și spațiu din perspectivă geologică, audiența a descoperit lumi dispărute și provocările cu care oamenii de știință s-au confruntat de-a lungul timpului în a reconstrui povestea Pământului. Această poartă a timpului geologic, odată deschisă, a pus la încercare atât imaginația specialiștilor, cât și cea a nespecialiștilor. Astfel, a apărut fascinația pentru lumile dispărute, goana după fosile, dinomania și interesul de a reconstrui scene din trecut și de a înfățișa specii dispărute. De-a lungul timpului au apărut diverse ipoteze, cărți și filme care pun în scenă astfel de subiecte, fiecare dintre ele având o perspectivă antropocentristă.
În această interpretare a timpului, reconstrucțiile sunt subiective, influențate de contextul actual al societății, de credințele proprii, de ce anume își dorește autorul și mai puțin de realitate. În fapt, nu știm cum a arătat în realitate un dinozaur, putem doar să ne imaginăm cum a arătat un dinozaur plecând de la datele paleontologice, dar nu vom ști niciodată cu exactitate adevărul. Cel puțin nu cu informațiile pe care le avem în acest moment.
În această călătorie în timpul geologic, ne vin în ajutor geoparcurile, ele așezând lucrurile într-o ordine firească și ajutându-ne să conștientizăm faptul că întâi s-a format Pământul și apoi a apărut omul care s-a așezat într-un anumit loc pentru exploatarea resurselor. Trebuie să fim realiști și să înțelegem că omul este o specie care a apărut în ultimul minut al zilei, dacă comparăm vârsta Pământului cu durata unei zile. Astfel, omul și-a creat o identitate influențată de mediul în care a găsit resursele necesare pentru supraviețuire, și ar trebui să înțeleagă importanța păstrării unui echilibru cu celelalte sisteme terestre și necesitatea exploatării resurselor într-un mod durabil.
În cadrul conferinței, geologul Alexandru Andrășanu ne-a oferit oportunitatea de a descoperi informații interesante despre planeta noastră, ne-a trezit imaginația și ne-a demonstrat faptul că geologia este o știință complexă și fascinantă, care ne oferă numeroase instrumente pentru a înțelege mai multe despre Pământ și despre noi.
Accesul la eveniment a fost gratuit în limita locurilor disponibile.
