Universitatea din București, prin Secția de filologie suedeză din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, a început seria de evenimente care marchează 50 de ani de studii de limba suedeză în România prin organizarea unor ateliere de traduceri intitulate „Piese pentru U.N.A.T.C. Dramaturgie suedeză în traducere în limba română”.
În perioada 20-24 februarie 2018 a avut loc prima ediție a atelierelor pentru care a fost selecționată și tradusă din limba suedeză în limba română piesa Una-alta (Den ena för den andra), scrisă în 1788 de Gustav al III-lea, rege al Suediei în perioada 1771-1792.
Lectura piesei a fost realizată de studenți ai Masteratului de Pedagogie din cadrul U.N.A.T.C. și de către absolvenți ai Secției de Arta Actorului ai aceleiași universități.
Atelierul a fost primul dintr-un șir de evenimente care se vor derula pe parcursul anului 2018 și care marchează aniversarea a 50 de ani de studii de limba suedeză în România, la Universitatea din București: „Experiența de la atelierul de traduceri a reprezentat o ocazie bună de a-mi pune în practică cunoștințele de limba suedeză, într-un mediu creativ, încercând, în procesul de transpunere a textului în limba română, să surprind și să evidențiez expresivitatea ambelor limbi cu care am lucrat. Am apreciat la acest atelier oportunitatea lucrului în echipă, pentru găsirea celei mai potrivite variante de traducere. Am ascultat cu plăcere prelegerile profesorilor prezenți, care ne-au împărtășit informații interesante despre teatru, traducere și despre contextul cultural în care se situează piesa aleasă. La final, am privit cu un sentiment de mulțumire cum textul a prins viață, în interpretarea actorilor invitați, și consider că rezultatul final este unul reușit,” declară Mădălina Grosoiu, studentă la Engleză-Germană în anul III.
Atelierele de traduceri sunt inițiate și conduse de Carmen Vioreanu, traducător și conferențiar universitar doctor la Universitatea din București, fiind organizate în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I. L. Caragiale” din București și cu sprijinul Academiei Suedeze.
Mai multe detalii despre atelierele dedicate aniversării a 50 de ani de suedeză pot fi consultate aici.