Universitatea din București a prezentat vineri, 25 septembrie 2020, rezultatele „Studiului privind riscurile și căile de transmitere și contaminare cu virusul SARS-CoV 2 prin intermediul unor produse de panificație preambalate”. Conferința a reunit specialiști ai Centrului 3NANOSAE din cadrul UB, ai Institutului de Virusologie „Ștefan S. Nicolau” din cadrul Academiei Române și ai Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”.
În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, prorector pentru Cercetare în cadrul Universității din București și profesor universitar la Facultatea de Biologie a UB, a subliniat faptul că „studiul, rezultatul colaborării Universității din București cu două mari institute de cercetare, poate conduce, cu implicare din partea clusterelor industriale, către aplicații practice imediate care să vină în ajutorul întregii societăți, aflate în 2020 în pandemia generată de evoluția virusului SARS-Cov2”.
Studiul a urmărit identificarea riscurilor și căilor de transmitere și contaminare cu virusul SARS-CoV 2 prin intermediul unor produse de panificație preambalate, precum și formularea unor propuneri de soluții, măsuri și tehnologii noi și emergente pentru prevenirea transmiterii virusului în comunități.
Aflată în prima linie în lupta cu pandemia de Coronavirus, Liliana Preoțescu, medic primar în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, a remarcat faptul că „acest studiu ne poate face să fim cu un pas înaintea virusului, virus cu care va trebui să ne obișnuim și față de care va trebui să învățăm să ne protejăm, adaptându-ne stilul de viață noii perioade”.
Pentru realizarea studiului, în prima etapă de cercetare au fost colectate secreții de tract respirator superior de la pacienți spitalizați la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, confirmați pozitiv pentru infecția cu SarsCoV-2. Probele preluate au fost predate specialiștilor de la Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau”, care au realizat o contaminare artificială a unor felii de pâine și a unor ambalaje din polipropilenă.
„Studiul a debutat cu analiza pâinii și a ambalajului în care aceasta se comercializează datorită faptului că pâinea este unul dintre cele mai consumate alimente la nivelul populației. În perioada următoare, vom supune cercetării și alte tipuri de ambalaje ale altor tipuri de alimente”, a punctat prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, cercetător în cadrul Centrului 3NANOSAE din cadrul UB.
După punerea în contact a foliilor de ambalaj cu proba biologică, deși a fost decelată prezența virusului pe fața externă a pungii de ambalaj la toate intervalele de timp testate, nu s-a evidențiat prezența virusului pe fața internă a acestuia. Pe de altă parte, după punerea în contact a suspensiilor cu încărcătură virală direct cu eșantioanele de probe de pâine, a fost decelată prezența virusului pe eșantioanele de probe de pâine la toate intervalele de timp testate.
Astfel, rezultatele studiului arată faptul că pâinea ambalată a rămas sigură pentru consum chiar și după ce ambalajul a fost atins de o persoană confirmată pozitiv cu SARS-CoV 2.
„Dacă ambalajul este corect manipulat, chiar dacă a fost atins de o persoană confirmată pozitiv cu SARS-CoV 2, pâinea din interior nu prezintă niciun pericol pentru consumatori, numărul de copii virale fiind sub limita de detecție”, a conchis prof. univ. dr. fiz. Ioan Stamatin, directorul Centrului 3NANOSAE din cadrul Universității din București.
Coordonat de prof. univ. dr. fiz. Ioan Stamatin, directorul Centrului 3NANOSAE, colectivul de cercetare reunește specialiști de la Universitatea din București (CSI Cornelia Nichita, prof. univ. dr. ing. Eden Mamut), de la Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau” (CS I Carmen Diaconu și CS I Coralia Bleotu) și de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” (Dr. Liliana Preoțescu).
Înregistrarea completă a conferinței de presă organizate cu ocazia prezentării rezultatelor „Studiului privind riscurile și căile de transmitere și contaminare cu virusul SARS-CoV 2 prin intermediul unor produse de panificație preambalate” poate fi urmărită pe canalul oficial de YouTube al Universității din București, accesând acest link.