Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB) anunță patru noi competiții de granturi pentru cercetători. Este vorba despre următoarele programe: ICUB Senior Grants, Programul de granturi pentru creșterea performanței instituționale și a priorităților în domeniile prioritare ale Universității din București, Bursele ERC Pre-Project (ERC Pre-Project Scholarships) și Programul BRIDGE.
ICUB Senior Grants
Această competiție se adresează cercetătorilor cu minimum 7 ani de la obținerea titlului de doctorat care au un contract de muncă cu Universitatea din București.
Pentru mai multe informații, persoanele interesate sunt rugate să acceseze procedura de accesare a acestui program aici (în limba română) și aici (în limba engleză).
Procedura de înscriere
Documentele pot fi trimise prin email la adresa office@icub.unibuc.ro pe tot parcursul anului, indicând secțiunea ICUB pentru care sunt depuse, urmând a fi evaluate în funcție de termenul trimiterii, în sesiuni care se desfășoară de două ori pe an, în aprilie-mai (pentru cele trimise între august anul anterior-februarie anul curent) și octombrie-noiembrie (pentru aplicațiile trimise în perioada februarie-iulie anul curent).
Documentele trimise trebuie să includă:
- Formular de înscriere;
- CV și lista publicațiilor (în limba engleză);
- Diplomă de doctorat
- Maximum 3 articole / lucrări / patente academice publicate;
- Proiectul de cercetare (în limba engleză, maximum 1600 de cuvinte /5 pagini; bibliografie se contabilizează separat);
- Bugetul planificat („buget antecalcul”)
- Documentele trebuie trimise la adresa office@icub.unibuc.ro în format pdf.
Mai multe informații despre aceste granturi, criteriile de eligibilitate și procedura de înscriere sunt disponibile aici (în limba română) și aici (în limba engleză).
Programul de granturi pentru creșterea performanței instituționale și a priorităților în domeniile prioritare ale Universității din București
Granturile se adresează cercetătorilor și cadrelor didactice care au un contract de muncă cu normă întreagă pe o funcție didactică sau de cercetare în UB și au o durată de maximum 24 de luni.
Tematicile granturilor vor fi stabilite în acord cu strategia de dezvoltare a UB și vor avea ca finalitate creșterea performanței instituționale și realizarea indicatorilor și a țintelor asumate prin planul strategic al UB și/sau prin planul operațional anual.
Granturile vor avea valori diferite, în funcție de complexitatea obiectivelor asumate și de resursele necesare.
Cererea de finanțare va fi realizată completând formularul din Anexa 1 inclus în procedura care poate fi accesată aici (în limba română) și aici (în limba engleză). Aceasta conține un buget și o justificare detaliată a modului de cheltuire a sumei alocate pe diferite categorii de cheltuieli: de personal (salarii), logistică (echipamente, consumabile, analize, servicii, alte costuri) și cheltuieli de deplasare (deplasări interne, externe).
Grantul poate fi implementat de un director de proiect susținut de o echipă care poate avea un număr variabil de membri (cadre didactice, de cercetare, personal administrativ, studenți etc.).
Procedura de selecție
Cererile de finanțare pot fi transmise prin e-mail pe tot parcursul anului, la adresa office@unibuc.ro și vor fi evaluate, în funcție de momentul depunerii, în panelurile organizate de două ori pe an, în aprilie-mai (pentru aplicațiile trimise în perioada 1 septembrie anul anterior-28/29 februarie anul curent) și octombrie-noiembrie (pentru aplicațiile trimise în perioada 31 ianuarie– 31 august anul curent).
Mai multe informații despre aceste burse, criteriile de eligibilitate și procedura de înscriere sunt disponibile aici.
Bursele ERC Pre-Project (ERC Pre-Project Scholarships)
Una dintre misiunile fundamentale ale ICUB este identificarea și finanțarea unor proiecte de cercetare cu șanse de a se transforma în proiecte de succes pe piața europeană a proiectelor de cercetare. În acest fel, ICUB își propune să coopteze echipe de cercetare performante la nivel european și să formeze în timp grupuri de cercetare sau chiar școli de gândire cu performanțe notabile într-un anumit domeniu. Sistemul de burse ante-proiect oferă posibilitatea selecționării unor proiecte performante și a unor cercetători de excepție încă de la nivelul pregătirii proiectelor de cercetare. Aceste proiecte vor fi transformate în dosare de proiect pentru proiecte europene (într-o primă etapă sunt vizate doar proiectele de tip ERC: ERC Starting Grants, ERC Consolidator Grants, ERC Advanced Grants, ERC Synergy, dar lista de proiecte se va putea extinde și la competițiile Horizon 2020 sau la proiecte bilaterale) care vor fi găzduite, pe perioada desfășurării lor, de către ICUB.
Criterii de eligibilitate
Sistemul de burse ante-aplicație ERC urmărește aducerea în ICUB a unor cercetători cu potențial deja dovedit și cu șanse de a accesa proiecte de tipul ERC Starting Grants, ERC Consolidator Grants, ERC Advanced Grants, ERC Synergy, respectiv cercetătorii care:
- îndeplinesc condițiile minimale pentru aceste tipuri de proiecte pentru care vor trimite aplicația la sfârșitul perioadei proiectului
- au un profil internațional de cercetare deja recunoscut (prin participarea la conferințe internaționale sau colocvii ca invitat, cursuri sau seminarii invitate la universități din străinătate, burse doctorale sau post-doctorale la instituții de prestigiu etc.) și
- un palmares de cercetare constând din publicații în reviste din circuitul internațional, citări în comunitatea de specialiști și cel puțin o lucrare semnificativă publicată de la susținerea doctoratului.
Acești directori de proiect vor constitui la rândul lor echipe de cercetare internaționale și vor putea contribui, în timp, la formarea unor grupuri de cercetare consolidate.
Mai multe informații despre aceste burse, criteriile de eligibilitate și procedura de înscriere sunt disponibile aici și aici.
Programul BRIDGE
Programul se adresează cercetătorilor care au câștigat granturi naționale și internaționale (de tip PCE, PCCF, TE, ERC, Granturi norvegiene de cercetare, ERANET sau echivalent) în calitate de investigator principal, și care derulează sau au derulat aceste granturi prin intermediul UB. Granturile de tip BRIDGE oferă acestor cercetători posibilitatea de a prelungi contractul de angajare pe un post temporar de cercetare în cadrul UB cu minimum doi ani, în baza aprobării în acest sens date de coordonatorul secțiunii ICUB în cadrul căreia s-a desfășurat grantul. Sunt eligibili pentru această linie de finanțare toți investigatorii principali ai unor proiecte de cercetare cu finanțare națională și internațională desfășurată prin intermediul UB, cu condiția să nu beneficieze de contract permanent de muncă în cadrul UB sau într-o altă instituție de cercetare. Scopul acestui program este de a atrage și a păstra în UB cercetătorii cu rezultate bune și palmares impresionant în competițiile de granturi, de a le da posibilitatea de a cerceta și publica în reviste de top, până când vor câștiga granturi obținute prin competiție externă.
Criterii de eligibilitate
- Candidatul a câștigat, în calitate de director de proiect, un grant cu finanțare națională sau internațională, sau a avut un astfel de grant care s-a derulat timp de cel puțin 2 ani prin UB.
- Cererea de finanțare se poate depune în decursul primelor 12 luni după finalizarea grantului menționat anterior.
- Candidatul face dovada unui profil de cercetător competitiv pe plan internațional (dovedit prin CV și listă de publicații).
Mai multe informații despre acest program, criteriile de eligibilitate și procedura de înscriere sunt disponibile aici și aici.