Joi, 15 noiembrie 2018, va reîncepe seminarul Memory: From Brains to Narratives, cu o prelegere pe tema #Centenar. Memory as anthropological/ethnological fieldwork: two case-studies, susținută de dr. Lorena Anton și dr. Rodica Zane. Seminarul este coordonat de dr. Lorena Anton (membru asociat SSU) și are loc la fiecare două săptămâni, în Sala de Seminare a SSU-ICUB (Str. Dimitrie Brândză, nr 1).
2018, anul centenarului României, ne face să ne întrebăm cum au produs o sută de ani de istorie națională atât de multe situri memoriale (Nora, 1989)? Plecând de la această întrebare de cercetare, conferința va aduce în discuție modul în care memoria (națională/colectivă/socială etc.) poate deveni un teren antropologic/etnologic. Pentru aceasta, vor fi explorate două studii de caz: (1) „Studenții arabi în România lui Ceaușescu (1975-1989), și memoria lor înainte și după 1989” și „O omagiere din domeniul științei (Mihai Pop, 111 ani de la naștere) în cadrele unei omagieri naționale”.
În aceste cazuri, memoria devine o istorie interesată în care trecutul este apropriat din perspectiva prezentului (Stocking, 1965), dar și o istorie sacralizată, printr-o consacrare instituită de actul de comemorare dublu înscris în actul memorial. Recursul la istorie ca narațiune are rolul de a media raportul dintre memoria individuală și cea colectivă/ socială ca interacțiune (Halbwachs, 1950), dar și de a nuanța raportul dintre două temporalități extraordinare, comunism și post-comunism (Bidart, 2008).
Lorena Anton este în prezent cercetător științific gradul III în antropologie socială la Universitatea din București. Și-a obținut doctoratul în etnologie (specializarea antropologie socială și culturală) de la Universitățile din Bordeaux și București și a deținut burse postdoctorale la CNRS (Centrul Național de Cercetare Științifică, laboratorul ADESS UMR 5185) și Universitatea din Edinburgh (Institute for Advanced Studies in Humanities). Cercetările sale examinează guvernarea avortului în România și Franța, istoria antropologiei europene și memoria comunismului și migrație în România. Publicații recente includ: Between the Avant-garde and the Everyday. Subversive Politics in Europe from 1957 to the Present (ed. cu Timothy Brown, Berghahn Books, 2011); On n’en parlera jamais de tout ça! Ethnographier la mémoire de l’avortement en Roumanie de Ceaușescu. Ethnologie Française (2014), Cultural Memory. In Protest Cultures: A Companion (eds. Fahlenbrach et al., Berghahn Books, 2016), A Fragmented Landscape. Abortion Governance and Protest Logics in Europe (ed. cu Silvia de Zordo & Joanna Mishtal, Berghahn Books, 2016, 2018).
Rodica Zane este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Studii Culturale, colectivul de Etnologie al Facultății de Litere, Universitatea din București. A obținut titlul de doctor în filologie a fost obținut în 2003 cu teza „Codul poetic al colindelor”, coordonată de prof. univ. dr. docent Mihai Pop și prof. univ. dr. Silviu Angelescu. În 2010, a fost profesor invitat la Universitatea Bordeaux Segalen, Franța, apoi profesor asociat la aceeași universitate, între 2010 și 2012, în cadrul Departamentului de Antropologie culturală și Etnologie. În februarie, 2014 a fost profesor invitat al Universității din Pau și Pays de l´Adour. De asemenea, a fost membră a centrului de cercetare CNRS ADESS UMR 5185, în perioada 2010-2015. Domeniile recente de cercetare includ și migrația și familia transnațională, memoria defuncților, folclorul și construcția identitară, statutul etnologiei în context postcomunist. Dintre lucrările sale menţionăm: Marin Preda (Aula, 2001); Codul poetic al colindelor (Editura Universității din București, 2004); Album de familie la sărbători (coordonator, Editura Universității din București, 2006); Etnologie la timpul prezent (Editura Universității din București, 2007); Les sciences humaines et sociales dans les societés en transition. Recueil d´études et témoignages en hommages à Pierre Bidart (coord. cu Philippe Claret, Editura Universității din București, 2016).
Mai multe detalii despre seminarul Memory: From Brains to Narratives pot fi accesate aici.
