Marți, 3 iulie 2018, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București (IRH-ICUB) organizează o nouă prelegere în cadrul seminarului „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară”. Prelegerea va avea loc în Sala de Conferințe a IRH-ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1), începând cu ora 17:00.
Tema prelegerii susținute de Diana Dudău, doctorandă a Facultății de Psihologie de la Universitatea de Vest din Timișoara, este „Urme digitale ale sănătății mentale observate prin analiza conținuturilor de pe rețelele de socializare”. Diana Dudău va arăta cum creșterea rapidă a cantității și diversității amprentelor digitale ale experiențelor din viața reală înregistrate zilnic prin intermediul dispozitivelor inteligente utilizate masiv de oamenii din întreaga lume oferă cercetătorilor informații prețioase despre comportamentele, emoțiile și cognițiile utilizatorilor. Răspândirea Internetului, dezvoltările tehnologice din domeniul prelucrării datelor, precum și popularitatea rețelelor de socializare, au creat un adevărat laborator virtual ce le oferă cercetătorilor posibilitatea să acceseze, cel puțin parțial, „cutia neagră” a minții umane, evitând unele probleme metodologice specifice abordării tradiționale (de exemplu: limitările metodei bazate pe chestionar, dificultatea de a strânge un număr suficient de mare de participanți sau de a surprinde comportamente în mediul natural etc.)
Obiectivul prezentării Dianei Dudău este acela de a evidenția puterea rețelelor de socializare ca medii de cercetare, având în vedere că ele oferă un depozit bogat de indicii explicite și implicite privind numeroase aspecte psihologice. Discuția se va concentra în primul rând pe sănătatea mentală – în particular pe depresie, ținând cont că a devenit cauza principală a dizabilității la nivel mondial – și va arăta cum abordarea interdisciplinară bazată pe combinarea psihologiei, informaticii și a metodelor de ultimă generație de analiză a datelor, poate oferi o înțelegere mai bună a mai multor probleme în acest sens, oferind și soluții pentru a crește validitatea cercetării și pentru a ajunge la rezultate altfel inaccesibile.
Diana Dudău este doctorandă în psihologie la Universitatea de Vest din Timișoara, unde lucrează sub coordonarea prof. univ. dr. Florin Alin Sava. Ea este și asistent de cercetare în cadrul laboratorului Social Cognition and Personality Assessment (SocPers) de la aceeași universitate. Este absolventă a Universității din București (licență în psihologie și masterat în psihologie clinică), iar în prezent studiază și metode și tehnici statistice aplicate în sănătate și în cercetarea clinică (nivel de master) în cadrul Universității „Politehnica” din Timișoara. În plus, are expertiză în psihoterapie cognitiv-comportamentală atât ca cercetător, cât și ca practician. A publicat independent și în colaborare o serie de lucrări de specialitate, a participat la numeroase evenimente profesionale și este evaluator pentru revista Cogent Psychology.
Seminarele „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a Dianei Stanciu pot fi găsite aici.
Mai multe informații despre seminarele „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” pot fi accesate aici.
